THEPOWERGAME
Με «αέρα» 740 εκατομμυρίων ευρώ που θα συνοδεύουν την 10η αξιολόγηση των Θεσμών για την Ελλάδα και την ένεση ακόμη 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, η Ελλάδα τρέχει να προλάβει μία ακόμη έκδοση ομολόγου, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο. Αυτή η νέα βοήθεια από το πρόγραμμα SURE θα έχει τη μορφή 15ετούς δανείου, με επιτόκιο 0,30% μεσοσταθμικά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα βγάζει ομόλογο αναφοράς με μηδενικό κουπόνι, χωρίς καν να βρίσκεται ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, τα κέρδη είναι πολλαπλάσια κι αυτό αποτυπώνεται στη σύνθεση των επενδυτών στο νέο 5ετές.
Η Ελλάδα με μπούσουλα αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον σοβαρών επενδυτών, που είναι funds, συνταξιοδοτικά ταμεία και κεντρικές τράπεζες ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη έκδοση, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει νωρίς το καλοκαίρι.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η επόμενη έξοδος στις αγορές θα γίνει με 7ετές ομόλογο. Το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 14 δισ. ευρώ.
Το ατού του οικονομικού επιτελείου είναι ότι στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου αποτυπώθηκε ξεκάθαρα η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία και πολύ περισσότερο βοηθά το σκεπτικό της αναβάθμισης από τη S&P, που είναι ο πρώτος στόχος του οικονομικού επιτελείου ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όπου οι ταμειακές ροές των εσόδων δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, ενώ οι ανάγκες έκτακτων δαπανών παραμένουν υψηλές.
Έχοντας κλείσει την περασμένη, ακόμα πιο δύσκολη χρονιά, με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 30 δισ. ευρώ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου επισημαίνει ότι μεσομακροπρόθεσμα είναι επιθυμητό να διατηρηθεί αυτό το όριο των 30 δισ. ευρώ.