THEPOWERGAME
Η παραοικονομία ζει και βασιλεύει
-Σύμφωνα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει τον τετάρτo υψηλότερο ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία έχει ανασταλεί για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους εισοδηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στοιχεία της Κομισιόν και διεθνών μελετών δείχνουν ότι παρά τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στην άμεση και έμμεση φορολογία, η παραοικονομία κινείται περίπου στο 30-40% του ΑΕΠ, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ φτάνουν στα 6-7 δισ. ευρώ το χρόνο. Συμπέρασμα; Το ζητούμενο για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία δεν είναι η αύξηση των φόρων, όπως επιμένουν κάποιοι να υποστηρίζουν, αλλά να μπορείς να τους συλλέξεις…
-Θυμίζουμε, επίσης, σε όσους έχουν κοντή μνήμη, πως όταν συνδέθηκαν οι εισφορές με το εισόδημα των επαγγελματιών, με προφανή στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, το αποτέλεσμα ήταν αφενός να κλείσουν πάνω από 100.000 μπλοκάκια αφετέρου να πάει η φοροδιαφυγή σύννεφο. Για να τους βοηθήσουμε λίγο παραπάνω, από αυτήν τη… μαγική κίνηση, ο Προϋπολογισμός απέκτησε μια ωραιότατη «τρύπα» 1 δισ ευρώ.
-Βέβαια δεν προβληματίστηκαν ιδιαιτέρως, καθώς με το τσουνάμι των έμμεσων φόρων- δηλαδή των φόρων που επιβαρύνουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα- και το πογκρόμ εναντίον των… πλούσιων δηλαδή όσων τολμούσαν να έχουν εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, είχαν εξασφαλισμένα τα υπερπλεονάσματα, που φυσικά ούτε την Υγεία ούτε την Παιδεία ούτε τους ανέργους ενίσχυσαν αλλά απλώς μοιράστηκαν «τυφλά» σε εφάπαξ επιδόματα…
Το χαμηλό κόστος δανεισμού δεν περνά στην αγορά
– Συγγνώμη αλλά κάτι δεν πάει καλά. Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές και για πρώτη φορά δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο ήτοι για πέντε χρόνια δεν θα πληρώνει ούτε μισό ευρώ για τόκους. Μέσα στον Ιούνιο αναμένονται άλλα 2,5 δισ ευρώ από το SURE, με 15ετή δανεισμό και επιτόκιο μόλις 0,30% μεσοσταθμικά. Οι τράπεζες μπαίνοντας από το «παράθυρο» στα ειδικά προγράμματα της ΕΚΤ, έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε πάμφθηνη ρευστότητα. Μήπως όλα αυτά μετουσιώθηκαν σε αντίστοιχα οφέλη για τις επιχειρήσεις, που πασχίζουν να κρατηθούν ζωντανές μόνο με κρατικό χρήμα; Ούτε κατά διάνοια…
-Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας είναι αποκαλυπτικά. Την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων έχουν σχεδόν μηδενιστεί (0,06% το μεσοσταθμικό επιτόκιο), μια επιχείρηση για να πάρει δάνειο ως 250.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει επιτόκιο 4,51%, ενώ το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται στο 3,97%. Ποιο είναι το περιθώριο επιτοκίου; 3,91%!!! Είμαστε σοβαροί; Δηλαδή αν δεν περάσει τώρα στην αγορά το φτηνό κόστος δανεισμού των τραπεζών, πότε θα περάσει;