THEPOWERGAME
Εμβόλια κατά του καρκίνου, τα οποία θα μπορούσαν να εξαλείψουν τη νόσο, πρόκειται να διατεθούν από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ως μέρος ενός προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στον κόσμο. Τα εμβόλια αυτά θα δοθούν σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επανεμφάνιση της νόσου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, ένας ασθενής, 55χρονος λέκτορας με καρκίνο του εντέρου, έχει ήδη γίνει ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο.
Η Αμάντα Πρίτσαρντ, διευθύνουσα σύμβουλος του NHS, χαιρέτισε την έρευνα ως «κορυφαία παγκοσμίως» και είπε ότι ήταν το πρώτο βήμα για να μπορέσουν να εμβολιαστούν ασθενείς κατά του καρκίνου. «Οι δοκιμές εμβολίων θα μπορούσαν μια μέρα να μας προσφέρουν έναν τρόπο τακτικού εμβολιασμού των ανθρώπων κατά του καρκίνου τους», είπε.
«Το NHS είναι το μοναδικό που μπορεί να παρέχει αυτού του είδους την κορυφαία -σε μέγεθος και κλίμακα- έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο, και καθώς περισσότερες από αυτές τις δοκιμές ξεκινούν να διεξάγονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, η εθνική μας υπηρεσία αντιστοίχισης θα προσπαθήσει να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερους επιλέξιμους ασθενείς στην υπηρεσία αυτή», τόνισε. Η υπηρεσία, δε, θα εντάξει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς τα επόμενα χρόνια για να δοκιμάσουν πολλαπλούς εμβολιασμούς «αιχμής» ταυτόχρονα.
Το πρόγραμμα, που ονομάζεται NHS Cancer Vaccine Launch Pad, θα χρησιμοποιεί μια υπηρεσία «match-making» για να εντάξει κατάλληλους ασθενείς με καρκίνο σε κατάλληλες δοκιμές σε κοντινά νοσοκομεία.
Το εμβόλιο, σύμφωνα με την Telegraph, δοκιμάζεται επί του παρόντος για τη θεραπεία ασθενών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου, με στόχο να προειδοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την παρουσία καρκίνου και να το πυροδοτήσει ώστε να «επιτεθεί» και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα, αλλά η χρήση του είναι πιθανό να επεκταθεί στο μέλλον.
Εμβόλια κατά του καρκίνου με τη «συνταγή» Covid
Τα εμβόλια κατά του καρκίνου χρησιμοποιούν την τεχνολογία «mRNA», η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία εμβόλια για την Covid και είναι ειδικά κατασκευασμένα για κάθε ασθενή.
Οι επιστήμονες λαμβάνουν ένα δείγμα του όγκου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και χρησιμοποιούν την αλληλουχία DNA για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο ειδικό για τις μεταλλάξεις του.
Η πρώτη από τις δοκιμές, σύμφωνα με την Telegraph, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με το NHS να επιβεβαιώνει ότι ο Έλιοτ Φέμπβε, 55 ετών, έλαβε το εμβόλιο για τον καρκίνο του εντέρου στο University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust, έναν από τα πολλά ιδρύματα που συμμετέχουν στις δοκιμές.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα εμβόλια θα είναι σε θέση να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο ενός ασθενούς, εμποδίζοντάς τον να επιστρέψει.
Ο Έλιοτ Φέμπβε, λέκτορας και πατέρας τεσσάρων παιδιών, διαγνώστηκε με καρκίνο μετά από έναν τακτικό έλεγχο υγείας με τον γιατρό του, παρόλο που δεν είχε συμπτώματα .
Χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου 30 εκατοστών του παχέος εντέρου και ήταν κατάλληλος για τη θεραπεία αφού οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι είχε απομείνει DNA του όγκου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεμφάνιση του καρκίνου.
Τώρα έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και υποβάλλεται σε θεραπεία 12 μηνών με το εμβόλιο, το οποίο χορηγείται ενδοφλεβίως στο νοσοκομείο κάθε εβδομάδα στην αρχή και στη συνέχεια μειώνεται σε κάθε έξι εβδομάδες. Είπε ότι εάν η δοκιμή είναι επιτυχής «μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους».
