THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να μεταβεί στον «αυτόματο πιλότο» στη μείωση των επιτοκίων μετά την αναμενόμενη πρώτη κίνηση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς.
Η εξάρτηση από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι «ακόμα το κλειδί», δήλωσε ο Λετονός αξιωματούχος την Τετάρτη σε παρουσίαση σε συνέδριο του MNI Connect. «Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, με σταθερό χέρι. Μισθοί-παραγωγικότητα-περιθώρια κέρδους να παρακολουθούμε προσεκτικά».
Με το τελευταίο σκέλος της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% να αποδεικνύεται άνισο, οι αξιωματούχοι θέλουν να προχωρήσουν με προσοχή στη νομισματική χαλάρωση. Τα στοιχεία για την αύξηση των τιμών καταναλωτή που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν άνοδο για τον Μάιο. Οι επενδυτές τιμολογούν πλήρως δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, με μία στις τρεις πιθανότητες για τρίτη.
«Είμαι εντάξει με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς – τουλάχιστον πριν από τη νέα πρόβλεψη», δήλωσε ο Καζάκς στο Bloomberg αργότερα την Τετάρτη στη Ρίγα, αναφερόμενος στις τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ. «Όλες οι συνεδριάσεις εξαρτώνται από τα δεδομένα».
Στην παρουσίασή του, ο Καζάκς είπε επίσης: «Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει μια τέτοια παρουσίαση:
- «Καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης εξασθενούν, εκτός αν υπάρξει μια μεγάλη έκπληξη, η “ασφαλιστική” αύξηση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου 2023 μπορεί τώρα να ανατραπεί»
- «Καλή πρόοδος, αλλά είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό- το “τελευταίο μίλι” μπορεί να είναι ακόμη μάλλον ανώμαλο»
- «Οικονομία της ευρωζώνης: Κυκλικά καλύτερα, αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες θα εμποδίσουν την ανάκαμψη και τη μελλοντική ανάπτυξη»
- «Η αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί πρόκληση για τη νομισματική πολιτική: μπορεί να χρειαστεί βραδύτερη αύξηση των μισθών για να διατηρηθεί η ULC και ο πληθωρισμός υπό έλεγχο- χαμηλό r* μεσοπρόθεσμα»
- Σχετικά με την απόκλιση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ: «Μεγάλη διαφορά επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ, αλλά ο αποπληθωριστικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων > πληθωριστικός αντίκτυπος της υποτίμησης του ευρώ»
Διαβάστε επίσης
ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Ανοίγει η πλατφόρμα για δάνεια 2,2 δισ. στις ΜμΕ
Intracom: Εξαγοράζει την Ευρώπη Ασφαλιστική για 46,55 εκατ.
“Πονοκέφαλος” για τον εξορυκτικό κλάδο η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού