THEPOWERGAME
Οι Ιρανοί ξεκίνησαν να ψηφίζουν για την εκλογή νέου προέδρου μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί ο οποίος σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το ελικόπτερο που τον μετέφερε στις 19 Μαΐου. Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τέσσερις υποψηφίους από μία στενά ελεγχόμενη ομάδα που είναι πιστή στον υπέρτατο ηγέτη, ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια κλιμακώνεται.
Οι εκλογές συμπίπτουν με την κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των συμμάχων του Ιράν, της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, καθώς και της αυξημένης δυτικής πίεσης στο Ιράν για το ταχέως εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Αν και οι εκλογές είναι απίθανο να επιφέρουν σημαντική αλλαγή στην πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το αποτέλεσμά τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδοχή του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του 85χρονου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1989.
Ο Χαμενεΐ ζήτησε υψηλή συμμετοχή για να αντισταθμίσει την κρίση νομιμότητας που τροφοδοτείται από τη δυσαρέσκεια του κοινού για τις οικονομικές δυσκολίες και τους περιορισμούς στην πολιτική και κοινωνική ελευθερία.
«Η διάρκεια, η δύναμη, η αξιοπρέπεια και η φήμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας εξαρτώνται από την παρουσία του λαού», δήλωσε ο Χαμενεΐ στην κρατική τηλεόραση μετά την ψηφοφορία. «Η υψηλή συμμετοχή είναι μια απόλυτη αναγκαιότητα».
Η προσέλευση των ψηφοφόρων έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς ο νεανικός κυρίως πληθυσμός είναι απογοητευμένος με τους πολιτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.
Η χειροκίνητη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μόλις σε δύο ημέρες, αν και τα πρώτα στοιχεία μπορεί να βγουν νωρίτερα.
Εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει τουλάχιστον το 50% συν μία ψήφο από όλα τα ψηφοδέλτια που έχουν κατατεθεί, συμπεριλαμβανομένων των λευκών ψήφων, διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων την πρώτη Παρασκευή μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Τρεις υποψήφιοι είναι σκληροπυρηνικοί και ένας είναι ένας συγκριτικά μετριοπαθής χαμηλού προφίλ, υποστηριζόμενος από τη μεταρρυθμιστική παράταξη που έχει σε μεγάλο βαθμό παραγκωνιστεί στο Ιράν τα τελευταία χρόνια.
Οι επικριτές της ιεραρχίας του Ιράν λένε ότι η χαμηλή και μειωμένη συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές δείχνει ότι η νομιμότητα του συστήματος έχει διαβρωθεί. Μόλις το 48% των ψηφοφόρων συμμετείχε στις εκλογές του 2021 που έφεραν τον Ραϊσί στην εξουσία, ενώ η συμμετοχή έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ του 41% στις βουλευτικές εκλογές πριν από τρεις μήνες.
Διαβάστε επίσης:
Αττική Οδός: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος της παραχώρησης
Folli Follie: Συστημικός κίνδυνος μετά τη δικαστική απόφαση για τα ακίνητα
Αυτοπαραγωγή: Τι αλλάζει με την τιμή πώλησης περίσσειας ενέργειας και τη φορολογία