THEPOWERGAME
Στις προκλήσεις και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Παράσχης, κατά την ομιλία του στην Κλειστή Συνεδρίαση της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Τόνισε τη σημασία του 2023 ως χρονιάς-οροσήμου και υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή βελτίωση και προσαρμογή του κλάδου, ώστε να διατηρηθεί η θετική του πορεία και η ανταγωνιστικότητα στη μετα-πανδημία εποχή.
Σε ό,τι αφορά το 2024, εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία», με βάση τα στοιχεία των 5 πρώτων μηνών, αναφέροντας ότι οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση +12,4% στο πεντάμηνο (ΔΑΑ +16,4% και Περιφερειακά αεροδρόμια +9,5%), ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά +8,2% για το σύνολο του έτους, ο οδικός τουρισμός εμφανίζει αύξηση το πρώτο πεντάμηνο κατά +11% περίπου, ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη (ΜΚΔ) στο Α’ τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 3%.
«Η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα, που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια, δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Έλλειψη υποδομών και βιωσιμότητα
Ο κ. Παράσχης εξέφρασε τις ενστάσεις του για την αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ή την επιβολή επί του τζίρου των ξενοδοχείων, με τη δικαιολογία της επιβάρυνσης των προορισμών από τον τουρισμό. «Είναι προφανές ότι για την αδυναμία των υποδομών και την έλλειψη ουσιαστικής διαχείρισης των προορισμών είναι εκτός λογικής να επιβαρυνθεί και πάλι μία και μόνο οικονομική δραστηριότητα, της οποίας μάλιστα τα οφέλη διαχέονται σε όλη την οικονομία και την κοινωνία. Αντίθετα, η θέση μας είναι ότι φόροι και τέλη από τον τουρισμό πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ζωής κατοίκων και επισκεπτών των περιοχών από τις οποίες εισπράττονται», είπε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της βιωσιμότητας, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μονόδρομο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες, και ο ΣΕΤΕ οφείλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για την πράσινη μετάβαση του κλάδου, υποστηριζόμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και την εθελοντική αυτορρύθμιση για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για συλλογική δράση και ενότητα εντός του ΣΕΤΕ, θέτοντας μετρήσιμους και ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Οι τιμές σε γραφεία και καταστήματα το 2023
Στουρνάρας: Να είναι καλά τα μνημόνια
Υδρογόνο: Προσδοκίες vs Πραγματικότητα