THEPOWERGAME
Όλο και αυξάνονται τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η ΕΤΑΔ με τους Δημάρχους των Νοτίων Προαστίων. Ο ένας Δήμος μετά τον άλλο το τελευταίο δίαστημα προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς σύμφωνα με ίδιους η ΕΤΑΔ δεν τηρεί τις συμφωνίες σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που τους έχει παραχωρήσει. Ήδη, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου οδηγήθηκε στα δικαστήρια με τον Δήμο Καλλιθέας εξαιτίας των συναυλιών που πραγματοποιούνται στην Πλατεία Νερού στον φαληρικό όρμο. Την ώρα που και ο Δήμος Αλίμου βρίσκεται σε διένεξη μαζί της για μια σειρά παραλιακών ακινήτων.
Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις του Δήμου Καλλιθέας με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και της εταιρείας Release Festival, που μισθώνει την Πλατεία Νερού για να πραγματοποιεί συναυλίες, φιλοξενώντας μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής. Ο Δήμος Καλλιθέας στράφηκε νομικά εναντίον του δημοφιλούς φεστιβάλ, υποστηρίζοντας πως η διοργανώτρια εταιρεία δεν έχει ζητήσει άδεια από τον Δήμο, όπως προβλέπεται, για να πραγματοποιεί τέτοιου είδους συναυλίες. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Δήμος μαζί με κινήσεις δημοτών Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου κατέθεσαν προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΕΤΑΔ Α.Ε., τα οποία ωστόσο απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα το φεστιβάλ να «σηκώσει αυλαία» την Κυριακή 9 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο powergame.gr o Δήμαρχος της Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, το εν λόγω ακίνητο δεν τηρεί τις προϋποθέσεις για να γίνει συναυλιακός χώρος. Όπως ξεκαθαρίζει: «Εκτός από τη μεγάλη ηχορύπανση που δημιουργείται, προκαλείται και κυκλοφοριακό χάος. Ακόμη, τοποθετούνται, αυτοσχέδιες κατασκευές κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, οι οποίες είναι αυθαίρετες, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα».
«Ο χώρος αυτός είναι χειρότερος και από φυλακή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε εναντίον των συναυλιών αλλά είμαστε αντίθετοι στο χώρο που έχει επιλεχθεί για να γίνονται, καθώς δημιουργείται σωρεία προβλημάτων για τους κατοίκους. Αυτήν την άποψη στηρίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Παλαιού Φαλήρου» καταλήγει ο κ. Ασκούνης.
Ο Δήμαρχος της Καλλιθέας προ ολίγων μηνών, υπενθυμίζεται ότι έκανε μήνυση στην ΕΤΑΔ για τoυς όρους αξιοποίησης του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου από την ΕΤΑΔ. Για το θέμα ο ίδιος δήλωσε το εξής: «Για το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ έγιναν τρεις άγονοι διαγωνισμοί και αυτό σημαίνει ότι οι όροι είναι προβληματικοί. Η ιδέα το εν λόγω ακίνητο να γίνει ένα συνεδριακό κέντρο μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς είναι μία εγκατάσταση που έχει μεγάλη ανάγκη η Αθήνα. Ο αρχικός σχεδιασμός ωστόσο που προέβλεπε ότι το ακίνητο θα μπορεί να έχει εμπορικές χρήσεις, για τις οποίες δεν συμφωνεί ούτε καν η Κομισιόν, μας έβρισκε αντίθετους».
Ανάλογες, συγκρούσεις είχε στο παρελθόν και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Όπως επισημαίνει, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από την ΕΤΑΔ να μισθώσει την παραλία της Βουλιαγμένης για συναυλίες, ωστόσο ο Δήμος στάθηκε εμπόδιο.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχουν μαζευτεί «μαύρα σύννεφα» και στις σχέσεις της ΕΤΑΔ με τον Δήμο Αλίμου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Κονδύλη, δεν τηρούνται οι συμφωνίες για τα ακίνητα που έχει παραχωρήσει στον Δήμο.
