THEPOWERGAME
Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γκεντιμίνας Σίμκους.
«Είναι πολύ νωρίς για να υψώσουμε τη σημαία της νίκης», δήλωσε ο Λιθουανός επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας την Τρίτη στο Βίλνιους.
Είπε, ωστόσο, ότι η μείωση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δείχνει ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» στην τιθάσευση της αύξησης των τιμών καταναλωτή. Πιθανόν να ακολουθήσουν περισσότερες νομισματικές διευκολύνσεις όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να κατευθύνεται προς τον στόχο του 2%, είπε.
Λαγκάρντ: Η συνεχίζει την τακτική «wait and watch»
Υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την τακτική «wait and watch» μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων. Η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί πάνω από μια συνεδρίαση πριν ακολουθήσει η νέα μείωση επιτοκίων.
«Λάβαμε την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική, πτωτική τροχιά» ξεκαθάρισε σε συνέντευξή της σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες η γερμανική Handelsblatt και η βελγική Les Echos. «Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι όπου θα κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά» πρόσθεσε.
Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι τα στοιχεία για τους μισθούς και τα εταιρικά κέρδη αποτελούν βασικές μεταβλητές στην εξίσωση των επιτοκίων, καθώς ο βαθμός επίδρασής τους στον πληθωρισμό μπαίνει στο μικροσκόπιο του ΔΣ της ΕΚΤ.
«Θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τους μισθούς, για το πως εξελίσσονται τα κέρδη και απορροφούν μέρος του εργατικού κόστους, και για την παραγωγικότητα» εξήγησε.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ μείωσε και τα τρία βασικά επιτόκια. Πιο συγκεκριμένα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώνονται σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως (σ.σ. αρχής γενομένης από τις 12 Ιουνίου 2024).
Διαβάστε επίσης:
Πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει κοινωνική κατοικία
Κρίσιμα φάρμακα: Οι ελλείψεις και οι παράλληλες εξαγωγές
Η ενεργειακή ατζέντα και η Συνδιάσκεψη για την Ουκρανία στο Βερολίνο