THEPOWERGAME
Αλλάζουν «χέρια» κόκκινα δάνεια 2,4 εκατομμυρίων οφειλετών που είναι ήδη υπό διαχείριση από τους servicers, με την επικείμενη ανακατάταξη της αγοράς, που θα φέρει ένας νέος γύρος εξαγορών και συγχωνεύσεων στο συγκεκριμένο κλάδο.
Η τάση για περαιτέρω συγκέντρωση είναι πιο ορατή από ποτέ, τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού εταιρειών για την ελληνική αγορά (αρχικά ήταν 23 αλλά ήδη μειώνονται σε 18) όσο και λόγω των εξελίξεων σε θεσμικό πλαίσιο, με αφορμή την ανανέωση της άδειας λειτουργίας ως το τέλος Ιουνίου.
Οι συζητήσεις μεταξύ των εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά των κόκκινων δανείων και που θέλουν να παραμείνουν «στο παιχνίδι» – τα έσοδα από προμήθειες διαχείρισης και μόνο εγγυώνται όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την κερδοφορία τους – έχουν ξεκινήσει από καιρό. Κάποιοι μικροί, ανακαλούν μόνοι τους τις άδειες λειτουργίες, σε μια εθελοντική παραχώρηση προς τον Επόπτη. Κάποιοι άλλοι, ρέπουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν το έχουν ανακοινώσει επισήμως. Το σίγουρο είναι ότι οι… σπόροι των αλλαγών στο σύνολο της αγοράς έχουν πέσει και ένα κύμα συγχωνεύσεων είναι προ των πυλών.
Στο όνομα του consolidation γίνονται οι πρώτες επαφές. Μετά το ορόσημο της 30ης Ιουνίου, θα έχει αποσαφηνισθεί η εικόνα του πόσες και ποιες εταιρείες διαχείρισης (servicers) θα παραμείνουν και θα έχει ανοίξει ο διάλογος για τα νέα σχήματα. Υπό το πρίσμα της σύζευξης δυνάμεων, – άλλωστε η διαχείριση δεν έχει μόνο έσοδα, αλλά και κόστος και δυσκολίες επίτευξης των business plans – ο οφειλέτης αναμένεται να βγει ωφελημένος. Άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο για τους δανειολήπτες ληξιπρόθεσμου σήμερα χρέους , που ενδιαφέρονται να το ρυθμίσουν, να μην χάσουν περιουσία από πλειστηριασμούς και να επιστρέψουν κάποια στιγμή, στον τραπεζικό δανεισμό.
Ενός χρέους ύψους 90 δισ. ευρώ που ενώ έφυγε από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, παραμένει διαχειρίσιμο μεν, πλην όμως κόκκινο , επιβαρύνοντας ευρύτερα την οικονομία, όσο εξακολουθεί να ανθεί. Εξ ου οι συχνές συστάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τόσο για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των NPE όσο για την αναδιάρθρωση και επιστροφή δανείων ως ενήμερα πια, στο σύστημα.
Θεωρητικά, οι συγχωνεύσεις που θα λάβουν χώρα σε μια δεύτερη φάση, θα οδηγήσουν σε καλύτερη αντιμετώπιση των ίδιων των οφειλετών. Περισσότερη διαφάνεια, ευελιξία αλλά και όροι εξυπηρέτησης και ρύθμισης οφειλών, από μεγαλύτερα σχήματα που θα έχουν το όφελος των συνεργιών και της εξοικονόμησης κόστους. Αυτό θα μπορούσε να περάσει σε καλύτερους όρους διαχείρισης με επίκεντρο τον οφειλέτη. Ανάλογη ευελιξία, διαφάνεια και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, θα προσφέρουν – ανταγωνιστικά πλέον- οι μικρότεροι παίκτες της αγοράς.
Η πίτα των 90 δισ. ευρώ σε κάθε περίπτωση θα αλλάξει και τα κόκκινα δανειακά χαρτοφυλάκια εκατομμυρίων οφειλετών θα συγχωνευθούν κι αυτά, με την έννοια ότι θα τεθούν υπό την παρακολούθηση νέου διαχειριστή. Μεγάλοι και μικροί, θα παραμείνουν συνοδοιπόροι στο στόχο της ανάκτησης των κόκκινων δανείων, που για την προσεχή πενταετία δεν ενέχει κίνδυνο εκτροχιασμού, αλλά για τον έκτο ή έβδομο χρόνο, δεν είναι εγγυημένο- τουλάχιστον για τις πρώτες τιτλοποιήσεις που έγιναν στην αγορά.
Σήμερα, οι στόχοι των ανακτήσεων συμβαδίζουν με το περίγραμμα των business plans και μάλιστα, με έμφαση στις ρυθμίσεις, καθώς ένα ποσοστό 80% από τις
συνολικές ανακτήσεις γίνεται μέσω αυτής της οδού. Οι servicers που μέχρι τώρα δίνουν το παρόν, είναι οι doValue, Intrum, Cepal, Qquant, EOS, UCI, DV01, APS, Vereltis, NPA, MountStreet, SFS, Thea Artemis, Hipoges Hellas, Silverton, EUPraxis , Copernicus , Resolute και οι Hoist, Pepper, Cerved, SFS, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εθελοντικά παραχωρήσει την άδεια λειτουργίας τους.
Να σημειωθεί ότι σε εντελώς αντίθετο ρεύμα με αυτές που σχεδιάζουν να φύγουν από την αγορά, μία νέα εταιρεία έρχεται να λάβει μερίδιο, ενεργοποιώντας την άδεια λειτουργίας της πρώην Pillarstone. Πρόκειται για την Hellenic Finance του Άνθιμου Θωμόπουλου, που δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση, να εγκαινιάσει και την αγορά των αναδιαρθρώσεων και της αναχρηματοδότησης που σήμερα είναι εντελώς ανύπαρκτη.
Διαβάστε επίσης:
Στροφή Ελλήνων και ξένων αγοραστών σε πολυτελή εξοχικά
Πώς ο κλάδος των κούριερ εμποδίζει τον συνδικαλισμό
Πώς μοιράστηκε η πίτα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας