THEPOWERGAME
Αποδόσεις πάνω από 137% για τα ΜΕΖΖ, αλλά «κόβουν» τα μερίσματα
Αποδόσεις μέχρι 135% γράφουν μετοχές φέτος. Συγκεκριμένα, μία κατηγορία μετοχών γράφει τέτοιου είδους αποδόσεις, τις ΜΕΖΖ, όπου το ενεργητικό των εταιρειών αποτελείται από ομολογίες μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης που προέκυψαν από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Τα έσοδά προέρχονται από την είσπραξη τόκων ή/και κεφαλαίου από τις Ομολογίες. Η είσπραξη των εσόδων εξαρτάται από το ύψος των συνολικών εσόδων των Εκδοτών, τα οποία θα αποδοθούν, μεταξύ άλλων, στην Εταιρεία, ως ομολογιούχο. Συνεπώς, τα έσοδα που προορίζονται για την εξόφληση των απαιτήσεων των κατόχων όλων των Ομολογιών προέρχονται από i) τις εισπράξεις από τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στα Χαρτοφυλάκια Cairo, Phoenix, Sunrise και Vega και τα σχετικά Ασφάλιστρα (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από οποιαδήποτε ενέργεια επίσπευσης, εκτέλεσης ή πώλησης Δανείων ή/και ακινήτων που προκύπτουν από πλειστηριασμούς) και ii) τυχόν τόκους και έσοδα από την επένδυση διαθεσίμων. Τα έσοδα διανέμονται στην εταιρεία ειδικού σκοπού κάθε τρίμηνο.
Ενώ και πέρυσι είχαν μία εκπληκτική πορεία στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με πάνω από 100% αποδόσεις, η ίδια τάση συνεχίζεται και φέτος. Στο 135,7% φτάνει η απόδοση του Cairo Mezz, στο 76,9% του Phoenix Mezza, στο 67,1% του Sunrise Mezz και σε 35,5% του GalaxyMezz.
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκαν προσκλήσεις για γενική συνέλευση και από τις εταιρείες που δεν είχαν δημοσιεύσει και έχουμε πλέον όλες τις διανομές που θα κάνουν. Υπενθυμίζεται πως η Galaxy έχει ανακοινώσει ήδη επιστροφή 0,09 ευρώ ανά μετοχή από 0,1064 ευρώ πέρυσι, ενώ η Cairo, που έχει σήμερα γενική συνέλευση, δεν θα δώσει. Η Phoenix Vega θα δώσει 0,0128 ευρώ ανά μετοχή από 0,0144 ευρώ πέρυσι και η Sunrise 0,0504 ευρώ από 0,0588 ευρώ πέρυσι. Όλες εμφάνισαν μείωση στις αποδόσεις και συγκεκριμένα η Galaxy κατά 15%, η Phoenix κατά 11% και η Sunrise κατά 14%. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις έχουν ως εξής: Galaxy 12,2%, Phoenix 14,9% και Sunrise 14,6%. Στην αγορά προκαλεί αίσθηση το πώς ενώ, για παράδειγμα, Phoenix και Sunrise είχαν παραπάνω κεφάλαια στο ταμείο τους από αυτά που έδωσαν πέρυσι, φέτος δίνουν λιγότερα.
Σημαντικές αποδόσεις για τους Έλληνες θεσμικούς
Ενδιαφέρον έχει, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ότι οι Έλληνες θεσμικοί γράφουν σημαντικές αποδόσεις από τις τοποθετήσεις τους στα ΜΕΖΖ. Η πλειονότητα των απαιτήσεων από Δάνεια που περιλαμβάνονται στα Χαρτοφυλάκια Cairo, Sunrise, Phoenix και Vega αφορούν απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κατά συνέπεια, υφίσταται αυξημένος κίνδυνος πλήρους αδυναμίας αποπληρωμής ή αδυναμίας εμπρόθεσμης αποπληρωμής των εν λόγω απαιτήσεων από τους Οφειλέτες. Ακόμη και στην περίπτωση που οι Οφειλέτες πραγματοποιούν επί του παρόντος καταβολές έναντι των εν λόγω απαιτήσεων, το γεγονός ότι στο παρελθόν οι Οφειλέτες είχαν περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας εξυπηρέτησής τους καθιστά αβέβαιη τη συνέχιση της εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεών τους στο μέλλον. Έτσι, η υφιστάμενη ή μελλοντική αδυναμία των Οφειλετών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εκ των Δανείων μπορεί με τη σειρά της να επηρεάσει τη δυνατότητα των Εκδοτών να πραγματοποιήσουν καταβολές των υποχρεώσεών τους από τις Εισφερθείσες ομολογίες έναντι της Εταιρείας.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ
Ο Παναγιώτης Μπαλωμένος, πρώην εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΤΑΔ, ορίσθηκε διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ. Ο κ. Μπαλωμένος, πρώην σύμβουλος του πρώην υπ. Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ανέλαβε τη σκυτάλη από την Ιωάννα Δούνια, στέλεχος του Yπερταμείου, που διατηρούσε προσωρινά τη θέση αυτήν. Η μόνη σταθερά στην εταιρεία παραμένει ο πρόεδρός της, Κώστας Κεσεντές, που είναι στη θέση αυτήν από τον Φεβρουάριο του 2019. Από τότε έχει συνεργαστεί με τουλάχιστον 3 ή 4 διευθύνοντες συμβούλους.
Πάντως, η ΓΑΙΑΟΣΕ βρίσκεται σε μετασχηματισμό, αφού αναμένεται να διαθέσει τη βασική της δραστηριότητα, τη διαχείριση του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, στον ΟΣΕ. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, καθώς ο ΟΣΕ δεν βρίσκεται στον έλεγχο του υπερταμείου και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει θεωρητικά το υπερταμείο ν’ αποζημιωθεί για τη δραστηριότητα αυτήν. Η αποζημίωση που θα οριστεί πιθανώς να αποτελέσει και αυτή μαγιά για το νέο κρατικό επενδυτικό ταμείο που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο Υπερταμείο με τα κεφάλαια της επιστροφής του 50% (συν μιας μετοχής) των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ελληνικό Δημόσιο.
Η μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης του σιδηροδρομικού υλικού θ’ αφήσει τη ΓΑΙΑΟΣΕ με τη δραστηριότητα της διαχείρισης των πρώην ακινήτων του ΟΣΕ (πρώην σιδηροδρομικοί σταθμοί, γήπεδα κ.λπ.). Ωστόσο, μένει να φανεί η τύχη της εταιρείας, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα το Υπερταμείο θα έχει τρεις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, την ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ, αριθμός που θεωρείται υπερβολικός.
«Πυκνώνουν» τα μαύρα σύννεφα για το Κυβερνητικό Πάρκο της Πυρκάλ
Σε «πονοκέφαλο» τόσο για το ΤΑΙΠΕΔ όσο και για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί το μεγαλεπήβολο project της δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Το εν λόγω έργο όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει κι άλλο, καθώς αποφασίστηκε να ματαιωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, που αποτελούσε αναγκαίο βήμα για να «ελευθερωθεί» το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Ο διαγωνισμός αφορούσε το έργο της μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από το ακίνητο του Υμηττού στο εργοστάσιο της ΕΑΣ στη Μάνδρα, προϋπολογισμού 5,74 εκατ. ευρώ, που είχε ως αντικείμενο τη διαμόρφωση των χώρων στο ιδιόκτητο ακίνητο της Μάνδρας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΕΑΣ, η λύση που προκρίνεται πλέον είναι η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Υμηττού όχι στη Μάνδρα, αλλά στο Λαύριο, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου, άρτιου μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά εξοπλισμένου βιομηχανικού κτιρίου, ικανού, βάσει προδιαγραφών και μεγέθους, να υποδεχτεί όλες τις γραμμές παραγωγής και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις του Υμηττού. Ωστόσο, όλο και αυξάνονται οι φωνές που αντιδρούν στη δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ειδικούς επιστήμονες, οι αρνητικές συνέπειες τόσο για το κέντρο της Αθήνας, όσο και για τον Δήμο Δάφνης – Υμηττού ξεπερνούν τα πλεονεκτήματα που θα έχει η δημιουργία του. Η μελέτη κάνει λόγο ότι αν προχωρήσει η επένδυση, το κέντρο της Αθήνας θα παραδοθεί πλήρως σε χρήσεις τουρισμού, εστίασης και ψυχαγωγίας, μετατρέποντάς το σε μία απέραντη «τουριστούπολη». Παράλληλα, αναφέρει ότι ένα μεγάλο τμήμα του δήμου Δάφνης – Υμηττού θα αναγκαστεί σε καθημερινή βάση πλέον να δέχεται πολύ περισσότερους εργαζόμενους και επισκέπτες από τους μόνιμους κατοίκους της δημοτικής ενότητας του Υμηττού, ενώ θα αποκτήσει επίσης κτίρια διπλάσιου ύψους.
«Καλπάζουν» οι άμεσες πληρωμές
«Καλπάζουν» οι άμεσες πληρωμές, αν και ακόμη έχουν μέλλον μπροστά τους, με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Σε επίπεδα ελληνικής αγοράς αντιστοιχούν στο 17% του συνόλου (για κάθε 100 συναλλαγές οι 17 είναι άμεσες), που αντανακλούν τεράστια βελτίωση από το αναιμικό 2% της αγοράς μόλις 4 χρόνια πριν (2020).
Σήμερα το 60% των μεταφορών που γίνονται διατραπεζικά εκτελείται άμεσα, όπως επισήμανε χθες η CEO της ΔΙΑΣ (Διατραπεζικά Συστήματα Πληρωμών) στη Γενική Συνέλευση των μετόχων (όπου μέτοχοι είναι οι ελληνικές τράπεζες). Μέσα σε αυτό το σκηνικό το IRIS πρωταγωνιστεί με μερίδιο 68% στις άμεσες πληρωμές. Και έπεται συνέχεια…
Μπήκαν τα θεμέλια για το The Ellinikon Sports Park
Στο «φουλ» φαίνεται ότι έχουν μπει οι μηχανές στο Ελληνικό και παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα μαθαίναμε κυρίως για την πορεία των οικιστικών αναπτύξεων, φαίνεται ότι επίσημα μπήκαν τα θεμέλια στο λεγόμενο «The Ellinikon Sports Park». Το αθλητικό συγκρότημα, που υπολογίζεται να είναι έτοιμο το 2025, θα περιλαμβάνει λέσχη τένις και padel, κέντρο υγρού στίβου, κέντρο αποκατάστασης, ακαδημία μπάσκετ με κλειστό και ανοιχτό γήπεδο, γήπεδα ποδοσφαίρου, καθώς και ξενοδοχείο για αθλητές. Η Lamda Development, ωστόσο, συνεχίζει να «ποντάρει» στα οικιστικά projects, καθώς, όπως μαθαίνουμε, ετοιμάζει και νέα οικιστικά συγκροτήματα μέσα στην έκταση του παλιού Αεροδρομίου, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί.
Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η Πλαστικά Θράκης
Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές προσέθεσε η Πλαστικά Θράκης στο καταστατικό της. Η εταιρεία προτίθεται να δημιουργήσει φωτοβολταϊκές διατάξεις με στόχο την παραγωγή και ιδιοκατανάλωση ενέργειας. Κάθε μεγάλος οργανισμός και κάθε βιομηχανική παραγωγή (από ένα επίπεδο και πάνω) θα πρέπει να επιδιώξει την ιδιοπαραγωγή ενέργειας με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Ειδικά καθώς λόγω κλιματικής αλλαγής αυξάνει η ηλιοφάνεια στη χώρα μας, η δημιουργία Φ/Β διατάξεων θα είναι αναγκαία σε όσους έχουν μεγάλες καταναλώσεις.
Ολοκλήρωσε επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ η Samaria
Στις εξαγωγές και στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με νέα προϊόντα έχει στραμμένο το ενδιαφέρον η Samaria (Εταιρεία Ανάπτυξης Επαρχίας Αποκόρωνα – ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. ΑΕ). Η εταιρεία λαϊκής βάσης, στην οποία συμμετέχει η οικογένεια Βαρδινογιάννη (η ΑΝΕΚ συμμετέχει με 31,9% με βάση δημοσιευμένα στοιχεία 2023), ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 8,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της δυναμικότητας της μονάδας στον Αποκόρωνα Χανίων, που παράγει αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό. Η δυναμικότητα της εταιρείας μετά την επένδυση υπολογίζεται σε 65.400 τεμάχια/ώρα ως προς την παραγωγή φιαλών ΡΕΤ 1,5 lt, 66.200 τεμάχια/ώρα ως προς την εμφιάλωση φιαλών ΡΕΤ και 15.000 τεμάχια/ώρα στην εμφιάλωση γυάλινων φιαλών. Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση ενεργειακής αναβάθμισης, με τη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών που εγκατέστησε στο εργοστάσιό της να ανέρχεται σε 1.750kw. Η παραγωγή αυξήθηκε στις 3 γραμμές κατά 36.400 τεμάχια/ώρα, 36.400 και 10.000 τεμάχια/ώρα αντίστοιχα.
