THEPOWERGAME
Καθώς ένα αντιδυτικό κλίμα καλλιεργείται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τα κράτη με οικονομική ισχύ επιδιώκουν να διευρύνουν τη σφαίρα επιρροής τους με συμμαχίες που μπορεί να προϋπήρχαν ή να θεμελιώνονται τελευταία. Η Κίνα δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να εμβαθύνει τις σχέσεις με τα αραβικά κράτη, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δράττονται την ευκαιρία να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής. Κοινοί παρονομαστές σε αυτήν τη γεωπολιτική στρατηγική είναι οι επενδύσεις σε υποδομές μαζί με το εμπόριο.
Από το Πεκίνο, όπου λαμβάνει χώρα το Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Κρατών από την Τρίτη έως το Σάββατο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε για την επιτάχυνση μιας κοινής κοινότητας, που θα βασίζεται στη συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και την καινοτομία. Σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο, ο πρόεδρος Σι τόνισε πως η Κίνα παραμένει δεσμευμένη στη λύση των δυο κρατών (Ισραήλ-Παλαιστίνη), προκειμένου να παύσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και στο Φόρουμ συμμετέχουν, κυρίως, οι υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι των αραβικών κρατών, το «παρών» έδωσαν φέτος οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από συνολικά 22 κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Μολονότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών του Αραβικού κόσμου, η Κίνα έχει καταφέρει να καλλιεργήσει σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικό είναι πως τον περσινό Μάρτιο, η Κίνα μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις με την ονομασία «Maritime Security Belt-2024» στον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα. Επίσημος σκοπός των ασκήσεων αυτών ήταν η θωράκιση της ασφάλειας, αλλά πραγματοποιήθηκαν σε μια τεταμένη περίοδο. Οι ΗΠΑ μαζί με συμμάχους καταβάλουν προσπάθειες για να προστατεύσουν την ασφαλή διέλευση εμπορευμάτων από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου γίνονται επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης σε πλοία.
Παράλληλα, η Κίνα έχει καλλιεργήσει στενές επαφές με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Όπως επισημαίνεται από αναλυτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), οι σχέσεις της Κίνας με τα δυο αραβικά κράτη έχουν εξελιχθεί μια δεκαετία μετά την έναρξη της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», επεκτείνοντας τα όρια της ενεργειακής συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την επιδίωξη της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο σε ένα εναλλασσόμενο γεωπολιτικό σκηνικό, αλλά και τον εντεινόμενο πολιτικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ενισχύσει αυτές τις τάσεις, υπογραμμίζει η Καμίλ Λονς του ECFR από το Παρίσι.
Αυτές οι κοινές επιδιώξεις είναι αισθητές ανεξάρτητα από το εάν τα ΗΑΕ στοχεύουν, παράλληλα, να επεκτείνουν την επενδυτική παρουσία τους στην Αφρική. Καθώς η Κίνα περιορίζει την έκθεσή της σε δάνεια στην ευρύτερη περιοχή, το αραβικό κράτος έχει αναγγείλει επενδύσεις 97 δισ. δολαρίων το 2022 με 2023 σε διάφορους τομείς από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις εξορύξεις έως τα ακίνητα, τις τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times.
Παράλληλα, αφρικανικές εταιρείες επιλέγουν να δημιουργήσουν έδρα στο Ντουμπάι που είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο των ΗΑΕ. Σε αυτό το πεδίο, τα ΗΑΕ συναγωνίζονται την Κίνα, παρατηρεί ο Κεν Οπάλο, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. Απευθυνόμενος στη βρετανική εφημερίδα, εκφράζει την εκτίμηση πως τα ΗΑΕ αποτελούν τον 4ο μεγαλύτερο επενδυτή στην αφρικανική ήπειρο εδώ και μια δεκαετία ενώ η επιρροή της Δύσης συρρικνώνεται. Μεγαλύτερος επενδυτής στην αφρικανική ήπειρο είναι η Κίνα, ενώ ακολουθούν Ευρώπη και ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
ΜETRO: Ενδιαφέρον, υπό όρους, για εξαγορές
Κομισιόν: Ενέκρινε ιταλική επιδότηση 2 δισ. για εργοστάσιο τσιπ
Το πράσινο τσιμέντο και ο χάλυβας θα είναι φθηνότερα από το 2045