THEPOWERGAME
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι θα ήταν έτοιμος να οικοδομήσει έναν νέο συνασπισμό που θα μπορούσε να κυβερνήσει εάν οι εκλογές έδιναν ένα κοινοβούλιο μειοψηφίας, καθώς το αριστερό μπλοκ στο οποίο έχει ενταχθεί πασχίζει να ξεπεράσει τις εσωτερικές διαιρέσεις, σύμφωνα με τo Bloomberg.
Ο Ολάντ δήλωσε ότι επανήλθε στην πολιτική μάχη στη Γαλλία για να διεκδικήσει μια θέση στην Εθνοσυνέλευση με πρωταρχικό στόχο να εμποδίσει τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν να αναλάβει την εξουσία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιμεταναστευτικό, εθνικιστικό κόμμα της Λεπέν θα καταλάβει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, μπροστά από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς που βρίσκεται στη δεύτερη θέση και την ομάδα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην τρίτη θέση. Αλλά οι εν λόγω δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι είναι απίθανο κάποιος να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
«Υπάρχει ένα σενάριο στο οποίο δεν υπάρχει πλειοψηφία – είναι ο ρόλος πολιτικών προσώπων όπως εγώ να βρουν λύσεις», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στο BFMTV. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνουμε, θα δούμε τι είναι κατάλληλο να κάνουμε – να βρούμε έναν επικεφαλής της κυβέρνησης που θα μπορούσε να πάει τη χώρα μπροστά με ένα ελάχιστο πρόγραμμα».
Σε μια τέτοια διαμόρφωση, ο Ολάντ είπε ότι κάθε ομάδα -με εξαίρεση τον Εθνικό Συναγερμό- θα ζητήσει να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση ορισμένες από τις προτάσεις της.
Τα σχόλια του πρώην προέδρου προσθέτουν άλλη μια μεταβολή σε μια σύντομη, ταραχώδη προεκλογική εκστρατεία που έχει ήδη επανασχεδιάσει τις γραμμές της γαλλικής πολιτικής, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η χώρα οδεύει προς παρατεταμένη αστάθεια και δαπανηρή οικονομική πολιτική.
Ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές μετά τη συντριβή του κόμματός του στις κάλπες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από από δύο εβδομάδες. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας έχει οριστεί για την Κυριακή, ενώ ο δεύτερος και τελευταίος γύρος στις 7 Ιουλίου.
Η ανάδειξη του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς ήταν μια κεντρική εξέλιξη στην προεκλογική εκστρατεία, συγκεντρώνοντας τα μονίμως αντιμαχόμενα κόμματα από τους μετριοπαθείς Σοσιαλιστές του Ολάντ και τους Πράσινους μέχρι την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Η συμφωνία τους χάραξε τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας έτσι ώστε μόνο ένας υποψήφιος της συμμαχίας να κατέβει σε κάθε περιφέρεια.
Αλλά υπάρχουν ήδη κάποιοι διαφωνούντες, ακόμη και περιοχές όπου κατεβαίνουν δύο υποψήφιοι του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Unbowed) λόγω εσωτερικών κομματικών διαιρέσεων.
Απορρίπτει την πρόταση Ολάντ ο Μελανσόν
Βασικά, υπάρχει μακροχρόνια αντιπαλότητα μεταξύ του Μελανσόν και του Ολάντ, οι οποίοι ήταν αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές του 2012.
Μιλώντας στην τηλεόραση LCI λίγα λεπτά μετά τη μετάδοση της συνέντευξης του Ολάντ, ο Μελανσόν απέρριψε την ιδέα κάποιας μορφής κυβέρνησης ενότητας.
«Η συναίνεση δεν είναι ο στόχος μου. Δεν είναι καν μια ιδέα που είναι δημοκρατική», είπε. «Δεν γνωρίζω κανέναν πρόεδρο ή πρωθυπουργό που να επιδιώκει τη συναίνεση στη Γαλλία. Δεν υπάρχει».
Επανέλαβε επίσης ότι θεωρεί τον εαυτό του ικανό να γίνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές – μια ιδέα στην οποία πολλοί στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχουν αντιταχθεί.
«Μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά για να γίνει πρωθυπουργός υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: το πρόσωπο πρέπει να διοριστεί από τον Πρόεδρο και να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης», δήλωσε ο Ολάντ. «Δεν αναγνωρίζεται ως το πρόσωπο που πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα».
Ο Μακρόν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί μια μετεκλογική διαμόρφωση παρόμοια με αυτή που πρότεινε ο Ολάντ, καλώντας τις αντίπαλες πολιτικές ομάδες να κυβερνήσουν από κοινού για να εμποδίσουν την πορεία προς την εξουσία της ακροδεξιάς.
«Υπάρχουν πολλές γυναίκες και άνδρες που θα πρέπει να κυβερνήσουν μαζί, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, αλλά υπάρχουν ακραίες καταστάσεις που δεν πρέπει να περάσουν», δήλωσε ο Μακρόν την περασμένη εβδομάδα.
Μιλώντας επίσης στο BFMTV, ένας πρώην νομοθέτης που έχει συμμαχήσει με την ομάδα του Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχει μια «ποντικότρυπα» ευκαιρίας για να έρθουν κοντά οι σοσιαλδημοκράτες, οι κεντρώοι και η κεντροδεξιά.
«Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος γιατί πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους μετριοπαθείς Γάλλους της αριστεράς, της δεξιάς ή του κέντρου που δεν βλέπουν τον εαυτό τους στο Εθνικό Συναγερμό και δεν θέλουν να είναι όμηροι του Εθνικού Συναγερμού», δήλωσε ο Πιερ-Ιβ Μπουρναζέλ.
Διαβάστε επίσης:
Κατοικίες: Εκρηκτική αύξηση τιμών κατά 66,4% σε μια επταετία
Sky Express: Με νέα αεροσκάφη και δρομολόγια βάζει ρότα προς Χρηματιστήριο
Τα σενάρια για να καλυφθεί το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