THEPOWERGAME
Η Ελλάδα μετατοπίζει το επίκεντρο της ατζέντας της για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην αλλαγή στάσεων στην καθημερινότητα και όχι στη νομοθεσία, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο Bloomberg. Μια δήλωση, που όπως σχολιάζει το μέσο, αποτελεί πλήγμα για τους ακτιβιστές που ελπίζουν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μετά την ψήφιση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τον Φεβρουάριο.
Η εισαγωγή της ισότητας των γάμων, που αποτελούσε μακρόχρονη απαίτηση της ελληνικής LGBTQ κοινότητας, ήταν «θαρραλέα» και «το σωστό», αν και είχε «κάποιες πολιτικές συνέπειες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg την Τετάρτη.
Ενώ η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη στις ευρωεκλογές της Κυριακής με 28,1%, αυτό ήταν κάτω από το ποσοστό 33% που εξασφάλισε το 2019, μια πτώση που αποδίδεται εν μέρει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ορισμένους παραδοσιακούς υποστηρικτές που απομακρύνθηκαν από το κόμμα ως αποτέλεσμα του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τα ακροδεξιά κόμματα αύξησαν συνολικά το ποσοστό τους στο 16,7%, από 9,1% πριν από πέντε χρόνια.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου, που έκανε την Ελλάδα την πρώτη χριστιανική ορθόδοξη χώρα με πλειοψηφία που προχώρησε σε αυτό το βήμα, ήταν «συνεπής με αυτό που είπαμε ότι θέλαμε να κάνουμε πριν από τις εκλογές» και «ένα ορόσημο για ό,τι κάναμε για την κοινότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή είναι πιθανό να αποτελέσει την καθοριστική νομοθετική ενέργεια για την ατζέντα του Μητσοτάκη για τα ΛΟΑΤΚΙ, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Οι ακτιβιστές ήλπιζαν αντιθέτως ότι θα ήταν ένα πρώτο βήμα πριν από την πραγματοποίηση περαιτέρω ουσιαστικών αλλαγών, όπως η επέκταση των δικαιωμάτων παρένθετης μητρότητας σε ζευγάρια ανδρών. «Δεν είναι τόσο πολύ θέμα νομοθεσίας, είναι θέμα να διασφαλίσουμε πραγματικά ότι ο λόγος μας δεν θα κάνει διακρίσεις, κάτι που δεν είναι εύκολο σε καμία χώρα, ειδικά όταν έχεις μια αναζωπύρωση της ακροδεξιάς», είπε.
Μια συγκεκριμένη εστίαση αυτής της στρατηγικής ξεκινά από τα σχολεία, με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής κατά του εκφοβισμού. Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ισότητα στο γάμο, «είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν μπορεί να δεχτεί ότι ένας έφηβος εκφοβίζεται λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Το πλάνο για την ενίσχυση των γυναικών
Η ατζέντα για την ισότητα επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα, με πιο πιεστική την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, ένα ζήτημα που μαστίζει τα κράτη σε όλη την Ευρώπη. Μέρος της λύσης του πρωθυπουργού είναι η αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος και επίσης η προώθηση περισσότερων γυναικών στην πολιτική, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ενώ το ποσοστό συμμετοχής των ανδρών στην ελληνική αγορά εργασίας είναι 84,4%, κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 85,2%, η Ελλάδα υπολείπεται πολύ περισσότερο για τις γυναίκες, με μόνο 67,2% να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023. Αυτό την κατατάσσει στις τρεις τελευταίες χώρες της ΕΕ σε αυτό το μέτρο.
«Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την οικογενειακή ισορροπία και την ενθάρρυνση των γυναικών να εργάζονται και να αισθάνονται άνετα ότι τα παιδιά θα φροντίζονται», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg.
Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι μέρος της λύσης θα αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση μιας εφάπαξ πληρωμής σε μετρητά για κάθε παιδί που γεννιέται -μια προσπάθεια επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε αυτό το επίδομα στις αρχές του 2024, ένα μέτρο που εισήγαγε για πρώτη φορά το 2019, από 2.000 ευρώ (2.165 δολάρια) έως και 3.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται σε μια οικογένεια.
Διαβάστε επίσης:
Καταναλωτικά δάνεια: Για πρώτη φορά με εγγύηση του EIF
Τσουχτερά πρόστιμα για όσους χρησιμοποιούν οχήματα σε ακινησία
Καύσωνας: Σε ετοιμότητα ξανά η αγορά ηλεκτρισμού, στα 9.346 MW η αιχμή