THEPOWERGAME
H Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, πρόκειται να γίνει κορυφαίος κόμβος χρυσού, καθώς οι συναλλαγές μετατοπίζονται ανατολικά. Ένας βασικός λόγος είναι ότι η κατανάλωση χρυσού στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες αυξάνεται και η πλειονότητα αυτών των αγορών συγκεντρώνεται στην Ασία, δήλωσε ο Shaokai Fan, επικεφαλής του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού και παγκόσμιος επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών.
Η εγγύτητα της Σιγκαπούρης σε αυτές τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αγοράζουν ενεργά χρυσό, είναι ένας άλλος παράγοντας, πρόσθεσε.
«Το κέντρο βάρους της αγοράς χρυσού έχει μετατοπιστεί προς τα ανατολικά, με τη Σιγκαπούρη, τυχαία τοποθετημένη ως πιθανό σημείο στήριξης αυτής της νέας ισορροπίας», δήλωσε ο Fan στο συνέδριο για τα πολύτιμα μέταλλα της Ασίας και του Ειρηνικού που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού στον κόσμο και η κεντρική της τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ράβδων, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενισχύσει τα αποθέματά της σε χρυσό.
Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023.
Η Ιαπωνία έδειξε επίσης συνεχή ανθεκτικότητα στη ζήτηση χρυσού, καταγράφοντας την ισχυρότερη ζήτηση χρυσών κοσμημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο από το 2019, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του WGC.
Ομοίως, η Νότια Κορέα κατέγραψε την πιο απότομη τριμηνιαία αύξηση των αγορών χρυσού εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.
Επιπλέον, η Σιγκαπούρη βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με περίπου το 25% των παγκόσμιων κέντρων εφοδιασμού εξόρυξης χρυσού, όπως η Κίνα, η Αυστραλία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Παπούα Νέα Γουινέα και το Λάος.
Η ανάγκη για την εξεύρεση ενός επίσημου κέντρου αποθεμάτων χρυσού έχει γίνει μια αυξανόμενη ανησυχία για τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο, ιδίως στο πλαίσιο ενός ασταθούς γεωπολιτικού κλίματος, δήλωσε ο Fan. Πρόσθεσε ότι η Σιγκαπούρη θα μπορούσε να γίνει μια «πραγματικά βιώσιμη εναλλακτική λύση» έναντι του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης ως κόμβος για τη φύλαξη χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.
«Η Σιγκαπούρη είναι έτοιμη να ηγηθεί της αγοράς χρυσού στο μέλλον»
«Η Σιγκαπούρη είναι έτοιμη να ηγηθεί της αγοράς χρυσού στο μέλλον», δήλωσε ο Fan, διευκρινίζοντας ότι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον σημαντικό ρόλο της Σιγκαπούρης στο μέλλον της αγοράς ράβδων περιλαμβάνουν τη δέσμευση της χώρας για πολιτική σταθερότητα και την κατάργηση του φόρου πωλήσεων στον επενδυτικό χρυσό.
«Η άρση του φόρου επί του επενδυτικού χρυσού στη Σιγκαπούρη, η δημιουργία διυλιστηρίων καλής παράδοσης εδώ έχουν ενισχύσει τη Σιγκαπούρη ως κορυφαίο κόμβο για την εμπορία χρυσού», εξήγησε ο Fan.
Από τον Οκτώβριο του 2012, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης απάλλαξε τον φόρο αγαθών και υπηρεσιών (GST), γνωστό και ως φόρο πωλήσεων, από τα επενδυτικά πολύτιμα μέταλλα.
Διαβάστε επίσης:
“Χαμηλές πτήσεις” για τα ελληνικά λιμάνια
Πώς θα διορθώσετε τη φορολογική σας δήλωση
Προχωρούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε Κυκλάδες και Κρήτη Αττική