THEPOWERGAME
Ο Μπιλ Γκέιτς κυκλοφόρησε πρόσφατα στο προσωπικό του blog μια λίστα με προτάσεις βιβλίων για το επερχόμενο καλοκαίρι. Αναφέρθηκε, ωστόσο, μόνο σε ένα από αυτά ως «must read». Αυτό είναι το «How To Know A Person: The Art of Seeing Others Deeply and Being Deeply Seen», που γράφτηκε από τον αρθρογράφο Ντέιβιντ Μπρους των New York Times και εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2023.
Στο βιβλίο, που προτείνει ο μεγιστάνας Μπιλ Γκέιτς, ο συγγραφέας προσφέρει έρευνα και συμβουλές για το πώς οι άνθρωποι να επικοινωνούν καλύτερα και να συνδέονται με άλλους ανθρώπους.
«Περισσότερο από ένας οδηγός για καλύτερες συζητήσεις, είναι ένα σχέδιο για έναν πιο συνδεδεμένο και ανθρώπινο τρόπο ζωής», έγραψε ο Γκέιτς στο ιστολόγιό του. «Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει όποιος θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις του και να διευρύνει τις προοπτικές του», ανέφερε.
Το βιβλίο επικεντρώνεται σε τρία θέματα, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τούς ανθρώπους γύρω σας, γράφει ο Μπρουκς: την περιέργεια, την ενσυναίσθηση και την αυτογνωσία.
Η δύναμη της περιέργειας
Μερικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι συνομιλητές από άλλους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι καλύτεροι στο να ενδιαφέρονται για άλλους ανθρώπους και να τους δίνουν τον λόγο να μοιραστούν τις ιστορίες και τις απόψεις τους με αυθεντικό τρόπο, γράφει ο Μπρουκς.
Αυτού του είδους τους ανθρώπους τους αποκαλεί «illuminators (φωτιστές)». Το αντίθετο: «diminishers (μειωτικοί)».
«Οι diminishers δεν είναι περίεργοι για σένα, δεν σου κάνουν ερωτήσεις», είπε ο Μπρουκς κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Colgate τον Φεβρουάριο. «Οι illuminators σας κάνουν να νιώθετε φωτισμένοι, είναι περίεργοι για εσάς, θέλουν να σας κάνουν ερωτήσεις».
Οι άνθρωποι συχνά βρίσκουν ευκολότερο να ανοιχτούν σε κάποιον που ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτούς, γράφει ο Μπρουκς. Βρίσκουν μια αίσθηση άνεσης όταν τους γίνονται οι σωστές ερωτήσεις τη σωστή στιγμή. Όμως οι diminishers συχνά κάνουν ερωτήσεις που δεν είναι ανοιχτού τύπου ή χρησιμοποιούν την απάντησή σας ως έναν τρόπο για να μιλήσουν για τον εαυτό τους.
Αυτές οι παρατηρήσεις ήταν «πραγματικά χρήσιμες στη δική μου ζωή», έγραψε ο Γκέιτς στο ιστολόγιό του. Ο ίδιος φροντίζει να κάνει «ερωτήσεις ανοιχτού τύπου -με φράσεις όπως “Πώς το κάνατε…”, “Πώς είναι να…”, “Πείτε μου για…” και “Με ποιους τρόπους…” -που προσκαλούν τους ανθρώπους να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις προοπτικές τους με έναν πιο εμπεριστατωμένο τρόπο».
Δεξιότητες οικοδόμησης ενσυναίσθησης
Το να ακούς άλλους ανθρώπους είναι ένα πράγμα. Το να κατανοείς και να σχετίζεσαι με τα προσωπικά τους είναι κάτι άλλο και μπορεί να κάνει τις συζητήσεις σου πιο εντυπωσιακές.
