THEPOWERGAME
Η Ryanair έχασε την Πέμπτη μια δικαστική μάχη κατά ενός ισπανικού προγράμματος φερεγγυότητας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (11 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τις εταιρείες που έχουν πληγεί από πανδημία, το οποίο εγκρίθηκε από τις αρχές επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ πριν από τέσσερα χρόνια, μία από τις πολλές αγωγές που έχει ξεκινήσει η εταιρεία εναντίον ανταγωνιστών που επωφελούνται από κρατικές ενισχύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για το καθεστώς το 2020, λέγοντας ότι είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενέκρινε κρατικές ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε αεροπορικές εταιρείες που επλήγησαν από το COVID σε όλο το μπλοκ, καθώς και σε εταιρείες άλλων τομέων, αναφέρει το Reuters.
Η Ryanair είχε προσβάλει το ισπανικό σύστημα σε κατώτερο δικαστήριο, αλλά έχασε το 2021, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο, με έδρα το Λουξεμβούργο. Οι δικαστές του ΔΕΕ απέρριψαν τα επιχειρήματα της Ryanair.
«Το Δικαστήριο επικυρώνει την απόφαση της Κομισιόν που ενέκρινε το ταμείο στήριξης της φερεγγυότητας για τις στρατηγικές ισπανικές επιχειρήσεις», αποφάσισε το Δικαστήριο.
«Ο εξαιρετικός χαρακτήρας και η ιδιαίτερη βαρύτητα των στόχων που επιδιώκει το εν λόγω καθεστώς ενισχύσεων επιτρέπουν το συμπέρασμα ότι επιτεύχθηκε δίκαιη ισορροπία μεταξύ των ευεργετικών αποτελεσμάτων του και των δυσμενών επιπτώσεών του στην εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα να είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
Η Ryanair δήλωσε ότι έλαβε υπόψη της την απόφαση και δήλωσε ότι ο παρατηρητής ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει ακόμη ανακτήσει τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στους αντιπάλους της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η κρατική ενίσχυση απορρίφθηκε από το κατώτερο δικαστήριο, γνωστό και ως Γενικό Δικαστήριο, δήλωσε η εταιρεία.
«Σε άλλες υποθέσεις που αφορούσαν κρατικές ενισχύσεις του Covid-19, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν η Air France, η KLM, η Lufthansa, η SAS και ορισμένες ιταλικές αεροπορικές εταιρείες ήταν παράνομες», ανέφερε η Ryanair.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να μην έχει διατάξει την ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων, ούτε έχει επιβάλει μέτρα για την αποκατάσταση της ζημίας στον ανταγωνισμό που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Ιταλίας, οι οποίες ευνοούν τις παραδοσιακές τους αεροπορικές εταιρείες με σημαίες έναντι άλλων αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ, κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ», ανέφερε.
Η απόφαση είναι οριστική και δεν μπορεί να προσβληθεί με έφεση. Η Ryanair έχει κερδίσει ορισμένες από τις προσφυγές της και έχει χάσει άλλες.
Διαβάστε επίσης
EΒΟΛ: Παρεμβαίνει στις τιμές, στηρίζει τους παραγωγούς και αναπτύσσει νέα προϊόντα
Ξεκίνησε η λειτουργία του δικτύου FTTH της ΔΕΗ
Τι μηχανισμό ευελιξίας για τις μονάδες φυσικού αερίου μελετά το ΥΠΕΝ