THEPOWERGAME
Με πολιτική λύση μπαίνει τέλος στην αγωνία τουλάχιστον 35.000 εργαζομένων που ήταν ταυτόχρονα και συνταξιούχοι σε ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ (Α’ και Β’ Βαθμού), οι οποίοι έπρεπε να επιστρέψουν από 25.000 έως 85.000 ευρώ, ως διαφορές που προέκυπταν από τους μισθούς που ελάμβαναν, σε σχέση με αυτούς που έπρεπε να παίρνουν.
Πρόκειται για υπαλλήλους Αορίστου Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου, που συνέχισαν να εργάζονται και να αμείβονται από τον φορέα υπηρεσίας τους, ενώ είχαν συνταξιοδοτηθεί με τη μειωμένη κατά 30% σύνταξη. Όμως, με βάση τον νόμο του 2016, μετά τη συνταξιοδότησή τους θα έπρεπε να μπουν στο αρχικό κλιμάκιο της υπηρεσίας του φορέα που απασχολούνταν. Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν φορείς που ζητούσαν την αναδρομική επιστροφή ποσών που προέκυπταν από τη διαφορά του πρώτου κλιμακίου σε σχέση με το κλιμάκιο στο οποίο βρίσκονταν πριν από τη συνταξιοδότηση.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα, σύμφωνα με την οποία όσοι συνεχίζουν να απασχολούνται μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησής τους διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης, δεν εξελίσσονται σε ανώτερα κλιμάκια, αλλά και δεν επιστρέφουν στο εισαγωγικό κλιμάκιο. Επίσης, δεν αναζητούνται πόσα που ήδη έχουν καταβληθεί.
Η τροπολογία προβλέπει ότι «οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους και δεν εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, δεν καταλογίζονται, ούτε αναζητούνται τυχόν υπερβάλλουσες μισθολογικές απολαβές που έχουν καταβληθεί στους ανωτέρω υπαλλήλους, εξαιτίας της μη κατάταξής τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους.
Το θέμα είχε αποκαλύψει πριν από πέντε μήνες η «Απογευματινή», που έγραφε ότι αναζητείται λύση, καθώς χιλιάδες υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ενώ συνταξιοδοτήθηκαν από το 2016, η διάταξη του συγκεκριμένου νόμου Κατρούγκαλου δεν εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Για παράδειγμα, αν κάποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτήθηκε με 27-29 χρόνια υπηρεσίας και Βασικό Μισθό στο 10ο Μισθολογικό Κλιμάκιο 1.468 ευρώ της ΔΕ κατηγορίας και συνεχίζει να εργάζεται στον ίδιο φορέα, εφόσον αποχωρήσει, θα πρέπει να επιστρέψει τις διαφορές από τα 928 ευρώ, που είναι το Εισαγωγικό Κλιμάκιο, για όσα χρόνια λαμβάνει σύνταξη. Τουτέστιν, αν έχει συνταξιοδοτηθεί την τελευταία πενταετία θα πρέπει να επιστρέψει 540 ευρώ για κάθε μήνα. Δηλαδή 540Χ60=32.600 ευρώ.
Για το προσωπικό (ΙΔΑΧ και μόνιμοι με ασφάλιση πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) δεν απαιτείτο η προηγούμενη λύση της υπαλληλικής σχέσης και μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4554/2018.
Η πολιτική λύση διαφάνηκε στη Βουλή έπειτα από δύο διαδοχικές επερωτήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, από τον υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, ο οποίος αφού παραθέτει τις διατάξεις του νόμου 4354/2016 σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου, αναφέρει για το επίμαχο θέμα των συνταξιούχων ότι «λαμβάνοντας υπόψη πως ο νόμος δεν έχει τύχει ομοιόμορφης ερμηνείας και εφαρμογής από τους φορείς, εξετάζεται η εξεύρεση κατάλληλης λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Διαβάστε επίσης:
Ξενοδοχεία: Τι πραγματικά περιλαμβάνουν τα all inclusive
Λουτράκι: Κρυμμένα μυστικά μια ανάσα από την Αθήνα
Παπαναστασίου: Όλες οι εναλλακτικές στο τραπέζι για το τερματικό στο Βασιλικό