THEPOWERGAME
Σήμερα εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει ο Δήμος Καλλιθέας και κινήσεις πολιτών της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου κατά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και της εταιρείας Release Festival, που μισθώνει την Πλατεία Νερού στον φαληρικό όρμο. Ο Δήμος Καλλιθέας και οι επιτροπές κατοίκων υποστηρίζουν πως η εταιρεία δεν έχει ζητήσει τη χορήγηση διοικητικής άδειας για τη διοργάνωση συναυλιών στην Πλατεία Νερού, ενώ επικαλούνται τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τις συναυλίες στην περιοχή, από τον θόρυβο κατά τις νυχτερινές ώρες και από τη στάθμευση χιλιάδων αυτοκινήτων επισκεπτών. Θέτουν, επίσης, ζητήματα που συνδέονται με τις πρόχειρες κατασκευές που γίνονται στην ίδια περιοχή και τη δυσκολία πρόσβασης των πολιτών στην παραλιακή ζώνη.
Σε σημείωμα των κατοίκων προς το δημοτικό συμβούλιο του Παλαιού Φαλήρου, στο οποίο συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες το θέμα με την Πλατεία Νερού, αναφέρεται πως «τεράστια προβλήματα έχουν ανακύψει στους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου και της Καλλιθέας από τη μέχρι τώρα χρήση της Πλατείας Νερού για συναυλίες τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ηχορύπανση, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, τα προβλήματα στην κυκλοφοριακή και τη συγκοινωνιακή λειτουργία, η περίφραξη με σιδερένια παραπετάσματα και συρματοπλέγματα που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και στους χώρους αυτούς, αλλά και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των χιλιάδων επισκεπτών, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δεν συνάδουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία».
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν στο ίδιο σημείωμα πως «ο περιβάλλον χώρος του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ δεν έχει οριοθετηθεί μέχρι σήμερα ώστε να ενταχθεί στο πολεοδομικό σχέδιο κανενός δήμου, οπότε δεν υπάρχουν και όρια μεταξύ των δήμων. Αλλά και αν αυτό δεν συνέβαινε και θεωρηθεί ότι ο χώρος υπάγεται στον Δήμο Καλλιθέας, η ΕΤΑΔ ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του Παλαιού Φαλήρου. Αυτό έγινε γιατί οι περιβαλλοντικές συνέπειες και ειδικά η ηχορύπανση από τις συναυλίες εκεί πλήττουν τους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι, επειδή η ζωή τους γίνεται ανυπόφορη επί σειρά ετών, αντιδρούν κατά της ΕΤΑΔ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αντίδραση υπάρχει και από τη Μαρίνα Φλοίσβου για την ηχορύπανση. Δημοτικοί σύμβουλοι (και της διοίκησης) έχουν τοποθετηθεί ήδη υπέρ του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων».
Σύμφωνα με την επιτροπή κατοίκων του Παλαιού Φαλήρου, παρά τις παρεμβάσεις και τις διαμαρτυρίες, οι συναυλίες ξαναρχίζουν φέτος στις 9 Ιουνίου, αφού η ΕΤΑΔ επαναμίσθωσε τον χώρο. Όπως λένε, οι συναυλίες «επεκτείνονται σε διάρκεια επτά νυκτερινών καλοκαιρινών ωρών, στις οποίες πρέπει να προσθέσουμε και τις ημερήσιες πρόβες. Κάθε τόσο ανακοινώνεται και μια νέα συναυλία».
Το δυστύχημα είναι πως είκοσι χρόνια μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το ολυμπιακό συγκρότημα του Φαλήρου παραμένει αναξιοποίητο, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο αξιοποίησης από την κρατική ΕΤΑΔ. Μάλιστα, πρόσφατος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Κλειστού Σταδίου ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ ακυρώθηκε, καθώς δεν προωθούσε τη χρήση του συνεδριακού κέντρου, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την Αθήνα.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: 10,4 εκατ. “έκρυψαν” δύο στοιχηματικές εταιρείες
Ινδία: Σχηματίζεται κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μόντι
Energean: Δημιουργεί την EnEarth για την επίτευξη του Net Zero