THEPOWERGAME
Η βρετανική οικονομία έχασε περισσότερα από 257 δισ. λίρες (327 δισ. δολάρια) το 2023 σε δυνητική παραγωγή εξαιτίας των quiet quitters, κάτι που συνέβαλε στην κρίση παραγωγικότητας που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να μείνει πίσω σε σχέση με άλλα πλούσια έθνη.
Οι quiet quitters είναι εκείνη η κατηγορία εργαζομένων, που αποδίδουν το μίνιμουμ στην εργασία τους, ουσιαστικά κάνουν μόνο τα απαραίτητα, χωρίς να καταναλώνουν έξτρα χρόνο, προσπάθεια, να έχουν ενθουσιασμό. Ουσιαστικά, είναι οι εργαζόμενοι εκείνοι που κάνουν μόνο τα απαραίτητα.
Μόλις ένας στους 10 εργαζόμενους στη Βρετανία χαρακτηρίστηκε ως «αφοσιωμένος» στην εργασία του, πράγμα που σημαίνει ότι καταβάλλει διακριτική προσπάθεια στα καθήκοντα που του ζητούνται, σύμφωνα με έρευνα της Gallup που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία παρακολουθεί την αργή διάβρωση των κινήτρων των εργαζομένων την τελευταία δεκαετία.
Η διαπίστωση αυτή αντιπροσωπεύει μια αντιστροφή για τη Βρετανία, που στις αρχές της δεκαετίας του 2010 είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων στην ομάδα των G-7. Το ποσοστό αυτό έχει πλέον πέσει κάτω από τους μέσους όρους τόσο της G-7 όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης. Mάλιστα, επί του παρόντος βρίσκεται πολύ κάτω από το παγκόσμιο ποσοστό του 23%.
Οι ερευνητές της Gallup δήλωσαν ότι αυτό το επίπεδο δέσμευσης σημαίνει ότι η Βρετανία έχει πρόβλημα με τους quiet quitters. Η δέσμευση παρασύρεται επίσης από μια άλλη κατηγορία εργαζομένων που αντιτίθενται ακόμη και στις προσπάθειες των αφεντικών. Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της παρακίνησης των εργαζομένων και της παραγωγής σε επίπεδο επιχείρησης σε όλους τους τομείς και διαπίστωσε ότι, συμπεριλαμβανομένης της χαμένης παραγωγής και του χαμένου δυναμικού, μπορεί να κοστίζει στη Βρετανία το 11% του ΑΕΠ της.
«Η επικίνδυνη απειλή για τη βρετανική οικονομία αυτή τη στιγμή είναι ένα εργατικό δυναμικό που έχει ουσιαστικά παραιτηθεί, και η πολιτική δεν το κάνει αυτό ευκολότερο», δήλωσε ο Jeremie Brecheisen, διευθύνων σύμβουλος στην Gallup για τη Βρετανία, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες γεγονότων όπως το Brexit. «Υπάρχει μια επίπτωση της αποτυχίας της κυβέρνησης ή της δυσπιστίας στο σύστημα».
Αυτό το συναίσθημα κυριαρχεί στην πορεία προς τις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανό να δώσουν τέλος στα 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών, με το κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να χάνει έδαφος τόσο από την αντιπολίτευση των Εργατικών όσο και από το δεξιό κόμμα Reform UK. Η μελέτη της Gallup υπογραμμίζει επίσης τις προκλήσεις για τους Εργατικούς σε περίπτωση που κερδίσουν την εξουσία, με εμπόδια στην αναζωογόνηση της οικονομίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Η Βρετανία δίνει σκληρό αγώνα για να δώσει ώθηση σε μια οικονομία που έπεσε σε ήπια ύφεση πέρυσι. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει αδύναμη ανάπτυξη για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μικρή πτώση της παραγωγής στα στοιχεία του Απριλίου θα δημοσιευθούν μέσα στη μέρα.
Η παραγωγικότητα αποτελεί μεγάλο μέρος του προβλήματος. Η παραγωγή ανά ώρα εργασίας έχει μείνει στάσιμη μετά την οικονομική κρίση, υπολειπόμενη σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες. Ταυτόχρονα, η Βρετανία έχει λιγότερους εργαζόμενους από ό,τι πριν από την πανδημία, αφού περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την εργασία τους, λόγω μακροχρόνιας ασθένειας, για να συνταξιοδοτηθούν ή για εκπαίδευση.
Η Gallup διαπίστωσε ότι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι πρέπει να επιτευχθεί είναι ένας από τους κύριους παράγοντες χαμηλής δέσμευσης. Ενώ εν μέρει αυτό οφείλεται στην κακή διαχείριση, στη Βρετανία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από μια σειρά σοκ, από το Brexit μέχρι την πανδημία και τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, δήλωσε ο Brecheisen. Εξωτερικοί παράγοντες όπως η πολιτική ευθύνονται για περίπου το 30% της διακύμανσης των επιπέδων δέσμευσης συνολικά, πρόσθεσε.
Η Βρετανία σημειώνει καλά αποτελέσματα σε ορισμένες μετρήσεις. Περίπου το 40% των εργαζομένων στη Βρετανία βιώνει καθημερινά άγχος, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά ένα αποθαρρυμένο εργατικό δυναμικό δυσκολεύει τη χώρα να προσελκύσει και να διατηρήσει εξειδικευμένους εργαζόμενους. Και οι Βρετανοί είναι επίσης πιο πιθανό να βιώνουν άλλα αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη ή θυμό σε καθημερινή βάση, διαπίστωσε η Gallup.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που είναι πολύ ελκυστικά για τη Βρετανία, αλλά ο κίνδυνος στο μέλλον είναι ότι αυτό αρχίζει να διαβρώνει το brand της χώρας που έχει αξία για τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Brecheisen. «Οι καλύτεροι και εξυπνότεροι δεν πρόκειται να θέλουν να έρθουν στη Βρετανία αν είναι ένα απαίσιο μέρος για να εργαστεί κανείς, είναι πολύ πιο πιθανό να θέλουν να πάνε στον Καναδά ή την Αμερική ή τη Γερμανία ή κάπου αλλού όπου ξέρουν ότι θα σημαίνει καλύτερη εργασιακή εμπειρία».
Διαβάστε επίσης:
Στεγαστικά: Ξένοι υπήκοοι στο στόχαστρο των ελληνικών τραπεζών
Οι καλύτερες ελληνικές παραλίες για υγεία και ευεξία
ΥΠΕΝ: Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός για τις περικοπές ενέργειας