THEPOWERGAME
Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ακόμα και συναυλίες διάσημων καλλιτεχνών, όπως η πρόσφατη περιοδεία της Taylor Swift στην Ευρώπη, αλλά και των Coldplay, αποδεικνύονται πόλος έλξης επισκεπτών από διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα να απογειώνεται και η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, είναι αυτή ακριβώς η εποχιακή ζήτηση που αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζει ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης για την κάλυψη έκτακτων αναγκών φιλοξενίας χιλιάδων επισκεπτών από το εξωτερικό, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η εν εξελίξει διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2024 στη Γερμανία. Υπάρχουν πόλεις που φιλοξενούν αγώνες, χωρίς όμως να αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν τις απαιτούμενες ξενοδοχειακές υποδομές φιλοξενίας. Έτσι, χωρίς την ευκαιριακή αξιοποίηση διαμερισμάτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν θα ήταν εφικτή η φιλοξενία των χιλιάδων επισκεπτών/θεατών, με αποτέλεσμα και τα γήπεδα να είναι άδεια.
Ασφαλώς, η δραστηριότητα αυτή είναι και ιδιαίτερα επικερδής, ιδίως στις μικρότερες πόλεις της Γερμανίας και λιγότερο π.χ. στο Βερολίνο, ή το Μόναχο. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυσή της, η AirDNA καταγράφει αύξηση της μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση κατά 45%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο στις 10 πόλεις που φιλοξενούν αγώνες. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε περίπου 40 ευρώ περισσότερα για κάθε διανυκτέρευση, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στο Ντόρτμουντ με 97%, την Κολωνία με 81% και το Γκελσενκίρχεν με 56%. Οι τιμές ποικίλουν από τα 100 ευρώ/διανυκτέρευση στην Φρανκφούρτη έως και 179 ευρώ στο Βερολίνο. Η μέση τιμή κατά την περίοδο των αγώνων των ομίλων (πρώτη φάση της διοργάνωσης), διαμορφώθηκε σε 132 ευρώ, έναντι 121 ευρώ κατά τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν του εναρκτήριου λακτίσματος των αγώνων.
Σύμφωνα με την ανάλυση της AirDNA, η αύξηση αυτή δεν οφείλεται σε κερδοσκοπία από την πλευρά των ιδιοκτητών, αλλά αντανακλά την διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Στις 10 πόλεις που φιλοξένησαν αγώνες, καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης κατά 23% συγκριτικά με τις δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Για παράδειγμα, στην Φρανκφούρτη, σημειώθηκαν από 400 έως 750 κρατήσεις ανά ημέρα, την περίοδο των αγώνων, ενώ στις αρχές Ιουνίου, το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνούσε τις 350 κρατήσεις.
Σε άλλες πόλεις, η αύξηση της ζήτησης είναι ακόμα υψηλότερη. Στο Γκελσενκίρχεν των μόλις 200 καταλυμάτων, σημειώθηκε αύξηση κατά 181%, ενώ στην Στουτγκάρδη η αύξηση διαμορφώθηκε σε 104%. Μεγάλη ήταν η αύξηση και στην πόλη του Ντόρτμουντ, με άνοδο της ζήτησης κατά 98%. Το αποτέλεσμα είναι να έχει διπλασιαστεί, ή ακόμα και τριπλασιαστεί το ποσοστό της πληρότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν προστέθηκαν νέα καταλύματα στο απόθεμα της προσφοράς. Όπως εξηγεί η AirDNA, το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο καλοκαίρι, σημαίνει ότι τα ακίνητα που λειτουργούν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είχαν ήδη «πέσει» στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο της μεγάλης αύξησης της ζήτησης είναι πιο εμφανές στις μικρότερες πόλεις, που διαθέτουν και μικρότερο αριθμό καταλυμάτων. Στον αντίποδα, στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Βερολίνο και το Μόναχο, δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση της ζήτησης.
Εν τω μεταξύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δραστηριότητα των κρατήσεων για τους αγώνες «εξόντωσης», που αποτελούν την δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Όσοι «τολμηροί» έσπευσαν να κατοχυρώσουν κάποιο κατάλυμα, με την ελπίδα ότι η ομάδα της χώρας τους θα προκριθεί στην επόμενη φάση, είναι σαφώς πιο τυχεροί (αν φυσικά η χώρα τους όντως προκρίθηκε), καθώς εξασφάλισαν και χαμηλότερο τίμημα. Όσοι σπεύδουν τώρα να προβούν σε κρατήσεις, καλούνται να πληρώσουν υψηλότερα ποσά, ακριβώς λόγω του ότι προχωρούν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Διαβάστε επίσης:
Στον “αέρα” η διεθνής συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών
Τράπεζες: Πιέζει εκ νέου η κυβέρνηση για μείωση προμηθειών
ΔΕΗ: Μέχρι τέλος του έτους η είσοδος στη λιανική αγορά τηλεπικοινωνιών