«Το να είμαι μέρος αυτής της δοκιμής ήταν μια πραγματικά σημαντική απόφαση στη ζωή μου, τόσο για μένα όσο και για την οικογένειά μου», είπε. «Έχοντας περάσει τη δυσκολία της διάγνωσης και της εξουθενωτικής χημειοθεραπείας, ένιωθα υπέροχα να μπορώ να συμμετέχω σε κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο θεραπείας του καρκίνου και αν άλλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό που θα μπορούσε να ανακαλύψει η δοκιμή, τότε αυτό είναι επίσης υπέροχο».
Έως και 10.000 ασθενείς στο πρόγραμμα των δοκιμών
Η δοκιμή για τον καρκίνο του εντέρου αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη BioNTech, μια γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία που ανέπτυξε από κοινού το πρώτο εμβόλιο mRNA και αναμένεται να εντάξει στο πρόγραμμα έως και 10.000 ασθενείς.
Ξεχωριστές δοκιμές που χρησιμοποιούν διαφορετικά εμβόλια και στοχεύουν διαφορετικούς καρκίνους αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.
Οι αξιωματούχοι του NHS βρίσκονται σε συζητήσεις με την BioNTech και άλλους κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων για την έναρξη περισσότερων δοκιμών, με τον καρκίνο του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και του δέρματος μεταξύ των διαφορετικών μορφών της νόσου που εξετάζονται.
Λεπτομέρειες αρκετών δοκιμών που αφορούν στα εμβόλια κατά του καρκίνου θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας αυτή την εβδομάδα.
Ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, ο κλινικός διευθυντής του NHS για τον καρκίνο, δήλωσε ότι η όταν διασφαλιστεί πως «το NHS είναι έτοιμο και έτοιμο για την έλευση αυτής της νέας τεχνολογίας» θα «επιταχύνει» τη χορήγηση του εμβολίου σε κατάλληλους ασθενείς σε όλη τη χώρα.
«Το συναρπαστικό με αυτή την τεχνολογία είναι ότι αναπτύσσοντας αυτά τα εξατομικευμένα εμβόλια χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA, την οποία όλοι έχουμε γνωρίσει από την Covid, θα μπορούσαμε να “κόψουμε και να επικολλήσουμε” τις αλληλουχίες που είναι μη φυσιολογικές από έναν όγκο σε ένα εμβόλιο και στη συνέχεια να το χορηγήσουμε σε κάποιος μετά την επέμβαση για να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής», είπε.
«Τα ίδια τα εμβόλια είναι πολύ καινοτόμα, πρόκειται για τεχνολογία αιχμής που αρχίζει να αξιοποιεί πραγματικά την ικανότητά μας να αναλύουμε γενετικές ανωμαλίες στα καρκινικά κύτταρα για εμβολιασμό», ανέφερε.
«Η ανάλυση που μας επιτρέπει να μεταβούμε από ένα μοτίβο μεταλλάξεων (σε έναν όγκο) σε ένα συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πραγματικά πολύ νέα, και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούμε για να το κάνουμε αυτό το ταίριασμα των ανωμαλιών με τον συγκεκριμένο τύπο ιστού κάποιου για να κατασκευάσουμε ένα εμβόλιο είναι όλα πολύ νέα».
Μέχρι στιγμής, 30 νοσοκομεία έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα. Ο καθηγητής Ρομπ Τζόουνς, επικεφαλής ερευνητής για τη δοκιμή του καρκίνου του εντέρου από το Velindre Cancer Center και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, είπε ότι η διαδικασία ήταν «πολύ συναρπαστική».
«Αναφορικά με τον καρκίνο του εντέρου, αν επανέλθει, τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να θεραπευτεί», είπε. «Αν μπορέσουμε να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο, στο σημείο μετά τη χειρουργική επέμβαση, μετά τη χημειοθεραπεία, για να αλλάξουμε σημαντικά τα ποσοστά ίασης, τότε αυτό είναι φανταστικό για τον ασθενή, αλλά θα σημαίνει επίσης ότι δεν θα πρέπει να θεραπεύουμε τους ασθενείς στη συνέχεια, όταν ο καρκίνος τους υποτροπιάζει».
Διαβάστε επίσης:
Το καλοκαίρι των sequel στα θερινά σινεμά
Σόλο ταξίδια: Η νέα τάση και οι τοπ ευρωπαϊκές πόλεις για αρχή
Ελλάκτωρ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ/μετοχή