THEPOWERGAME
Στον υπερδιπλασιασμό των γυναικών που συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο, οδηγεί ο νέος νόμος περί Εταιρικής Διακυβέρνησης (Ν. 4706/ 20), ο οποίος θα τεθεί στη χώρα μας σε εφαρμογή από τον προσεχή Ιούλιο.
Ο νόμος συγκεκριμένα ορίζει ότι, στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων, των τραπεζών και κάθε κατηγορίας εταιριών των οποίων οι μετοχές τους είναι σε διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υποχρεωτικά από τον Ιούλιο θα πρέπει το 25% των μελών τους, τουλάχιστον, να είναι γυναίκες. Κρίνοντας από τα στοιχεία των εισηγμένων εταιριών έως και το 2020, το ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν στα Διοικητικά Συμβούλια ήταν μόλις το 11%, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των γυναικών στα Δ.Σ., μετά από την εφαρμογή του νόμου, θα έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα δωδεκάμηνο. Ήδη, οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες ειδικότερα, έχουν σχεδόν πραγματοποιήσει ή ολοκληρώνουν το μεγάλο αυτό βήμα, το οποίο, εκτός από απολύτως ορθό, παραγωγικό και δίκαιο, αντιπροσωπεύει και την κυρίαρχη τάση στη νομοθέτηση των κανόνων για τη διακυβέρνηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (ενωσιακό δίκαιο). Γυναίκες συνεπώς με προσόντα και ικανότητες, γίνονται στο εξής ακόμη πιο περιζήτητες, και στην Ελλάδα, για τη στελέχωση της διοικητικής κορυφής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
Η ανάδειξη των γυναικών στα υψηλότερα επίπεδα της διοικητικής πυραμίδας, δεν αποτελεί βασική αρχή μόνο και επιβεβαίωση της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φίλων, αλλά και βέλτιστη πρακτική, καθώς οι γυναίκες έχει αποδειχθεί, από τις αντίστοιχες επιχειρηματικές έρευνες, ότι είναι πιο μεθοδικές και κυρίως πολύ περισσότερο ανοικτές στις καινοτομίες. Ο απώτερος στόχος βεβαίως δεν είναι να καλύψουν οι γυναίκες απλώς το 25% των θέσεων, των ανώτατων διοικητικών μελών, αλλά πολύ παραπάνω και γιατί όχι και επιπλέον του 50%. Στις γυναίκες ανήκει το μισό του ουρανού και αυτό θα το κερδίσουν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία! Οι γυναίκες έχουν καταλάβει επάξια άλλωστε πολύ σημαντικά διοικητικά πόστα και ηγετικές θέσεις, τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια, τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στον επιχειρηματικό στίβο, που ήταν νωρίτερα εντελώς ανδροκρατούμενοι.
Στη χώρα μας, παραμένουμε ακόμη πιο πίσω. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος όρος των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια ανέρχεται ήδη από πρόπερσι στο 25% του συνολικού αριθμού, ενώ στη Γαλλία ο αριθμός για τις γυναίκες στα Δ.Σ. αντιστοιχούσε σε ποσοστό 40% το 2020, που είναι προς έπαινο ασφαλώς και δείχνει και μία γενικότερη υγιή φιλοσοφία. Στο εξής και οι ελληνικές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες, θα αξιολογούνται και θα παίρνουν τη βαθμολογία τους, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με βάση και το κριτήριο της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών ανάμεσα στα δύο φύλα. Πόσες γυναίκες έχει η επιχείρηση σας στο Δ.Σ., εκτός από το ελάχιστο νομοθετημένο ποσοστό; Πόσες γυναίκες βρίσκονται σε κρίσιμα εκτελεστικά πόστα; Τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι γυναίκες στο σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης ; Στοιχεία πολύ σημαντικά στη συνέχεια για τους επενδυτές και την αποτίμηση των μετοχών. Στη Γερμανία, δεν είναι τυχαίο, προ δύο μηνών θεσπίστηκε και υποχρεωτική ελάχιστη αναλογία, συγκεκριμένα το 30%, για τη συμμετοχή των γυναικών στις Εκτελεστικές Επιτροπές των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων.