THEPOWERGAME
Μειωμένες παρουσιάζονται οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό, την αύξηση του εισοδήματος και των δαπανών, το ποσοστό ανεργίας και για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, στη νέα έρευνα της ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών τον Μάιο, που αφορούν το επόμενο 12μηνο. Αντίστοιχα αμετάβλητες παρέμειναν οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη και για την αύξηση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους 12 μήνες.
Πιο αναλυτικά, η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε τα εξής για τις καταναλωτικές προσδοκίες:
Πληθωρισμός
Ο διάμεσος ρυθμός του αντιλαμβανόμενου πληθωρισμού κατά τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε ελαφρά τον Μάιο στο 4,9%, από 5% τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν περαιτέρω στο 2,8%, από 2,9% τον Απρίλιο. Βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας υποχώρησαν επίσης περαιτέρω στο 2,3%, από 2,4% τον Απρίλιο.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα ενός έτους και τριών ετών παρέμειναν κάτω από τον αντιληπτό ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν σχετικά στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων. Οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ερωτηθέντες (35-54 ετών και 55-70 ετών).
Εισόδημα και κατανάλωση
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος μειώθηκαν ελαφρώς στο 1,2%, από 1,3% τον Απρίλιο. Οι αντιλήψεις για την ονομαστική αύξηση των δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 5,9%, από 6,3% τον Απρίλιο. Οι προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 3,3%, από 3,6% τον Απρίλιο. Οι προσδοκίες για τις δαπάνες παρέμειναν στενά ευθυγραμμισμένες σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες.
Οικονομική ανάπτυξη και αγορά εργασίας
Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο -0,8%. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν μειώθηκαν στο 10,7%, από 10,9% τον Απρίλιο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το αντιλαμβανόμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,4%), υποδηλώνοντας μια σε γενικές γραμμές σταθερή αγορά εργασίας. Το χαμηλότερο πεμπτημόριο εισοδήματος συνέχισε να αναφέρει το υψηλότερο αναμενόμενο και αντιληπτό ποσοστό ανεργίας, καθώς και τις χαμηλότερες προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης.
Στέγαση και πρόσβαση σε πιστώσεις
Οι καταναλωτές αναμένουν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,6% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από τον Απρίλιο. Τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο πεμπτημόριο εισοδήματος συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών από ό,τι εκείνα στο υψηλότερο πεμπτημόριο εισοδήματος (3,3% και 2,0% αντίστοιχα). Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες υποχώρησαν στο 4,9%, από 5,0% τον Απρίλιο.
Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες μπροστά. Το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν σύσφιξη (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) της πρόσβασης σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες σημείωσε περαιτέρω μείωση, όπως και το καθαρό ποσοστό εκείνων που αναμένουν σύσφιξη κατά τους επόμενους 12 μήνες. Και οι δύο δείκτες έφθασαν σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καταλήγει η ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης:
Τροχοπέδη στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους οι δικαστικές αρρυθμίες
Τσαμάζ: Μαζί διανύσαμε ένα ταξίδι μετασχηματισμού του ΟΤΕ
Στο “ραντάρ” της Κομισιόν η ελληνική ανεμογεννήτρια Thetis της Eunice