THEPOWERGAME
Βρισκόμαστε στο Αγαθονήσι, με την Ομάδα Αιγαίου και τη HΟPΕgenesis, κατά την πραγματοποίηση του ετήσιου μεγάλου διάπλου που φέτος, για την Ομάδα Αιγαίου συμπληρώνονται 30 χρόνια. Για το έργο και τη δράση της HΟPΕgenesis μίλησε στο powergame.gr ο Ιδρυτής & Πρόεδρος, Επικεφαλής της Ιατρικής Επιτροπής Στέφανος Χανδακάς.
Πείτε μας λίγα λόγια για τη δράση των ομάδων Αιγαίου και HΟPΕgenesis στα ακριτικά νησιά
Φέτος κλείνουμε 30 χρόνια δράσης της Ομάδας Αιγαίου, μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Πρόκειται για μία οργάνωση που ασχολείται κυρίως με τα ακριτικά νησιά παρέχοντας υπηρεσίες υγείας αλλά και άλλες υποστηρικτικές δράσεις με στόχο την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
Εμείς, σαν HΟPΕgenesis και Ομάδα Αιγαίου μαζί συνταξιδεύουμε τα τελευταία 9 χρόνια με στόχο (από την πλευρά της HOPEgenesis) να υποστηρίξουμε το δημογραφικό, να υποστηρίξουμε τις οικογένειες στις περιοχές αυτές που θέλουν να κάνουν παιδιά.
Χρηματοδοτούμε τις γυναίκες που μένουν έγκυες ώστε να κάνουν σωστές εξετάσεις, βοηθάμε μέσω του δικτύου της HΟPΕgenesis να μείνουν έγκυες γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά κι έχουμε καταφέρει σήμερα, μετά από σχεδόν 10 χρόνια δράσης να δραστηριοποιηθούμε σε 450 περιοχές. Έχουμε βοηθήσει να γεννηθούν πάνω από 1.000 παιδιά στις περιοχές αυτές κι έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι στο δημογραφικό.
Όχι μόνο μέσω αυτής της δράσης αλλά και άλλων συνοδευτικών δράσεων όπως διοργάνωση συνεδρίων κλπ.
Θίγετε ένα θέμα που δεν ήταν καν στην ατζέντα της πολιτείας πριν από 10 χρόνια
Όταν πριν από 10 χρόνια συζητούσαμε για το δημογραφικό δεν ασχολούνταν κανένας με αυτό το θέμα κι έχουμε συμβάλλει στο να έχει γίνει νούμερο ένα θέμα επικαιρότητας.
Έχει δημιουργηθεί Υπουργείο Οικογένειας κι όλοι έχουν καταλάβει τη σημαντικότητα του προβλήματος, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά σε κοινωνικό, πολιτισμικό και απαιτεί λύσεις για το καλό της χώρας.
Εμείς, εδώ στο Αγαθονήσι που βρισκόμαστε (όπου έγινε αυτή η συνέντευξη), κάνουμε δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους. Σε συνεννόηση με τις τοπικές μονάδες κάνουμε έργα υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό, παραδίδουμε ένα πολυγήπεδο που κατασκευάστηκε με τη βοήθεια του QUALCO FOUNDATION.
Γενικά βοηθάμε όπου και όπως μπορούμε ώστε να μείνουν οι ακρίτες στον τόπο τους, να μπορέσουν να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους.
Τα υπόλοιπα νησιά που θα ταξιδέψουμε είναι οι Αρκιοί, οι Λειψοί, η Πάτμος, το Κουφονήσι και η Σίκινος, ενώ έχουμε επισκεφθεί ήδη τους Φούρνους και τη Θύμαινα. Στους Λειψούς και την Πάτμο η HΟPΕgenesis έχει κατασκευάσει και παιδικούς σταθμούς. Είναι στην δεύτερη φάση υποστήριξης της ελληνικής οικογένειας. Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ετοιμάζουμε είναι η παράδοση τα επόμενα τρία χρόνια 12 παιδικών σταθμών. Εκτός από αυτούς που έχουν ήδη παραδοθεί συνεχίζουμε σε άλλα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων όπου και στοχεύουμε το 2026 να έχουμε παραδώσει 12 παιδικούς σταθμούς.
Είμαστε πολύ συγκινημένοι. Βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου. Αυτό που εισπράττουμε είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό.
Όλο αυτό το project πάντως αποτελεί και ένα πετυχημένο επιχειρηματικό παράδειγμα. Ο σχεδιασμός, ο συντονισμός, η υλοποίηση των δράσεων είναι υποδειγματικά.
Είμαστε μια πολύ μεγάλη ομάδα και τόσο η Ομάδα Αιγαίου όσο και η HΟPΕgenesis αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για το καλό των πολιτών. Εμείς από την πλευρά της Ομάδας Αιγαίου και της HΟPΕgenesis είμαστε οι οργανωτές και οι σχεδιαστές αυτού του επιχειρησιακού προγράμματος. Η χρηματοδότηση γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες μέσω των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Έχουν ανταποκριθεί πολλές ελληνικές εταιρείες.
Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, Δημάρχους κλπ ένα project που περιλαμβάνει και δημόσιο τομέα και ιδιωτικό τομέα λειτουργεί υποδειγματικά και έχει ένα θετικό πρόσημο για τις τοπικές κοινωνίες.
