THEPOWERGAME
Η ΕΕ οριστικοποίησε το Σάββατο μια συμφωνία για την εκταμίευση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους έως και 1 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της εταιρικής τους σχέσης που αποσκοπεί στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και στην τόνωση της οικονομίας της βορειοαφρικανικής χώρας, αναφέρει το Politico.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της επενδυτικής διάσκεψης ΕΕ-Αιγύπτου στο Κάιρο, στην οποία συμμετείχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Πριν από εκατό ημέρες, ανοίξαμε μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη στρατηγική και ολοκληρωμένη εταιρική μας σχέση. Σήμερα, φέρνουμε αποτελέσματα», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν. Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε οικονομική βοήθεια «θα δώσει κίνητρα για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε η ίδια.
Η εκταμίευση προς την Αίγυπτο επαναλαμβάνει παρόμοιες συμφωνίες που έχουν συνάψει οι Βρυξέλλες με την Τυνησία, τη Μαυριτανία και την Τουρκία για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς την ΕΕ.
Η εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου έχει επικριθεί έντονα από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες τη θεωρούν ως «άλλη μια συμφωνία της ΕΕ «μετρητά για τον έλεγχο των μεταναστών»«.
Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή (ΜΧΣ) ύψους έως 1 δισ. ευρώ είναι η πρώτη από τις δύο πράξεις ΜΧΣ για την Αίγυπτο, οι οποίες θα παράσχουν συνολικά έως 5 δισ. ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια στη χώρα. Οι συμφωνηθείσες δράσεις πολιτικής καλύπτουν τρεις πυλώνες: προώθηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Αιγύπτου και στήριξη της πράσινης μετάβασης της χώρας.
Η ΕΕ και η Αίγυπτος υπέγραψαν επίσης το πρόγραμμα «Πράσινη βιώσιμη βιομηχανία», το οποίο υποστηρίζεται από επιχορήγηση ύψους 30 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για να βοηθήσει την αιγυπτιακή βιομηχανία να επενδύσει στη μείωση της ρύπανσης, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ενεργειακή απόδοση και την αποδοτικότητα των πόρων, καθώς και τρεις συμφωνίες χρηματοδότησης συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο διμερών προγραμμάτων συνεργασίας.
Στη διάσκεψη υπογράφηκε επίσης δέσμη στήριξης της ΕΕ ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της αποθήκευσης σιτηρών στην Αίγυπτο στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τα τρόφιμα και την ανθεκτικότητα.
«Η Αίγυπτος έχει αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και με τρόπο που να επιτυγχάνεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιφερειακή μας γειτονιά», δήλωσε ο Σίσι. Σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις «θα ενισχύσουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ο σημαντικότερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της αιγυπτιακής οικονομίας».
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενέκριναν τον Απρίλιο τη βραχυπρόθεσμη ΜΧΣ ύψους έως 1 δισ. ευρώ. Η πιο μακροπρόθεσμη πράξη ΜΧΣ ύψους έως 4 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αργότερα εντός του έτους.
Διαβάστε επίσης
Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές των οικοπέδων στην Αττική
Επέκταση των ελέγχων της ΑΑΔΕ στις στοιχηματικές εταιρείες
Πτώση 20,3% στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού