THEPOWERGAME
Μέσω της έρευνας σε ασθενείς της COVID-19 με μακροχρόνιες επιπλοκές, θα δημιουργηθεί εξατομικευμένη εκτίμηση κινδύνου για την υγεία τους και συστάσεις θεραπευτικής αγωγής με βάση το μοναδικό ιατρικό ιστορικό και το γενετικό υπόβαθρο των ασθενών
Η έρευνα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τα «ψηφιακά δίδυμα» θα στηρίξει νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως και θα συμβάλει στον μακρόπνοο στόχο της Dell να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και την κλίμακα για την προώθηση της υγείας, της εκπαίδευσης και των οικονομικών ευκαιριών για 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους έως το 2030.
Ειδικότερα, η Η Dell Technologies βοηθά το Ίδρυμα i2b2 tranSMART, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό ανοιχτού κώδικα, να κινητοποιήσει τεράστιες ποσότητες παγκόσμιων δεδομένων ασθενών που έχουν αποχαρακτηρισθεί, για τη δημιουργία εικονικών μοντέλων ασθενών – γνωστών ως ψηφιακών διδύμων – για τη θεραπεία των μακροχρόνιων επιπτώσεων της COVID-19.
Μέσω της σύγχρονης υποδομής της Dell Technologies, η κοινότητα i2b2 tranSMART θα χρησιμοποιήσει μη ταυτοποιημένα δεδομένα ασθενών για την παραγωγή ψηφιακών διδύμων. Οι ερευνητές μπορούν στη συνέχεια να εκτελέσουν εκατομμύρια εξατομικευμένες προσομοιώσεις θεραπείας στα ψηφιακά δίδυμα για να καθορίσουν την καλύτερη δυνατή θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς, με βάση το γενετικό υπόβαθρο και το ιατρικό ιστορικό.
Για να καταστεί αυτό δυνατό και να παρέχει τις απαιτούμενες δυνατότητες υπολογιστικής, τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και τις προηγμένες δυνατότητες αποθήκευσης για τη δημιουργία ψηφιακών διδύμων, η Dell Technologies δημιούργησε έναν θύλακα δεδομένων (data enclave) – ένα ασφαλές δίκτυο αποθήκευσης δεδομένων – που αποτελείται από συστήματα αποθήκευσης Dell EMC PowerEdge, PowerStore και PowerScale, καθώς και υπηρεσίες ενσωμάτωσης VMware WorkSpace One και Boomi. Στο θύλακα δεδομένων, οι ερευνητές συλλέγουν, αποθηκεύουν και αναλύουν δεδομένα διάσπαρτα σε διάφορα συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και στο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τα ψηφιακά δίδυμα με κλινικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που συλλέγονται μέσω συστημάτων επιτήρησης στους αναπνευστήρες και τις συσκευές καρδιακής παρακολούθησης.
Αρχικά, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν το θύλακα δεδομένων για να τροφοδοτήσουν 70.000 εξετάσεις, προσομοιώσεις και αναλύσεις ασθενών, οι οποίες θα μοιραστούν με το 4CE Consortium μια διεθνή κοινοπραξία περισσότερων από 200 νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων συνεργατικών σχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η προσπάθεια έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί με δεδομένα για έως και δύο εκατομμύρια ψηφιακά δίδυμα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Κατανόηση και θεραπεία των μακροχρόνιων επιπτώσεων της COVID
Εκτιμάται ότι 1 στα 20 άτομα με COVID-19 είναι πιθανό να εμφανίσουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα, που κυμαίνονται από βαθιά κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου, πονοκεφάλους, καρδιακή αρρυθμία, πυρετούς και δύσπνοια. Οι ασθενείς που υποφέρουν από αυτό που είναι επίσημα γνωστό ως σοβαρές επιπλοκές του SARS-CoV-2 (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 – PASC). Ελάχιστα γνωρίζουμε γιατί μερικοί ασθενείς συνεχίζουν να επηρεάζονται μετά την έξοδο του ιού από το σώμα ή για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Για να μάθουν περισσότερα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρώτη φάση μιας τετραετούς πρωτοβουλίας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της έρευνας του PASC.
Η έρευνα για αυτές τις επιπλοκές απαιτεί κολοσσιαίες ποσότητες δεδομένων ασθενών. Σε απευθείας συνεργασία με την κοινοπραξία 4CE Consortium, το Ίδρυμα i2b2 tranSMART έχει υποστηρίξει την κινητοποίηση δεδομένων από ένα δίκτυο περισσότερων από 200 ιδρυμάτων παγκοσμίως. Για την προστασία του απορρήτου των ασθενών, όλα τα δεδομένα αποχαρακτηρίζονται πριν υποβληθούν στην κοινοπραξία 4CE.