THEPOWERGAME
*** Τι παρατηρούν από το κυβερνητικό, προεκλογικό, επιτελείο κατά τη διάρκεια των τελευταίων περιοδειών που κάνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας; Το προφανές: Ότι η συμμετοχή του κόσμου είναι περιορισμένη.
*** Ακόμα και σε περιοχές-κάστρα για τη ΝΔ. Ακόμα-ακόμα και σε περιοχές όπου η ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές τα πήγε πολύ καλά. Μάλιστα, η ίδια εντύπωση υπάρχει και στις περιοδείες που κάνει ο πρωθυπουργός.
*** Αν και στην περίπτωσή του η προσέλευση του κόσμου είναι πιο μαζική και είναι λογικό. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: τι συμβαίνει; Γιατί αυτή η αδιαφορία και, κυρίως, πώς θα μεταφραστεί στην κάλπη;
*** Εδώ να κάνω μια βασική διευκρίνιση: Αν στην περίπτωση της ΝΔ σημειώνεται μέτρια προσέλευση, μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Εκεί βρίσκει εφαρμογή το αξεπέραστο «αραιά, αραιά, να φαινόμαστε καμιά πενηνταριά».
*** Μετρημένοι στα δάχτυλα οι συγκεντρωμένοι κι όταν κάνει τις δηλώσεις ο αρχηγός, τοποθετούνται πίσω από την πλάτη του, για να υπάρχει… μαζικότητα. Οπότε αντιλαμβάνεστε εικόνα. Για τους (ακόμα) μικρότερους δεν θα πω.
*** Όταν βγαίνουν σε περιοδεία, μοιάζουν με ιεραπόστολους (όπως μου το περιέγραψε στέλεχος ενός από αυτά τα κόμματα. Γεγονός λοιπόν αποτελεί ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται ούτε κατ’ ελάχιστον για τις ευρωεκλογές. Κι αυτό είναι το μεγάλο άγχος των επιτελείων.
*** Εν τω μεταξύ, οι δημοσκόποι, που μετράνε «με τα 1.000» αυτές τις μέρες, επιβεβαιώνουν ότι «πάμε για ρεκόρ αποχής σε κάλπες». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα προσεγγίσει ακόμα και το 55%. Και το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι: ποιον θα επηρεάσει;
*** Πιθανόν το πρώτο κόμμα (ΝΔ), σίγουρα τον ΣΥΡΙΖΑ (επειδή απευθύνεται σε ένα ιδιότυπο κοινό, που δεν έχει συνεκτικούς δεσμούς με το κόμμα που θα ψηφίσει και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, επειδή οι ψηφοφόροι τους είναι πιο συνειδητοποιημένοι).
*** Για να δούμε…
*** Η ιστορία αυτή, πάντως, με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ιεραπόστολους μου θύμισε μια άλλη, από τις τελευταίες εθνικές, πέρυσι τον Ιούνιο. Πρωταγωνιστής της ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
*** Τότε, λοιπόν, αντιλήφθηκε ότι «κάτι δεν πάει καλά με τα ποσοστά του κόμματος, όταν στις περιοδείες του στην περιφέρεια συγκεντρώνονταν 20-30 νοματαίοι να τον ακούσουν».
*** Ακόμα και σε αστικά κέντρα, της περιφέρειας μεν, αλλά αστικά κέντρα. Όπως επίσης και σε γειτονιές της Αθήνας. Όταν στηνόταν πρόχειρα μια εξέδρα, πάνω σε τελάρα (συνήθως), κι ανέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός για να μιλήσει.
*** Ε, λοιπόν, η ίδια -και χειρότερη- εικόνα επικρατεί και τώρα.
*** Και κάτι τελευταίο, που έρχεται από τη Βουλή. Ακούω ότι ο πρόεδρός της είναι αποφασισμένος από το φθινόπωρο να έχει εγκαταστήσει τον αυτόματο «κόφτη» ομιλιών. Για να κοπεί μαχαίρι η κακιά συνήθεια των εθνοπατέρων και εθνομητέρων να μιλούν (σχεδόν) ατελείωτα από το βήμα της Βουλής.
*** Η τελευταία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Παρά τις προσπάθειες του Κ. Τασούλα, υπήρχαν πολιτικοί αρχηγοί που δεν έλεγαν να τελειώσουν τις παρεμβάσεις τους. Και κάπου εκεί, πάρθηκε η απόφαση.
*** Μάλιστα, το σύστημα πρόκειται να το εγκαταστήσει η εταιρεία που εγκατέστησε κι εκείνο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Διαβάστε επίσης:
Η δουλειά απ’ το σπίτι κοστίζει δισεκατομμύρια σε online shopping
Bulgari: Η πολυτελέστερη συλλογή στην επέτειο των 140 χρόνων
Σιάμισιης: Αμφισβητούμε τον τρόπο και την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης