THEPOWERGAME
*** Θα αφήσω να σχολιάσουν το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών άλλες στήλες, πιο αρμόδιες, ωστόσο δεν μπορώ να μη σταθώ στην μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
*** Αυτό κι αν είναι καμπανάκι ότι και ο γιαλός στραβώνει και εμείς στραβά αρμενίζουμε… Πάμε στα δικά μας τώρα.
*** Αν υπάρχει ένας δείκτης που προκαλεί προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τότε αυτός είναι σίγουρα εκείνος της πορείας των επενδύσεων στη χώρα. Εξακολουθεί, πεισματικά, να υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
*** Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για ανάκαμψη, παρά το ευνοϊκό κλίμα για τη χώρα στο εξωτερικό, παρά τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις, παρά την επενδυτική βαθμίδα, παρά, παρά, παρά…
*** Για να καταλάβετε, για το 2023 διαμορφώθηκε στο 14,3%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος έφτασε στο 22%. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: τι φταίει; Η απάντηση, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι απλή, ούτε μονοδιάστατη.
*** Η αργή απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία και το περίπλοκο φορολογικό καθεστώς, συνθέτουν ένα κατ’ αρχήν περίπλοκο και σύνθετο μπουκέτο. Το οποίο αποτρέπει όποιον θέλει να έρθει και να επενδύσει παραγωγικά.
*** Και κάτι ακόμα. Το 2024, έως σήμερα, δεν διαμορφώνεται σε καλύτερα επίπεδα, σε σχέση με το 2023. Κι εννοείται ότι αυτή η εικόνα προκαλεί ανησυχία και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Λογικό είναι.
*** Ξεκίνησα με προβλήματα το σημερινό note, γιατί απλά από δω και στο εξής η κυβέρνηση θα πρέπει να… ξαναδουλέψει, ειδικά μετά το χθεσινό αποτέλεσμα. Οι υπουργοί να ξανασηκώσουν τα μολύβια, να βάζουν υπογραφές και να ξεχάσουν τις εξορμήσεις στην περιφέρεια. Εκλογές, τέλος.
*** Και θυμήθηκα πρέσβη μεγάλης χώρας στην Αθήνα, που με ρωτούσε προ μηνός: «Δηλαδή, μέχρι τις 9 Ιουνίου δεν θα υπάρχουν κυβερνητικοί στις θέσεις τους; Και πώς θα βγαίνει η δουλειά;». Τον κοίταξα με απορία, αλλά δεν του είπα ότι «έτσι γίνεται προεκλογικά στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων».
*** Αλλά, από την άλλη, κάπως έτσι εξηγείται και η εικόνα των ξένων επενδύσεων στη χώρα, που περιγράφεται παραπάνω. Πάμε παρακάτω.
*** Πάντα σε οικονομικό mood, για να σας μεταφέρω μια πληροφορία που θα πρέπει να σημειώσετε στο ημερολόγιό σας. Στις 21 Ιουνίου συνεδριάζει η ΕΕ, για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στα κράτη-μέλη.
*** Περιττό να σας αναφέρω πόσο κρίσιμη θα είναι αυτή η απόφαση για τα ελληνικά συμφέροντα. Για να σας βάλω λίγο στο κλίμα, θα σας πω μόνο ότι εκεί θα ρυθμιστεί το θέμα του περιορισμού των κρατικών δαπανών και της μείωσης του ελλείμματος.
*** Θέλετε να σας γράψω περισσότερα;
*** Η είδηση είναι θετική και πέρασε μάλλον στα ψιλά. Αφορά την κατ’ αρχήν απόφαση σε επίπεδο ΕΕ για τη σύσταση ενός κοινού ταμείου αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
*** Το ταμείο θα μπορούσε να καλύψει πολυδάπανα projects, όπως ο «σιδερένιος αντιαεροπορικός θόλος» πάνω από την Ευρώπη (και κατ’ επέκταση και την Ελλάδα) ή η ασπίδα κατά των κυβερνοεπιθέσεων.
*** Το ταμείο έχει κυρίαρχη θέση στη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία και εισάγει μια επιπλέον καινοτομία: η χρηματοδότησή του θα μπορούσε να γίνει μέσω κοινού ευρωπαϊκού χρέους.
*** Δηλαδή, μέσω αμυντικών ομολόγων. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ακόμα και η νύξη σε αυτό το ενδεχόμενο προκαλούσε τον θυμό της Γερμανίας. Πλέον αποτελεί ρεαλιστική επιλογή για τις Βρυξέλλες.
*** Κάτι μας λέει ότι τα δεδομένα αλλάζουν άρδην στη βελγική πρωτεύουσα και η Ελλάδα μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από αυτήν την εξέλιξη.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Η ΝΔ δεν έπιασε τον στόχο της
Γαλλία: Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τα deals στις ευρωπαϊκές ΑΠΕ