THEPOWERGAME
«Η Ρωσία διεξάγει δυο πολέμους. Έναν συμβατικό πόλεμο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία. Ο άλλος είναι υβριδικός, λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και τη Δύση με σκοπό να επηρεάσει τον τόνο του δημόσιου διαλόγου και υπό μια έννοια να κλονίσει την αίσθηση ασφάλειας», είχε σχολιάσει ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Άλεξ Στουμπ, σε φόρουμ εξωτερικής πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι στα μέσα Ιουνίου.
Οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ειδικότερα τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία, έχουν ζητήσει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις υβριδικές επιθέσεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα. Οι κυβερνήσεις τους έχουν δεσμεύσει από κοινού 3,5 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα τους. Οι κυβερνοεπιθέσεις, οι παρεμβολές στα δίκτυα GPS (Global Positioning System), η παραπληροφόρηση, η άσκηση ψυχολογικής πίεσης, η μεθοδευμένη προώθηση μεταναστών στα σύνορα και ενέργειες σαμποτάζ είναι κάποιες εκδοχές υβριδικού πολέμου, σύμφωνα με την Hybrid CoE ή European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats, ένα δίκτυο 53 χωρών που συνεργάζεται στενά με την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.
Σε μελέτη του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα ερευνητικό κέντρο με έδρα την Ουάσιγκτον, δίνεται ένας ακριβής ορισμός του υβριδικού πολέμου έτσι όπως τον εκλαμβάνουν οι Ρώσοι. Πρώτα απ’ όλα θεωρείται από τη Μόσχα μια μορφή πολέμου και όχι πολιτικής, που επιδιώκει τον κυβερνητικό και γεωστρατηγικό αποπροσανατολισμό του κράτους που είναι ο στόχος. Αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία χαρακτήρισε ως εχθρικά όσα κράτη συντάχθηκαν με το Κίεβο και καταδίκασαν με κυρώσεις αυτόν τον πόλεμο που αποτελεί το μεγαλύτερο μέτωπο που έχει ανοίξει στην ανατολική Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Δύση μιλά πια ανοιχτά για τη διεξαγωγή υβριδικού πολέμου αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει επίσημη θέση.
Όπως παρατηρούν αναλυτές στο Bloomberg, η αμφισβήτηση των συνόρων και η παραβίαση του εναέριου χώρου εντάσσονται επίσης σε τακτικές υβριδικού πολέμου. Απώτερος στόχος του υβριδικού πολέμου είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και αποπροσανατολισμού.
Στα μέσα Μαϊου κάποιοι άντρες με μάσκες απομάκρυναν σημαδούρες που διαχώριζαν τα σύνορα της Ρωσίας με την Εσθονία στον ποταμό Νάρβα αργά το βράδυ, με την κυβέρνηση του Ταλίν να προειδοποιεί, μεταξύ άλλων, ταξιδιώτες για τυχόν απόπειρες των Ρώσων να στρατολογήσουν άτομα ως πληροφοριοδότες. Τον τελευταίο καιρό το Κρεμλίνο έχει επιδιώξει να κινητοποιήσει μειονότητες ρωσόφωνων στην Εσθονία και τη Λετονία για να προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις αλλά χωρίς αντίκρισμα, αποκαλύπτουν πηγές του αμερικανικού πρακτορείου. «Ας μην πέσουμε στην παγίδα του εκφοβισμού των Ρώσων» δήλωσε πρόσφατα η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.
Στοιχεία του Center for Strategic Cyberspace + International Studies (CSCIS) από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2024 επιβεβαιώνουν πως χάκερς που συνδέονται με τη Ρωσία συνεχίζουν να θέτουν στο στόχαστρο την Εσθονία και τη Σουηδία. Αρχές Μαρτίου αποτράπηκε επίθεση η εσθονική εταιρεία ασφάλειας «Hansab» που διαχειρίζεται τα δίκτυα ΑΤΜ για μεγάλες τράπεζες, όπως οι Swedbank, Luminor και LHV Bank. Την προαναφερόμενη περίοδο συνέβησαν κυβερνοεπιθέσεις σε ιδιωτικό νοσοκομείο, μικρούς δήμους και υποδομές όπως ένα κέντρο διαχείρισης δεδομένων (data center) στη Σουηδία.
Διαβάστε επίσης
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε 24 κλάδους και εφαρμογή εξαήμερης εργασίας
Εξοχικά: Οι περιοχές με τις φθηνότερες και τις ακριβότερες κατοικίες
Masdar: Ο στόχος των 100 GW, η διεθνής παρουσία και το mega deal με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