THEPOWERGAME
Σταθερός παρέμεινε σε γενικές γραμμές, ο διεθνής ρόλος του ευρώ το 2023, παραμένοντας το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, το μερίδιο του ευρώ σε διάφορους δείκτες διεθνούς χρήσης νομισμάτων παρέμεινε πάνω από 19%, κοντά στο μέσο όρο από την εισαγωγή του το 1999.
Το 2023 σημαδεύτηκε από τις αυξημένες παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις και τη σφιχτή νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνέχισαν να αυξάνουν τον κίνδυνο ενός πιο κατακερματισμένου διεθνούς νομισματικού συστήματος. «Αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δείχνουν ενδείξεις ουσιαστικών αλλαγών στη χρήση των διεθνών νομισμάτων, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για τυχόν ρωγμές που αρχίζουν να εμφανίζονται», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Το 2023 το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα θα μειωθεί κατά 1% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες σε 20%, επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά το 2020. Άλλοι δείκτες του ρόλου του ευρώ σε διεθνές επίπεδο, υποδηλώνουν μείωση, αν και περιορισμένη, της θέσης του νομίσματος. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το ανεξόφλητο απόθεμα διεθνών καταθέσεων, το ανεξόφλητο απόθεμα διεθνών δανείων και οι παγκόσμιοι διακανονισμοί σε συνάλλαγμα.
Το μερίδιο του ευρώ στα ανεξόφλητα διεθνή χρεόγραφα και στην τιμολόγηση αγαθών που διακινούνται μεταξύ της ευρωζώνης και χωρών εκτός της ευρωζώνης αυξήθηκε. Ταυτόχρονα, συνέχισαν να αναδύονται κίνδυνοι δυνητικού κατακερματισμού των παγκόσμιων συστημάτων πληρωμών. Ορισμένες χώρες επεδίωκαν όλο και περισσότερο να χρησιμοποιούν άλλες μονάδες εκτός από τα κυριότερα νομίσματα τιμολόγησης για το διεθνές εμπόριο, καθώς και εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά συστήματα διασυνοριακών πληρωμών.
Όσον αφορά το μέλλον, ο διεθνής ρόλος του ευρώ θα υποστηριχθεί πρωτίστως από μια βαθύτερη και πληρέστερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ένωσης κεφαλαιαγορών, στο πλαίσιο της επιδίωξης ορθών οικονομικών πολιτικών.
Το Ευρωσύστημα υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές και υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.«Η βαθύτερη ευρωπαϊκή οικονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών μεταξύ του ευρώ και άλλων νομισμάτων, θα έχουν καθοριστική σημασία για την αύξηση της ανθεκτικότητας του διεθνούς ρόλου του ευρώ σε έναν δυνητικά πιο κατακερματισμένο κόσμο», δήλωσε η Πρόεδρος Λαγκάρντ.
Διαβάστε επίσης:
Τέλη κυκλοφορίας: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο, τι προβλέπει
Λουτράκι: Κρυμμένα μυστικά μια ανάσα από την Αθήνα
Ο Μπιλ Γκέιτς ποντάρει στην τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης