THEPOWERGAME
*** Μάγος δεν είμαι, αλλά -πείτε μου- πόσο καιρό έχει που σας έχω γράψει ότι ο Πολωνός Σικόρσκι είναι το απόλυτο φαβορί για τη θέση του Επιτρόπου Άμυνας, που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ; Λοιπόν, το όνομά του την τελευταία εβδομάδα κυκλοφορεί ευρέως στις Βρυξέλλες.
*** Εν προκειμένω, και για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα εύσημα πρέπει να πάνε στην -αποδεδειγμένα- πολύ καλή πηγή μου στη βελγική πρωτεύουσα.
*** Η αλήθεια είναι πως όταν μου είχε αναφέρει για πρώτη φορά το όνομά του, είχα αντιδράσει κάπως έτσι: «Ποιος;». Φαίνεται, όμως, ότι στο μέλλον δεν θα χρειαστεί να αναρωτηθώ ξανά. Και μαζί κι εσείς.
*** Εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, ο Σικόρσκι θα απασχολεί, σχεδόν σε καθημερινή βάση, την επικαιρότητα. Περίπου όσο και ο αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Μπορέλ. Ο οποίος a propos, απ’ ό,τι μαθαίνω, δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του για δεύτερη θητεία.
*** Και μια και μπήκαμε σε αυτήν την κουβέντα, να σας ξαναγράψω ότι o Σχοινάς παραμένει η βασική επιλογή της Φον ντερ Λάιεν για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου και στο νέο Κολέγιο. Υπό τον όρο ότι και η ίδια θα εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στην προεδρία της ΕΕ. Γιατί αλλιώς…
*** Το θέμα είναι αν θα της κάνει το χατίρι ο Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είναι ακριβώς ενθουσιασμένος από την πρώτη θητεία του Σχοινά στις Βρυξέλλες. Έχω την αίσθηση ότι είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του πρωθυπουργού.
*** Ο Μητσοτάκης δεν ξεχνά -και πώς θα μπορούσε άλλωστε- ότι επί αυτής της πενταετίας πέρασε ένα από τα πιο σκληρά ψηφίσματα στην Ευρωβουλή εις βάρος της Ελλάδας και της κυβέρνησής του. Όπερ σημαίνει ότι από λόμπινγκ, η ελληνική πλευρά κοιμήθηκε τον ύπνο του δικαίου.
*** Συνεπώς, δεν αποκλείεται να αναζητήσει κάτι πιο δραστικό.
*** Αρχικά υπήρχε η αίσθηση ότι η Ελλάδα παζαρεύει και -μάλλον- θα εξασφαλίσει το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας στη νέα Κομισιόν. Σε αυτήν την περίπτωση, ιδανικός για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου θα ήταν ο νυν υπουργός Ενέργειας, Σκυλακάκης.
*** Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το σενάριο αυτό αδυνατίζει. Για δύο λόγους:
ο ίδιος δεν δείχνει ενθουσιασμένος με την προοπτική, προφανώς για δικούς του, προσωπικούς λόγους, ενώ ακούγεται ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το διεκδικούν κι άλλες, πιο μεγάλες, ευρωπαϊκές δυνάμεις. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι θα το έβλεπε με πολύ καλό μάτι η Ισπανία. Αλλά, από την άλλη, ο Μητσοτάκης είναι τόσο κοντά στη Φον ντερ Λάιεν που δύσκολα θα του χάλαγε το χατίρι.
*** Εκτός κι αν η Ελλάδα εξασφάλιζε κάτι… ακόμα καλύτερο. Αδυνατώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε να είναι αυτό, αλλά ότι υπάρχουν επιλογές, υπάρχουν. Οπότε συστήνεται υπομονή. Μέχρι πότε; Έως την πρώτη εβδομάδα μετά τις ευρωκάλπες. Γιατί;
*** Επειδή τότε θα ξεκαθαρίσει αν η UVDL θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες, ώστε να ανανεώσει τη θητεία της. Με βάση τα αποτελέσματα της 9ης Ιουνίου. Αν και ακούω επιμόνως ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Μακρόν, δεν θέλει με τίποτα να τη δει ξανά στον «θρόνο» της.
*** Προκρίνοντας για τη θέση τον Ιταλό φίλο του, Ντράγκι.
Διαβάστε επίσης:
Πετρέλαιο: Οι ισχυροί του ΟΠΕΚ αθετούν τους στόχους μείωσης της παραγωγής
Hellenic Train: Νέος CEO o Ρομπέρτο Ριναούντο και πρόεδρος ΔΣ ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος
Αυξάνεται η ζήτηση για φορτία LNG στο Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας