THEPOWERGAME
Έως ποιο βαθμό είναι ικανά τα πρόσφατα στοιχεία για την Ευρωζώνη να ανατρέψουν τις προσδοκίες των επενδυτών για τον αριθμό των μειώσεων στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ); Ήδη, αναλυτές των αγορών αναιρούν σενάρια για δυο μειώσεις στα επιτόκια μέσα στο καλοκαίρι. Ναι μεν η ΕΚΤ φαίνεται να «κηρύσσει» την έναρξη ενός καθοδικού κύκλου στη συνεδρίαση αυτής της Πέμπτης, αλλά είναι πιθανότερο να τηρήσει στάση αναμονής τον Ιούλιο.
Οι πιθανότητες μιας νέας μείωσης τον Σεπτέμβριο είναι ισχυρότερες, ιδιαίτερα αφού η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο Γιοαχίμ Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank, υποβάθμισαν τις πιθανότητες διαδοχικών κινήσεων προς μια αισθητή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα, η Σνάμπελ είχε τονίσει προς τα τέλη του περασμένου μηνός πως «οι τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά, παγκοσμίως», ενισχύοντας υποψίες πως η ΕΚΤ ίσως τελικά να μην αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία σαφώς πορεύεται σε λιγότερες μειώσεις των επιτοκίων απ’ ότι αναμένονταν πέρυσι το φθινόπωρο. Σήμερα, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στην Ευρωζώνη παραμένει αμετάβλητο στο ιστορικό υψηλό του 4%.
Έχουν, όμως, παρέλθει τα χειρότερα για την Ευρωζώνη; Μετά τις μισθολογικές αυξήσεις που καταγράφηκαν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέσα στο α’ τρίμηνο, μήπως θα υπάρξει νέα άνοδος των αποδοχών στον κλάδο των υπηρεσιών εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου; Υπάρχει περίπτωση οι ανοδικές τάσεις στις αγορές των εμπορευμάτων να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό;
Αν και η Ευρωζώνη φαίνεται να ανακάμπτει από την ήπια ύφεση που σημειώθηκε μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023, η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι σταδιακή και βαθμιαία. Αυτήν τη συγκρατημένη αισιοδοξία καθρεπτίζει η πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη από το 0,4% στο 0,9%, αλλά τόνισε πως ελλοχεύει κίνδυνος για μόνον δυο μειώσεις των επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ -έναντι των τριών που είναι το επικρατέστερο σενάριο. «Παρόλα αυτά, η αποδυνάμωση του πληθωρισμού, η μείωση των δημοσιονομικών δαπανών μαζί με την εμπορική και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα κλίνουν προς μια γενναιόδωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει η Deutsche Bank στην έκθεση για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.
Στη μείωση της ανεργίας εστιάζει η ολλανδική ING. Τον Απρίλιο σημειώθηκε νέο ιστορικό χαμηλό στο 6,4% εντός Ευρωζώνης, από το 6,5% έναν μήνα πριν. Ακόμη και η αύξηση των ανέργων που καταγράφηκε στη Γερμανία τον Μάιο κατά 25.000 άτομα δεν φαίνεται να προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι διακρίνουν μεγάλη ανθεκτικότητα στον τομέα απασχόλησης της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη παρά τη μεγάλη πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Γεγονός είναι, όμως, πως η ΕΚΤ, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, δεν έχουν τα περιθώρια να προχωρήσουν πρώιμα σε μειώσεις των επιτοκίων. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 2,6% τον Μάιο για πρώτη φορά μετά από ένα πεντάμηνο. Απέχει από το 3,4% που καταγράφηκε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, αλλά το οικονομικό τοπίο παραμένει ευάλωτο και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού σε εξωγενείς παράγοντες από τις αυξομειώσεις στο κόστος ενέργειας έως την ανάγκη των πολιτών για τόνωση των μισθών. Η εποχή του φθηνού δανεισμού θα αργήσει να ξαναγυρίσει.
Διαβάστε επίσης:
Πώς οι millennials έφεραν τα πάνω κάτω στην αγορά της τέχνης
Το καλοκαίρι των sequel στα θερινά σινεμά
Μυτιληναίος: Για λίγους και ισχυρούς πλέον η αγορά ενέργειας