THEPOWERGAME
Αν στο τέλος Μαϊού οι μετοχές από τα blue chips που έγραφαν απώλειες από την αρχή της χρονιάς ήταν έξι, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στο τέλος Ιουνίου σε 11, που σημαίνει ότι το κλίμα έχει στραβώσει για τα καλά. Οι μετοχές που ενισχύονται από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση προηγούνται με βραχεία κεφαλή, 14 συνολικά, περιλαμβανομένων και τραπεζών, με εξαίρεση την Alpha, που την τελευταία εβδομάδα, πέρασε στο κόκκινο. Το γεγονός ότι η θετική τάση στις αγορές άλλαξε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει προς το παρόν φως από την Fed για μείωση των επιτοκίων και από την ΕΚΤ δεν υπάρχει εκτίμηση για το νέο χρόνο μείωσης του βασικού επιτοκίου του ευρώ, προκαλεί ανασφάλεια στους επενδυτές, αναφέρουν διαχειριστές κεφαλαίων. Στην Ελλάδα, στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, το γεγονός ότι επιβλήθηκε έκτακτη φορολογία για μία ακόμα φορά στα διυλιστήρια, επηρέασε δυσμενώς την τάση, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως στις τράπεζες, κάτι το οποίο όμως, διαψεύστηκε από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι απώλειες που καταγράφουν τα blue chips, είναι ελεγχόμενες, αφού φτάνουν μέχρι 12,7% (ΔΑΑ), που σημαίνει ότι όσο προχωράει η χρονιά, μπορεί η εικόνα να αλλάξει. Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες , αφήνουν υποσχέσεις για μία ακόμα χρονιά ρεκόρ, ενώ και από τα μερίσματα που διανέμονται και τα οποία υπολογίζονται για φέτος στα 4 δισ. ευρώ, ικανό μέρος τους, τουλάχιστον το 20 – 25%, ή κοντά στο 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να επανεπενδυθεί και πάλι σε μετοχές.
Τις μεγαλύτερες απώλειες λοιπόν, σημειώνει η μετοχή του ΔΑΑ 12,7% και ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ με 8,2%, με τους επενδυτές να περιμένουν από τη διοίκηση επιστροφή κεφαλαίου. Πάνω από 7,1% οι απώλειες για την ΕΧΑΕ, καθώς δεν ήρθε το watch list από τον MSCI την περασμένη Πέμπτη και κοντά στο 5% η πτώση που σημειώνει η μετοχή του ΟΠΑΠ. Κοντά στο 3,5% οι απώλειες για τον Φουρλή, στο 2,89% οι απώλειες για τον Μυτιληναίο, -2,8% η Lamda, -2,75% η Ελλάκτωρ, -2,6% η μετοχή της Alpha, -1,85% η Aegean και κάτω από το 1% η πτώση για τη μετοχή της ΔΕΗ. Σημειώνεται, ότι η τελευταία έχει ανεβάσει την πρόβλεψη για τα EBITDA στο τέλος του 2024 σε 1,8 δισ. ευρώ, ο Μυτιληναίος σχεδιάζει προσεκτικά την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ως Metlen που θα είναι το νέο όνομα του ομίλου, η Aegean, βλέπει μία ακόμα χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, αλλά και την επιβατική της κίνηση.
Κατά τα άλλα, τα περισσότερα κέρδη από τα blue chips σημειώνει η Τιτάν με άνοδο στο πρώτο εξάμηνο 39,1%, λόγω επενδύσεων στις ΗΠΑ και το σχεδιασμό εισόδου στην αγορά της Νέας Υόρκης της αμερικανικής θυγατρικής. Πάνω από 33,4% τα κέρδη για την Σαράντης μετά από ένα ισχυρό σετ οικονομικών αποτελεσμάτων το 2023 και το πρώτο τρίμηνο φέτος. Πάνω από 30% η άνοδος για την Eurobank, 28,5% η Cener που σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδας στις ΗΠΑ, πάνω από 28% η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τιις νέες τιμές στόχους που δίνουν οι χρηματιστηριακές να κινούνται πάνω από τα 20 ευρώ. Κέρδη 28% για την ΕΤΕ που έχει μπροστά της ένα ακόμα placement για το 18% από το ΤΧΣ, διαδικασία που αναμένεται να τρέξει μετά το καλοκαίρι. Άνοδος 21,7% για την Τέρνα Ενεργειακή, ακολουθεί με 20,8% η μετοχή της Coca Cola και ο ΟΛΠ με 8,6%, τα ΕΛΠΕ με 7,8%, η Πειραιώς 7,81%, το Jumbo 6,7%, ο ΟΤΕ 5,12% και η Motor Oil 3,4%.
Διαβάστε επίσης:
Μαρίνες: Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια και ο σκόπελος της γραφειοκρατίας
Χούθι: Τα ”γαλανόλευκα” πλοία που μπήκαν στο στόχαστρο
Ποιες “έξυπνες” υπηρεσίες επιστρατεύουν οι πάροχοι ενέργειας