THEPOWERGAME
Οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μειώσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και ορισμένες θα πρέπει ακόμη και να τα αυξήσουν, δεδομένων των κερδών ρεκόρ αλλά και των σύννεφων που υπάρχουν στον ορίζοντα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο δανεισμός έχει σχεδόν σταματήσει στη ζώνη του ευρώ τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ αποθάρρυναν δανειολήπτες και δανειστές, συμβάλλοντας στην τόνωση της φούσκας των ακινήτων σε πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία, αναφέρει το Reuters.
Ωστόσο, η ΕΚΤ δήλωσε ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν τα αποθέματα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις τράπεζες να απορροφήσουν τις ζημίες, σημειώνοντας ότι τα ακίνητα παραμένουν υπερτιμημένα και το χρέος υψηλό σε ορισμένες χώρες.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο υποστηρίζει τις εθνικές αρχές που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις απαιτήσεις κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.
Σημείωσε ότι οι τράπεζες σημείωσαν κέρδη ρεκόρ – σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα του επιτοκίου ρεκόρ που κερδίζουν από τις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ –και είχαν άφθονο χώρο πάνω από τις τρέχουσες κεφαλαιακές απαιτήσεις τους.
«Μια περαιτέρω αύξηση των απαιτήσεων αποδεσμεύσιμου κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και την ενίσχυση του μακροπροληπτικού χώρου παραμένει επιθυμητή σε ορισμένες χώρες, καθώς οι επικρατούσες συνθήκες στον τραπεζικό τομέα περιορίζουν τους κινδύνους προκυκλικότητας», ανέφερε η ΕΚΤ.
Οι Κάτω Χώρες έχουν το υψηλότερο αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις τράπεζες από ζημίες σε περίπτωση ύφεσης, στο 2% του ενεργητικού τους. Η Γερμανία και η Γαλλία το έχουν ορίσει σε 0,75% και 1% αντίστοιχα.
Η ΕΚΤ τάχθηκε επίσης υπέρ της διατήρησης των περιορισμών στον ενυπόθηκο δανεισμό, οι οποίοι καθορίζουν για παράδειγμα πόσο μπορεί να δανειστεί ένας πελάτης σε σχέση με το εισόδημά του ή την αξία του ακινήτου.
Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley για Metlen: Στα 46 ευρώ η τιμή στόχος
Τσαμάζ: Μαζί διανύσαμε ένα ταξίδι μετασχηματισμού του ΟΤΕ
Αυτοπαραγωγή: Τι αλλάζει με την τιμή πώλησης περίσσειας ενέργειας και τη φορολογία