Διακοπές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
Πανηγυρίζουμε για τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, αλλά οι διακοπές στην Ελλάδα έχουν γίνει ακριβό σπορ για τους Έλληνες. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο εξοχικό, η μέση οικογένεια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις τιμές μετακίνησης, διαμονής και διατροφής. Ακόμα και τα άλλοτε φθηνά Airbnb ή τα οικογενειακά rooms-to-let έχουν αυξήσει τις τιμές τους. Και μπορεί τα περισσότερα καταλύματα (κάθε είδους) να έχουν κάνει ανακαινίσεις και οι χώροι τους να είναι καλαίσθητοι και προσεγμένοι, υπάρχουν όμως πολλά ακόμα που είναι παλιά και παραμελημένα. Όχι ότι είναι κατά πολύ φθηνότερα. Ειδικά αν το σημείο που βρίσκονται είναι προνομιακό. Μια πρόχειρη αναζήτηση σε μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα θα σας πείσει. Παλιό σπιτάκι στη Μεσσηνία, μακριά από οτιδήποτε, με ένα διπλό κρεβάτι και έναν καναπέ-κρεβάτι στο καθιστικό, κοστίζει 95 ευρώ τη βραδιά για μια εβδομάδα τον Αύγουστο. Όσα είναι πιο κοντά στη θάλασσα, οι τιμές τους ξεκινούν από 120 ευρώ τη βραδιά και ανεβαίνουν με γεωμετρικούς ρυθμούς όσο αυξάνονται τα τετραγωνικά τους. Αν προστεθούν και τα έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διασκέδασης, μια εβδομάδα διακοπές κοστίζει όσο δύο μισθοί. Μήπως γι’ αυτό πολλοί προτιμούν το εξωτερικό;
Βροχή οι χρηματοδοτήσεις στις ελληνικές startups
Βροχή πέφτουν οι χρηματοδοτήσεις προς ελληνικές startups, οι οποίες, παρά την επενδυτική δυσθυμία που εξακολουθεί να επικρατεί, καταφέρνουν να βρουν τον δρόμο προς την αγορά κεφαλαίων σηκώνοντας σημαντικά ποσά. Μόνο από τις αρχές της εβδομάδας δύο ελληνικές νεοφυείς εταιρείες πήγαν… ταμείο, με στιβαρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας να δίνουν τη γενναιόδωρη ψήφο εμπιστοσύνης τους.
Πρόκειται για την iComat, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των συνθετικών υλικών, έχοντας παραδώσει προϊόντα μέχρι και στη Formula 1, η οποία σήκωσε το βαρύ ποσό των 22,5 εκατ.δολ. και μάλιστα με βασικό χρηματοδότη το ΝΑΤΟ. Το δεύτερο deal, που επισημοποιήθηκε εντός της εβδομάδας που διανύουμε, αφορά την ελληνικών καταβολών Keragon, η οποία ετοιμάζεται να βάλει τεχνητή νοημοσύνη στο υγειονομικό σύστημα των ΗΠΑ και άντλησε 3 εκατ. δολ.
Οι ελληνικές επιτυχίες, όπως λένε οι πληροφορίες μας, θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, παρά το θέρος και την παραδοσιακή θερινή ραστώνη, καθώς αρκετά due diligences ολοκληρώνονται και θα φέρουν χρηματοδοτικούς καρπούς…
Διαβάστε επίσης:
Ο Μπραντ Πιτ δεν εγκαταλείπει το οινοποιείο του
Κάπα Research: Τι φοβούνται περισσότερο Ευρωπαίοι και Έλληνες
Η ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση σε Ελλάδα και Κύπρο