THEPOWERGAME
Για νέες καταγγελίες για pushback από το λιμενικό και θανάτους μεταναστών στην Ελλάδα κάνει λόγο το BCC σε δημοσίευμά του. Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται μάρτυρες και μιλά για συγκεκριμένες περιπτώσεις επαναπροωθήσεων που οδήγησαν σε θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο, με το λιμενικό να διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.
«Εμείς δείξαμε πλάνα 12 ατόμων να φορτώνονται σε ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται σε μια λέμβο, σε έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό της ελληνικής ακτοφυλακής. Όταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, και με το μικρόφωνό του ακόμα ανοιχτό, είπε ότι ήταν «προφανώς παράνομο» και «ένα διεθνές έγκλημα», αναφέρει το BBC.
15 περιστατικά και 43 θάνατοι
Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που το BBC υπολογίζει τον αριθμό των περιστατικών για τα οποία υπάρχουν ισχυρισμοί ότι σημειώθηκαν θάνατοι ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής.
Τα 15 περιστατικά που ανέλυσε – με ημερομηνία Μαΐου 2020-23 – είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή. Η επαλήθευση τέτοιων υποθέσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη – οι μάρτυρες συχνά εξαφανίζονται ή φοβούνται πολύ για να μιλήσουν. Αλλά σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις καταφέραμε να μιλήσουμε με αυτόπτες μάρτυρες, γράφει το BBC.
Τι είπε ο Δημήτρης Μπαλτάκος, πρώην επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της ελληνικής ακτοφυλακής
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, o Δημήτρης Μπαλτάκος, πρώην επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της ελληνικής ακτοφυλακής αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το τι έδειχναν τα πλάνα – έχοντας αρνηθεί, νωρίτερα στη συνομιλία μας, ότι η ελληνική ακτοφυλακή θα κληθεί ποτέ να κάνει οτιδήποτε παράνομο. Αλλά σε ένα διάλειμμα, καταγράφηκε να λέει σε κάποιον εκτός πλάνου στα ελληνικά: «Δεν τους είπα πολλά, σωστά; Είναι πολύ ξεκάθαρο, έτσι δεν είναι. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν με το φως της ημέρας… Είναι… προφανώς παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα».
Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει σε όλους τους μετανάστες που ζητούν άσυλο να καταγράψουν το αίτημά τους σε διάφορα νησιά σε ειδικά κέντρα καταγραφής.
Όμως οι ερωτηθέντες μας -με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή με τη βοήθεια του οργανισμού υποστήριξης μεταναστών Consolidated Rescue Group- δήλωσαν ότι συνελήφθησαν πριν προλάβουν να φτάσουν σε αυτά τα κέντρα. Είπαν ότι οι άνδρες αυτοί θα λειτουργούσαν προφανώς μυστικά – μη ένστολοι και συχνά μασκοφόροι.
Η θέση της Ελλάδας
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας δήλωσε στο BBC ότι το υλικό ερευνάται επί του παρόντος από την ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας της χώρας. Η Ελλάδα πάντα αρνιόταν ότι γίνονται οι λεγόμενες «απωθήσεις»
Μια ερευνητική δημοσιογράφος με την οποία μίλησε το BBC και η οποία εδρεύει στο νησί της Σάμου, λέει ότι άρχισε να συνομιλεί με ένα μέλος των ελληνικών ειδικών δυνάμεων μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Tinder.
Όταν της τηλεφώνησε από ένα «πολεμικό πλοίο», όπως το περιέγραψε, η Romy van Baarsen τον ρώτησε περισσότερα για τη δουλειά του – και τι συνέβη όταν οι δυνάμεις του εντόπισαν μια βάρκα προσφύγων.
Εκείνος απάντησε ότι «τα οδηγούν πίσω» και είπε ότι τέτοιες εντολές είναι “από τον υπουργό», προσθέτοντας ότι θα τιμωρούνταν αν δεν κατάφερναν να σταματήσουν μια βάρκα.
Η Ελλάδα αποτελεί δίοδο εισόδου στην Ευρώπη για πολλούς μετανάστες. Πέρυσι, υπήρξαν 263.048 θαλάσσιες αφίξεις στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να δέχεται 41.561 (16%) από αυτές. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ το 2016 για να σταματήσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά δήλωσε το 2020 ότι δεν μπορεί πλέον να την εφαρμόσει.
Κοινοποιήσαμε τα ευρήματα της έρευνάς μας στην ελληνική ακτοφυλακή. Αυτό απάντησε ότι το προσωπικό του εργαζόταν «ακούραστα με απόλυτο επαγγελματισμό, έντονο αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα θεμελιώδη δικαιώματα», προσθέτοντας ότι «συμμορφώνονται πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».
Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να τονιστεί ότι από το 2015 έως το 2024, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει 250.834 πρόσφυγες/μετανάστες σε 6.161 περιστατικά στη θάλασσα. Η άψογη εκτέλεση αυτής της ευγενούς αποστολής έχει αναγνωριστεί θετικά από τη διεθνή κοινότητα».
Η ελληνική ακτοφυλακή έχει επικριθεί στο παρελθόν για τον ρόλο της στο μεγαλύτερο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο εδώ και μια δεκαετία. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι φοβούνται ότι έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση του Adriana στην οριοθετημένη περιοχή διάσωσης της Ελλάδας τον περασμένο Ιούνιο.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι το σκάφος δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα και ότι βρισκόταν με ασφάλεια στο δρόμο προς την Ιταλία, και έτσι η ακτοφυλακή δεν επιχείρησε διάσωση.
Διαβάστε επίσης:
ΧΑ: Θα πλησιάσουν τα 5 δισ. ευρώ οι εταιρικές πράξεις το 2024
Συντάξεις Ιουλίου 2024: Οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμής
Σερβία: Πράσινο φως στο ορυχείο λιθίου της Rio Tinto