THEPOWERGAME
Των Μαριάννας Μαρμαρά, Γεωργίας Σαμπαζιώτη
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία, γεγονός που την τοποθετεί πρώτη στη λίστα με τις πιο δύσκολες χώρες για επενδύσεις. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση από το ολλανδικό TMF Group, 2024 Global Business Complexity Index (Παγκόσμιος Δείκτης Επιχειρηματικής Πολυπλοκότητας 2024), μέρος της οποίας αναδημοσιεύει το Bloomberg, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ή αλλιώς τα logistics, αναπροσαρμόζονται μέσω γεωπολιτικά ουδέτερων οικονομιών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την αντιστάθμιση των εξαρτήσεων από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ωστόσο, όπως δείχνει η έρευνα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μετατόπιση τους σε νέες χώρες συνοδεύεται από ένα δαπανηρό μειονέκτημα, την επιπλέον γραφειοκρατία.
Μετά την Ελλάδα, τη λίστα συμπληρώνουν οι Γαλλία, Κολομβία, Μεξικό, Βολιβία, Τουρκία, Βραζιλία, Ιταλία, Περού, Καζακστάν.
Στις πιο φιλικές για επενδύσεις κατατάσσονται τα Νησιά Κέιμαν, Κουρασάο, Δανία, Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βαϊλάτο του Τζέρσεϊ, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι και Τζαμάικα.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Επιχειρηματικής Πολυπλοκότητας κατατάσσει κάθε χρόνο 79 οικονομίες με βάση 292 επιχειρηματικούς δείκτες, όπως η ταχύτητα απόκτησης μιας επιχειρηματικής άδειας και δημοσιεύεται ετησίως από το TMF Group, μια εταιρεία παροχής επαγγελματικών και διοικητικών υπηρεσιών με έδρα το Άμστερνταμ. Η κατάταξη δείχνει πώς η επαναπαγκοσμιοποίηση, ενώ είναι αναγκαία για τη διαφοροποίηση των προμηθειών σε έναν κόσμο γεωπολιτικού κατακερματισμού, συχνά μεταφέρει δραστηριότητες σε αγορές όπου οι εταιρείες ενδέχεται να θυσιάσουν κέρδη παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των back-office.
«Οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν πιο σύνθετες δομές σε πιο σύνθετες δικαιοδοσίες, ως τίμημα της δημιουργίας ανθεκτικότητας έναντι απρόβλεπτων πολιτικών εντάσεων», δήλωσε στην έκθεση ο διευθύνων σύμβουλος του TMF Group Mark Weil. Μεταξύ των μεγαλύτερων δικαιούχων της μετατόπισης των αλυσίδων εφοδιασμού είναι το Μεξικό, το οποίο κατατάσσεται ως η τέταρτη πιο πολύπλοκη χώρα, σύμφωνα με το TMF Group. Μια άλλη χώρα που βρίσκεται σε καλή θέση για να αποκομίσει τα οφέλη από τη μετακίνηση της αλυσίδας εφοδιασμού από την Κίνα είναι η Ινδονησία, η οποία κατατάσσεται στην 16η θέση με τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και άρα δυσκολία στην επένδυση.
Σύμφωνα με τον δείκτη, ο μέσος χρόνος για τη σύσταση μιας ιδιωτικής εταιρείας είναι μικρότερος από ένα μήνα. Αλλά η ίδια διαδικασία στο Μεξικό διαρκεί τέσσερις έως έξι μήνες, ενώ στην Ινδονησία διαρκεί δύο έως τρεις μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η ελληνική περίπτωση
Σύμφωνα με τον Δείκτη του TMF Group, η Ελλάδα τερμάτισε πρώτη μεταξύ των δυσκολότερων προορισμών για επενδύσεις αφού βαθμολόγηθηκε με 10 (σ.σ. όσο μεγαλύτερη η βαθομολόγια τόσο χειρότερη η επίδοση) στη φορολογία, τη χρήση της τεχνολογίας, τα πρότυπα αναφοράς. Ενώ έλαβε 9 στις κατηγορίες νομοθεσία και ποινές και στις νομοθετικές απαιτήσεις. Σε κανέναν τομέα δεν έπεσε κάτω του 5.
Ενδεικτική της εχθρικότητας της Ελλάδας απέναντι στις επενδύσεις είναι η σύγκρισή της με τα τελευταία στη λίστα πολυπλοκότητας Νησιά Κέιμαν:
Διαβάστε επίσης:
Κάννες: Τα ρολόγια που εντυπωσίασαν στο “κόκκινο χαλί”
Στα χνάρια της F1: Χλιδάτα ξενοδοχεία για τα τριήμερα των Grand Prix
Σιάμισιης: Αμφισβητούμε τον τρόπο και την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης