Γ.Δ.
1407.03 0,00%
ACAG
0,00%
5.8
CENER
0,00%
9.8
CNLCAP
0,00%
7.4
DIMAND
0,00%
8.5
NOVAL
0,00%
2.72
OPTIMA
0,00%
11.9
TITC
0,00%
28.65
ΑΑΑΚ
0,00%
6.45
ΑΒΑΞ
0,00%
1.406
ΑΒΕ
0,00%
0.442
ΑΔΜΗΕ
0,00%
2.235
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.73
ΑΛΜΥ
0,00%
2.66
ΑΛΦΑ
0,00%
1.56
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.42
ΑΡΑΙΓ
0,00%
11.26
ΑΣΚΟ
0,00%
2.95
ΑΣΤΑΚ
0,00%
6.64
ΑΤΕΚ
0,00%
0.418
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.48
ΑΤΤ
0,00%
11
ΑΤΤΙΚΑ
0,00%
2.4
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
0,00%
5.73
ΒΙΟΚΑ
0,00%
2.48
ΒΙΟΣΚ
0,00%
1.29
ΒΙΟΤ
0,00%
0.232
ΒΙΣ
0,00%
0.142
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.5
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.47
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
16.4
ΔΑΑ
0,00%
7.716
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.32
ΔΕΗ
0,00%
11.18
ΔΟΜΙΚ
0,00%
3.86
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
0,00%
0.328
ΕΒΡΟΦ
0,00%
1.48
ΕΕΕ
0,00%
31.5
ΕΚΤΕΡ
0,00%
4.2
ΕΛΒΕ
0,00%
5
ΕΛΙΝ
0,00%
2.24
ΕΛΛ
0,00%
13.35
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0,00%
2.49
ΕΛΠΕ
0,00%
7.84
ΕΛΣΤΡ
0,00%
2.11
ΕΛΤΟΝ
0,00%
1.696
ΕΛΧΑ
0,00%
1.86
ΕΝΤΕΡ
0,00%
7.95
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.13
ΕΠΣΙΛ
0,00%
12
ΕΣΥΜΒ
0,00%
1.26
ΕΤΕ
0,00%
7.698
ΕΥΑΠΣ
0,00%
3.08
ΕΥΔΑΠ
0,00%
5.41
ΕΥΡΩΒ
0,00%
2.07
ΕΧΑΕ
0,00%
4.845
ΙΑΤΡ
0,00%
1.53
ΙΚΤΙΝ
0,00%
0.36
ΙΛΥΔΑ
0,00%
1.725
ΙΝΚΑΤ
0,00%
5.04
ΙΝΛΙΦ
0,00%
4.75
ΙΝΛΟΤ
0,00%
1.162
ΙΝΤΕΚ
0,00%
5.52
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.4
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.215
ΙΝΤΚΑ
0,00%
3.23
ΚΑΡΕΛ
0,00%
338
ΚΕΚΡ
0,00%
1.365
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.82
ΚΛΜ
0,00%
1.61
ΚΟΡΔΕ
0,00%
0.476
ΚΟΥΑΛ
0,00%
1.23
ΚΟΥΕΣ
0,00%
5.26
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
0,00%
11.25
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.8
ΚΥΡΙΟ
0,00%
1.12
ΛΑΒΙ
0,00%
0.862
ΛΑΜΔΑ
0,00%
6.74
ΛΑΜΨΑ
0,00%
36
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.92
ΛΕΒΚ
0,00%
0.296
ΛΕΒΠ
0,00%
0.28
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.39
ΛΟΥΛΗ
0,00%
2.69
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.812
ΜΕΒΑ
0,00%
3.92
ΜΕΝΤΙ
0,00%
2.7
ΜΕΡΚΟ
0,00%
40.8
ΜΙΓ
0,00%
3.62
ΜΙΝ
0,00%
0.66
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
0,00%
23.06
ΜΟΝΤΑ
0,00%
3.1
ΜΟΤΟ
0,00%
2.705
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.69
ΜΠΕΛΑ
0,00%
26.72
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.43
ΜΠΡΙΚ
0,00%
1.85
ΜΠΤΚ
0,00%
0.58
ΜΥΤΙΛ
0,00%
35.46
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.64
ΝΑΥΠ
0,00%
0.93
ΞΥΛΚ
0,00%
0.26
ΞΥΛΠ
0,00%
0.462
ΟΛΘ
0,00%
20.5
ΟΛΠ
0,00%
25.3
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.48
ΟΠΑΠ
0,00%
14.67
ΟΡΙΛΙΝΑ
0,00%
0.902
ΟΤΕ
0,00%
13.56
ΟΤΟΕΛ
0,00%
11.4
ΠΑΙΡ
0,00%
1.075
ΠΑΠ
0,00%
2.45
ΠΕΙΡ
0,00%
3.518
ΠΕΤΡΟ
0,00%
8.18
ΠΛΑΘ
0,00%
3.815
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.9
ΠΡΔ
0,00%
0.26
ΠΡΕΜΙΑ
0,00%
1.122
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.6
ΠΡΟΦ
0,00%
4.535
ΡΕΒΟΙΛ
0,00%
2
ΣΑΡ
0,00%
11.2
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.034
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.339
ΣΙΔΜΑ
0,00%
1.555
ΣΠΕΙΣ
0,00%
6.54
ΣΠΙ
0,00%
0.628
ΣΠΥΡ
0,00%
0.155
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
19.51
ΤΖΚΑ
0,00%
1.39
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.14
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0,00%
1.612
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8.05
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.238
ΦΡΛΚ
0,00%
3.87
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.66

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σε άνοδο η μπύρα και οι αποδόσεις στο “έξυπνο” κριθάρι

Καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι εμφανίζει η αγορά μπίρας, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δανιηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανάπτυξη των πωλήσεων και των εξαγωγών της εταιρείας του, μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης προγράμματος «Έξυπνης γεωργίας», που εγκαινιάζει στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η αγορά μπίρας έχει αντισταθεί στον πληθωρισμό, όπως καταγράφεται και από το γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δεν έχουν αυξηθεί στην κατηγορία. Η αυξητική τάση ευνοείται από τον καλό καιρό και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, αφενός λόγω των επικείμενων αθλητικών γεγονότων και αφετέρου λόγω της κλιμάκωσης της τουριστικής κίνησης. Ανοδικά κινούνται οι πωλήσεις και για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης, με εξαγωγές που αντιστοιχούν σε διψήφιο ποσοστό του όγκου. Σημειώνεται ότι το 2023 η εταιρεία φέρεται να έκλεισε με κύκλο εργασιών κοντά στα 300 εκατ. ευρώ (χωρίς τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ζύθου) από 279 εκατ. ευρώ το 2022.

Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι έχει γίνει μια μικρή αύξηση φέτος και δεν πρόκειται να γίνει άλλη, τονίζοντας τη στόχευση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην πράσινη μετάβαση με οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσεται και το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», με αφετηρία τη Θεσσαλία, το οποίο προσφέρει στους αγρότες εργαλεία προκειμένου να μειώσουν το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια κριθαριού, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγή και τις αποδόσεις τους.

©Αθηναϊκή Ζυθοποιία
©Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Διαχείριση κόστους παραγωγής και περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Σημειώνεται ότι μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, που εγκαινιάστηκε πριν από 16 χρόνια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με περισσότερους από 2.000 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιεί 100% ελληνικό κριθάρι για όλα τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα της, απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες από τη ζήτηση που προβλέπεται για τις ανάγκες της, τις βυνοποιεί και εξάγει τη βύνη σε διάφορες χώρες του ομίλου. Είναι προσανατολισμένη σε προϊόντα μπίρας «από το ελληνικό χωράφι στο ποτήρι» και εξελίσσει το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, αναβαθμίζοντάς το με την ανάπτυξη πλατφόρμας γεωργίας ακριβείας για τον πρωτογενή τομέα. Σημειώνεται ότι ο πρωτογενής τομέας απασχολεί 822.420 ανθρώπους και ειδικά στη Θεσσαλία, όπου εγκαινιάζεται το νέο πρόγραμμα, καλλιεργείται το 1/3 της παραγωγής σιτηρών της Ελλάδας.

Στη Λάρισα καλλιεργείται το 23,9% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού της χώρας. Πάνω από 150.000 στρέμματα συνολικά καλλιεργούνται με κριθάρι βυνοποίησης. Το πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μέσω των νέων καλλιεργητικών πρακτικών, στοχεύει σε αύξηση της παραγωγής 10%, μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 30% και ενεργειακή ανάλυση πρακτικών για τον παραγωγό, αξιοποιώντας δορυφόρους, drones και επίγειους αισθητήρες.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται από το 2011 με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε μια σειρά από διαδικασίες για την παραγωγή της βύνης, όπως η παραγωγή του βελτιωτικού υλικού που δίνει την ελληνική ταυτότητα στο κριθάρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της μπίρας, αλλά και η συλλογή γονότυπων με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στο κλίμα της Ελλάδας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Κίντζιο, ένας άλλος τομέας συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η συμβολαιακή γεωργία και πλέον η γεωργία ακριβείας, που στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση κόστους παραγωγής και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σημειώνεται ότι από το 2011 οι αποδόσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί για τους παραγωγούς. Σημειώνουν σταθερή αύξηση, κατά περίπου 30 κιλά ετησίως, και διαμορφώνονται σε πάνω από 450 κιλά ανά στρέμμα, φτάνοντας ακόμη και τα 600 κιλά ανά στρέμμα σε κάποιες περιπτώσεις. Πρακτικά, ούτε οι αποδόσεις ούτε η ποιότητα επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες κρίσεις.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία ©Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Αθηναϊκή Ζυθοποιία ©Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Δύο νέες ποικιλίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στον εθνικό κατάλογο

Σημειώνεται ότι ομάδα του πανεπιστημίου ελέγχει τις ποιοτικές προδιαγραφές του κριθαριού για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και μελετά ποικιλίες με χαμηλές εισροές για μετριασμό των επιπτώσεων από την έντονη κλιματική μεταβλητότητα. Σύμφωνα με τη Γαρυφαλλιά Οικονόμου, καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2011 έχουν αξιολογηθεί πάνω από 80 εμπορικές ποικιλίες σε 7 περιοχές της Ελλάδας. Από το 2015 επεκτάθηκε η συνεργασία στην έρευνα και ανάπτυξη νέων ποικιλιών στο αγρόκτημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στα Σπάτα.

Πρόκειται για τις μελλοντικές ποικιλίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, το γενετικό υλικό των οποίων διατηρεί το Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο μελέτης 89 τοπικών πληθυσμών επιλέχθηκαν 6 γονότυποι, με βάση κριτήρια όπως πρωιμότητα, μέγεθος καρπού και ασθένειες. Μετά την ενδελεχή αξιολόγηση 2 γονότυποι είναι προ των πυλών να γίνουν ποικιλίες και να εγγραφούν στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών. Οι πρώτες αυτές 2 ποικιλίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας πρόκειται να βγουν στο εμπόριο και σήμερα γίνεται συζήτηση για την ονοματοδοσία.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Οι 5 κλάδοι που απορροφούν τις νέες εκταμιεύσεις

Streem Global: Οι εξαγορές στα logistics και η πορεία της Χαλυβουργίας

Τα οφέλη των πράσινων κτιρίων και η ελληνική εμπειρία

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!