Όπως υποστηρίζει στο powergame.gr o Δήμαρχος Αλίμου: «Η κυβέρνηση πήρε το 2017 απόφαση, προκειμένου να επιτρέψει και στους Δήμους των Νοτίων Προαστίων να συμμετάσχουν στην ευρύτερη ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις που υλοποιούνται να τους παραχωρήσει κάποια παραθαλάσσια ακίνητα της ΕΤΑΔ».
Σήμερα, ωστόσο όπως επισημαίνει ο ίδιος, « αν και ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης, μέχρι σήμερα, στον Δήμο έχει περάσει μόνο ένα τμήμα της παραλίας του Αλίμου, στο οποίο βρίσκεται και το γνωστό Penarrubia. Μάλιστα, ενώ δεν μας έχει παραχωρήσει ακόμα τα υπόλοιπα ακίνητα, σ΄αυτό που μας έδωσε εμφανίζεται μετά από επτά χρόνια και ισχυρίζεται ότι κακώς ασκούμε πιέσεις στον επιχειρηματία που αυθαρετεί στον χώρο. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΤΑΔ πια δεν ισχύει η συμφωνία της παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο».
Ο δήμος του Αλίμου, όπως τονίζει ο ίδιος, θέλει να εξασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία του χώρου διότι υπάρχει αυθαίρετη κατάληψη χώρου, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους χώρους δεν ανήκουν στους ιδιοκτήτες. Αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση ασκεί ελέγχους, επιβάλλει πρόστιμα και ο ιδιοκτήτης διαμαρτύρεται έχοντας στο πλευρό του την ΕΤΑΔ και ζητάει να ακυρωθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
«Εμείς ήδη είμαστε στα δικαστήρια με τον επιχειρηματία που διατηρεί το Penarubia, με την ΕΤΑΔ ακόμα προσπαθούμε να βρούμε μια άκρη και μία κοινή γραμμή, αν δεν τα καταφέρουμε δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από την προσφυγή στη δικαιοσύνη».
O Δήμος επίσης αντιδρά και για ένα ακόμα παραλιακό ακίνητο, που αφορά μια μικρή παραλία που βρίσκεται μεταξύ του Penarrubia και της Ακτής του Ήλιου. Αυτή η αμμουδιά είχε παραχωρηθεί στην εταιρεία ισχυρού επιχειρηματία στον παρελθόν, αλλά η σύμβαση του έληξε το 2022. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κονδύλη, «από τότε δεν έχει φύγει ο επιχειρηματίας, αντιθέτως έχει κάνει και ασφαλιστικά μέτρα. Η ΕΤΑΔ μάλιστα αντί να αντιδράσει, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κάνει συμβιβασμό για να παρατείνει την παραμονή του στο χώρο. Το σκανδαλώδες είναι ότι τέτοιες ενέργειες δεν προβλέπονται από το νόμο, δηλαδή η δυνατότητα να παραχωρείται αιγιαλός σε ιδιώτη χωρίς διαγωνισμό».
Ο Δήμος Αλίμου έχει και άλλα ανοιχτά μέτωπα με την ΕΤΑΔ, τα οποία αφορούν ακίνητα σε διαφορετικά σημεία της πόλης, τα οποία του τα έχει παραχωρήσει για κοινόχρηστες χρήσεις, όπως παιδικούς σταθμούς. «Πρεπει να συνεννοηθούμε για να βγουν οι αντίστοιχες οικοδομικές άδειες, η ΕΤΑΔ βέβαια δεν συνεργάζεται, αντιθέτως σαμποτάρει την αξιοποίηση των χώρων με σκοπό να τους πάρει πίσω και να τους αξιοποιήσει διαφορετικά» καταλήγει.
Διαβάστε επίσης:
Η νέα… καριέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
Η δουλειά απ’ το σπίτι κοστίζει δισεκατομμύρια σε online shopping
Οι προκλήσεις και τα τρισεκατομμύρια για την καθαρή ενέργεια το 2024