Αναφερθήκατε στις εταιρείες που συμβάλλουν σ’ αυτό το εγχείρημα. Θέλετε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό;
Εγώ, παραδείγματος χάριν, είμαι Πρόεδρος στο Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ και αποτελούμε μέρος του Ομίλου HHG. Ο Όμιλος έχει μεγάλη ευαισθησία, έχοντας πολλές δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τα τελευταία 10 χρόνια. Επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο πολλά ακριτικά νησιά και πραγματοποιούμε δωρεάν εξετάσεις ως Όμιλος ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ και σαν Όμιλος METROPOLITAN ενώ σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα Εταιρικής κοινωνικής Ευθύνης που θα έχει σχέση με τον προγεννητικό έλεγχο το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ποια είναι HΟPΕgenesis – Το έργο της
Η HOPEgenesis είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα.
Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας και της στήριξης της οικογένειας, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες-, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.
H HOPEgenesis αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 450 απομακρυσμένες περιοχές, συνεργάζεται με 24 ιατρικά κέντρα σε Αθήνα και περιφέρεια (δημόσια και ιδιωτικά), και η ιατρική της ομάδα αποτελείται από περισσότερους από 50 εθελοντές ιατρούς, μαίες και άλλους επαγγελματίες υγείας.
Μέχρι σήμερα περισσότερες από 800 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται άμεσα και ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών.
Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Αειφορίας (Center for Sustainability and Excellence) που αφορά στο έργο της HOPEgenesis για το 2021: Για κάθε 1€ που δέχεται η HOPEgenesis ως χορηγία-δωρεά δημιουργείται κι επιστρέφεται αξία 5,69€ για την κοινωνία με επιπρόσθετα κοινωνικό-οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
- Το οικονομικό αποτύπωμα της συνολικής δραστηριότητας της HOPEgenesis για την κοινωνία ανέρχεται σε 2.660.000 ευρώ.
Η αποστολή της HOPEgenesis πραγματοποιείται μέσα από τους παρακάτω πυλώνες:
- Υιοθεσίες ακριτικών περιοχών και απομακρυσμένων νησιών: καλύπτοντας όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και οι γυναίκες-κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές-μαιευτικές υποδομές. Σκοπός της HOPEgenesis είναι όλες οι γυναίκες να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη μητρότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και την οικονομική τους κατάσταση.
- Παροχή υπηρεσιών θεραπείας υπογονιµότητας (IVF): καλύπτοντας τα έξοδα θεραπειών ivf για τις γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 28 νησιά και στους Δήμους Ζαγορίου, Αγράφων, Πωγωνίου και Αργιθέας.
- Απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση ωφελούμενων: επιτυγχάνεται μέσω εξελιγμένων και πρωτοπόρων ιατρικών συσκευών Bluetooth και μιας ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εγκύων και των μωρών τους ανά πάσα στιγμή.
- Κέντρα απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και βρεφονηπιακοί σταθμοί: ίδρυση και κατασκευή κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και παιδικών σταθμών στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 4 Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, στην Πάτμο, τα Άγραφα Ευρυτανίας, τους Λειψούς και το Καστελλόριζο, ενώ ξεκινούν οι εργασίες στην Χάλκη και στην Κάσο.
- Διεξαγωγή ερευνών: με σκοπό την τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση του ζητήματος της υπογεννητικότητας, η HOPEgenesis αναθέτει σε μεγάλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα την εκπόνηση μελετών. Ερευνά και τεκμηριώνει το μείζον θέμα του δημογραφικού στην Ελλάδα και προτείνει λύσεις.
- Σχεδιασμός του προγράμματος «H νταντά της γειτονιάς/Ο παππούς και η γιαγιά της γειτονιάς»: πρόγραμμα που αφορά στη στελέχωση της επιδοτούμενης φύλαξης παιδιών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι γονείς σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.
- Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων: με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση (raise awareness) και εκπαίδευση για το θέμα του δημογραφικού και τις επιπτώσεις του.
- Συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Αναγέννηση» στις Εθνικής σημασίας περιοχές: το πρόγραμμα εφαρμόζεται με στόχο την αναβίωση των περιοχών αυτών και την ενίσχυση του μόνιμου πληθυσμού, το οποίο υλοποιείται, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το 2021, στα Αντικυθήρα, την Γαύδο, το Καστελλόριζο και τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι).
- Πρόγραμμα Fertility Awareness Campaign for Greece: με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας και την οικονομική στήριξη γυναικών που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας.
Σημαντική συνεργασία που αξίζει να σημειωθεί είναι η σύμπραξη της HOPEgenesis με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Τον Φεβρουάριο 2022 υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κοινών ενεργειών που αφορούν στην ανάπτυξη, υποστήριξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων για τη στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η υλοποίηση του προγράμματος «Η Περιφέρεια Στερεά Ελλάδα ανά-γεννιέται», η οποία ανανεώθηκε για άλλη μία τριετία. Τέλος, το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα 51 φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κοινωνικού κράτους.
Διαβάστε επίσης:
Woodstock: Πίνακας του Μπομπ Ντίλαν πωλήθηκε για 157.000 δολάρια
Οι μεγάλοι οίκοι βάζουν το streetwear στα πολυτελή “σαλόνια”
Ρούσης (SMPnet): Στοχεύει σε νέο γύρο χρηματοδότησης μέσα στο 2024