THEPOWERGAME
Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλήξει σοβαρά τις πωλήσεις φυσικού αερίου και το μερίδιο αγοράς της Gazprom, η εταιρεία μείωσε την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 13% στο ιστορικά χαμηλό ετήσιο επίπεδο των 359 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το ζημιογόνο 2023.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από τους Financial Times, οι χαμένοι όγκοι πωλήσεων της Gazprom μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ, ενώ οι οδοί εξαγωγής προς την Κίνα δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς, αναφέρει η έκθεση.
«Οι κύριες συνέπειες των κυρώσεων για την Gazprom και τον κλάδο της ενέργειας είναι η συρρίκνωση των όγκων εξαγωγής, οι οποίοι δεν θα αποκατασταθούν στο επίπεδο του 2020 πριν από το 2035», ανέφεραν οι Financial Times.
Η Ρωσία και η Gazprom ποντάρουν στην αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Κίνα, αλλά οι διαπραγματεύσεις για έναν δεύτερο αγωγό δεν έχουν προχωρήσει πολύ, κυρίως λόγω διαφωνιών σχετικά με την τιμή στην οποία η Ρωσία θα πουλούσε το αέριο της στο Πεκίνο.
Ένας τρόπος για να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση στην εγχώρια αγορά είναι η Gazprom να ζητήσει προνομιακή μεταχείριση από το Κρεμλίνο. Η εταιρεία θα πρέπει επίσης να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το μονοπώλιό της στις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρωσίας, σημειώνεται.
Gazprom: Μειωμένη η παραγωγή φυσικού αερίου κατά 13%
Η Ρωσία έχει δει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη να μειώνονται σημαντικά από την εισβολή στην Ουκρανία. Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία προμήθευε περίπου το ένα τρίτο όλου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πέρυσι, οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών της Gazprom προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 55,6% σε σύγκριση με το 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Gazprom μείωσε την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 13% στο ιστορικά χαμηλό ετήσιο επίπεδο των 359 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το ζημιογόνο 2023 από 412,94 bcm το 2022.
Η παραγωγή της σε φυσικό αέριο μειώθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο, από 515 δισ. κυβικά μέτρα το 2021, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία στις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989, από το Υπουργείο Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου.
Ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom που ανήκει στο Κρεμλίνο κατέρρευσε καταγράφοντας καθαρές ζημιές της τάξεως των 629 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το 2023, τις πρώτες ετήσιες ζημιές από το 1999, εν μέσω της συρρίκνωσης του εμπορίου φυσικού αερίου με την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά πωλήσεων του.
Διαβάστε επίσης:
Επένδυση μαμούθ στο Πουέρτο Ρίκο για τους αδελφούς Ρούμπεν
Όταν τα γκράφιτι γίνονται κληρονομιά μιας πόλης
Η Μελόνι βάζει εμπόδια στην αγορά φωτοβολταϊκών