«Ένα άτομο είναι μια άποψη. Κάθε άνθρωπος που συναντάτε είναι ένας δημιουργικός καλλιτέχνης, που παίρνει τα γεγονότα της ζωής και, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί έναν πολύ προσωπικό τρόπο να βλέπει τον κόσμο», γράφει ο Μπρουκς και προσθέτει: «Οι άνθρωποι χρειάζονται αναγνώριση από τους άλλους, αν θέλουν να ευδοκιμήσουν. Οι άνθρωποι λαχταρούν κάποιον να τους κοιτάξει στα μάτια με στοργική αποδοχή».
Το να δείχνεις ενσυναίσθηση μπορεί να είναι πιο εύκολο να το λες, παρά να το κάνεις, γι’ αυτό ο Μπρουκς το αναλύει σε τρεις ξεχωριστές δεξιότητες.
«Η πρώτη δεξιότητα είναι ο καθρέφτης, και αυτό είναι πραγματικά σαν να πιάνεις το συναίσθημα», δήλωσε στο podcast «Everything Happens» τον Οκτώβριο του 2023. «Η δεύτερη είναι η νοηματοδότηση: έχω μια θεωρία βασισμένη σε κάποια προηγούμενη εμπειρία (σχετικά με) αυτό που αισθάνεστε. Και στη συνέχεια, το τρίτο είναι η φροντίδα».
«Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας μιλήσει, ειδικά για ένα ευαίσθητο θέμα, σημειώστε τι λέει και τι κάνει. Καθρεφτίστε τα πίσω σε αυτούς για να τους δείξετε ότι είστε στην ίδια σελίδα, με φράσεις όπως: “Αυτό που ακούω λοιπόν είναι…” ή “Λες ότι…;”.
Στη συνέχεια προσπαθήστε να δώσετε κάποια διορατικότητα», γράφει ο Μπρουκς -ολοκληρώνοντας τη συζήτηση δίνοντάς τους να καταλάβουν ότι είστε εδώ γι’ αυτούς.
«Τι μου λείπει εδώ;»
Ο Μπρουκς στο βιβλίο που συνιστά ο Μπιλ Γκέιτς συνιστά να νιώθετε άνετα με την ενδοσκόπηση και την αυτογνωσία. Το να είσαι πολύ κολλημένος στη δική σου άποψη μπορεί να κάνει δύσκολο να δεις τις προοπτικές των άλλων, εξήγησε σε ένα άρθρο των New York Times τον Οκτώβριο του 2023 .
«Είτε το σκοπεύω είτε όχι, μπαίνω σε δωμάτια μεταφέροντας πολλές ελίτ αποσκευές», έγραψε. «Γράφω για ελίτ εκδόσεις. Κάποτε δίδασκα στο Γέιλ. Οι άνθρωποι στα αριστερά και στα δεξιά μπορεί να με βλέπουν ενσωματωμένο σε συστήματα που αισθάνονται ότι δεν τους σέβονται ή τους κρατούν κάτω».
Αντί να είναι εριστικός ή αμυντικός, πρόσθεσε ο Μπρουκς, προκαλεί τον εαυτό του να ρωτήσει: «Τι μου λείπει εδώ;».
Στο βιβλίο ο Μπρουκς σημειώνει ότι είναι δύσκολο να χτίσεις μόνος σου την αυτογνωσία. Προτείνει να ρωτήσετε τους φίλους, τους αγαπημένους σας και τους συναδέλφους σας πώς σας βλέπουν, για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις προκαταλήψεις σας και να επαναπρογραμματίσετε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε τους ανθρώπους.
«Οι άνθρωποι που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ενήλικες κληρονομιές των παιδικών τους πληγών χρειάζονται φίλους που θα τους ωθήσουν να δουν την κατάστασή τους με ακρίβεια», γράφει. «Χρειάζονται φίλους που μπορούν να τους παρέχουν την εξωτερική άποψη, αυτή που δεν μπορούν να δουν από μέσα».
Διαβάστε επίσης:
Γερό “χαστούκι” από την ΕΕ στη McDonald’s
Nvidia: Η τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο με αξία 2,9 τρισ.
Αccenture: Σε πράσινο powertech παίκτη έχει μετατραπεί η ΔΕΗ