THEPOWERGAME
Σε αναζήτηση ευκαιριών, που θα χτίσουν περαιτέρω το προφίλ της ως εταιρείας συμμετοχών, βρίσκεται η Quest. Με εμπροσθοφυλακή την πληροφορική και ναυαρχίδα τη Unisystems, ο όμιλος επιχειρεί, μέσω εξαγορών, να μεγεθύνει το επιχειρηματικό του αποτύπωμα, αναζητώντας το κατάλληλο μείγμα, που θα του αποδώσει τις μέγιστες δυνατές συνέργειες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως τόνισε η διοίκηση κατά τη χθεσινή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, ο όμιλος επιδιώκει επέκταση στον τομέα της λιανικής στον κλάδο της τεχνολογίας, εξετάζοντας, παράλληλα, πιθανά σενάρια εξαγορών, που μπορούν να ενισχύσουν την κερδοφορία του.
«Υπάρχουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στην ελληνική αγορά. Ως εταιρεία συμμετοχών εξετάζουμε διάφορα ενδεχόμενα και πιθανές συνέργειες, γιατί δημιουργούμε οικονομίες κλίμακος», σημείωσε ο πρόεδρος της Quest, Θ. Φέσσας, στη ΓΣ των μετόχων, αναφέροντας ότι ο όμιλος έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
«Βλέπουμε περίπου 50 εταιρείες τον χρόνο. Είναι μια διαρκής συζήτηση το ενδιαφέρον μας για άλλες εταιρείες και άλλων επιχειρήσεων για τις δικές μας», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Quest, Απόστολος Γεωργάντζης. Όπως είπε ο ίδιος: «Έχουμε μια πολύ καλή χρηματοοικονομική θέση και με διαθέσιμα κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ, αναζητούμε ευκαιρίες για εξαγορές που θα μας δώσουν ανάπτυξη».
«Είμαστε θετικοί σε περιπτώσεις που θα μας βοηθήσουν να επεκταθούμε σε δραστηριότητες οι οποίες έχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους από τα παραδοσιακά των ειδών τεχνολογίας», σημείωσε ο κ. Γεωργάντζης, ενώ ο κ. Φέσσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τουλάχιστον μιας εξαγοράς στο εξωτερικό από τη Unisystems.
Με το βλέμμα στις λευκές συσκευές
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον του ομίλου είναι εστιασμένο στην πληροφορική και τον κλάδο της τεχνολογίας, η οποία -όπως τόνισε χθες ο κ. Φέσσας- αναμένεται να οδηγήσει τον όμιλο σε νέα ιστορικά υψηλά.
«Έχουμε τη μεγαλύτερη ίσως εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής στην Ελλάδα, την οποία αναπτύσσουμε οργανικά και ανόργανα», σημειώνοντας πως αποτελεί κύριο στόχο η ανάπτυξη στο εξωτερικό, καθώς από εκεί προέρχεται περισσότερο από το 50% των εσόδων της και «εκεί οι ευκαιρίες είναι πολύ καλύτερες από το πλαίσιο που διαμορφώνει το RRF στην Ελλάδα».
Η διοίκηση της Quest ξεκαθάρισε χθες ότι η εταιρεία παραμένει προσανατολισμένη σε ευκαιρίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να εισέλθει στη λιανική και τις λευκές συσκευές.
Για την προοπτική εξαγοράς της εταιρείας Μπενρουμπή, ο κ. Φέσσας επανέλαβε ότι «υπάρχουν συζητήσεις. Είναι μια πετυχημένη δραστηριότητα», ενώ ο κ. Γεωργάντζης σημείωσε πως είναι μια εταιρεία με καλύτερα περιθώρια κέρδους από την Quest, «σε αυτό το πλαίσιο είναι στα ενδιαφέροντά μας».
Ουδέν νεώτερον για ACS
«Είμαστε όμιλος συμμετοχών. Kάθε συμμετοχή μας την αναπτύσσουμε σαν να την έχουμε εφ’ όρου ζωής, αλλά σαφώς όταν έρχεται μια ελκυστική πρόταση και οι συνθήκες είναι κατάλληλες, διαπραγματευόμαστε και κοιτάμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους και την εταιρεία και να πάμε παρακάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής του ομίλου για τις εξελίξεις στην πώληση της ACS.
Όπως είπε ο κ. Φέσσας, η τελευταία παραμένει το «αντικείμενο πόθου πολλών αγοραστών», ενώ σχολίασε ότι η Quest έχει καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων για ενδεχόμενη πώλησή της, καθώς «όταν μια εταιρεία έχει φτάσει πολύ ψηλά στην αγορά, σαφώς και γίνεται στόχος πολυεθνικών ομίλων». Πάντως, ο ίδιος πρακτικά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ευτυχής κατάληξη σε αυτές τις κινήσεις.
«Το συζητάμε τόσο καιρό, που τελικά μπορεί ξαφνικά να γίνει κάτι ή να μη γίνει και ποτέ», ανέφερε, σημειώνοντας πως «όταν υπάρξει και το κατάλληλο deal, θα προχωρήσουμε».
Διαβάστε επίσης:
Lamda: Εισπράξεις 200 εκατ. από πωλήσεις οικοπέδων έως το τέλος του 2024
Η Volkswagen μπαίνει στη βιομηχανική αποθήκευση ενέργειας