THEPOWERGAME
Ντεκαφεϊνέ. Καφές με ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στην αγορά, καθώς η επιλογή decaf έρχεται πολύ συχνά να συμπληρώσει μια φορτωμένη ημέρα, όπου το ζητούμενο είναι να μην προστεθεί επιπλέον καφεΐνη στον οργανισμό (σε ένα 24ωρο). Εδώ και καιρό η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη θεωρείται ένας ασφαλής τρόπος για να απολαύσουν ένα φλιτζάνι καφέ όσοι θέλουν να περιορίσουν την καφεΐνη.
Στις ΗΠΑ το 7% των Αμερικανών πίνει έναν καφέ χωρίς καφεΐνη μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Καφέ της χώρας. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τύπος καφέ εγείρει ολοένα και μεγαλύτερα ερωτήματα τόσο στην επιστημονική όσο και την περιβαλλοντική κοινότητα. «Δεχόμαστε αρκετά ερωτήματα από πελάτες για τον τρόπο επεξεργασίας του ντεκαφεϊνέ μας τους τελευταίους δύο μήνες» αναφέρει ο Jordan G.L. Hardin, διευθυντής τροφίμων και ποτών στην Alfred Coffee.
Ντεκαφεϊνέ μέσω Swiss Water Process
Δημοσίευμα στο axios.com αναφέρει ότι τόσο τα καταστήματα Alfred όσο και τα Peet’s χρησιμοποιούν τη Swiss Water Process, μια διαδικασία δημιουργίας decaf χωρίς χημικά. «Έχει δώσει στους πελάτες μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να τον παραγγείλουν» συνεχίζει.
Στη μέθοδο Swiss Water Process οι πράσινοι κόκκοι του καφέ περνούν από διαδοχικά στάδια έκπλυσης με νερό το οποίο είναι κορεσμένο σε σάκχαρα και πεπτίδια. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται μόνο η καφεΐνη των κόκκων, χωρίς να χρειάζεται η παρουσία διαλύτη. Η μέθοδος αυτή εγγυάται 99,9% στην αφαίρεση καφεΐνης μέσα από μια 100% φυσική διαδικασία χωρίς τη χρήση χημικών.
Αφαίρεση καφεΐνης με χλωριούχο μεθυλένιο
Στην Ευρώπη η Άμεση Μέθοδος (ή μέθοδος Roselius) αποτελεί βασική επιλογή για την παρασκευή καφέ χωρίς καφεΐνη. Ωστόσο, το γεγονός ότι περιλαμβάνει ένα αμφιλεγόμενο χημικό, το χλωριούχο μεθυλένιο, έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες εταιρείες να στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής του δημοφιλούς decaf.
Το χλωριούχο μεθυλένιο είναι μια χημική ουσία, που χρησιμοποιείται ως διαλύτης και η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανή καρκινογόνα» από τον OSHA στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι τομείς στους οποίους απαγορεύεται πλέον να χρησιμοποιείται. Πιο πρόσφατος: Η χρήση του συγκεκριμένου διαλύτη στα χρώματα (Απρίλιος 2024, απόφαση FDA).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το χλωριούχο μεθυλένιο χρησιμοποιείται σε ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες, «συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας αποχρωματισμού, της φαρμακευτικής παραγωγής, της παρασκευής ουσιών αφαίρεσης χρωμάτων και του καθαρισμού και απολίπανσης μετάλλων».
Πόσο τελικά ασφαλής είναι ο ντεκαφεϊνέ;
Στη διαδικασία απομάκρυνσης της καφεΐνης, σύμφωνα με τον ισχύον κανονισμό του FDA, τα υπολείμματα χλωριούχου μεθυλένιου «δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 ppm (0,001%) στον καβουρδισμένο καφέ χωρίς καφεΐνη και στο διαλυτό εκχύλισμα καφέ χωρίς καφεΐνη (στιγμιαίος καφές)». Με τη συγκεκριμένη μέθοδο απομακρύνεται το 97% περίπου της καφεΐνης από τους κόκκους καφέ, κατεβάζοντας έτσι την ποσότητα πρόσληψης ανά φλιτζάνι στα 2 mg (από 96 mg). Εταιρείες καφέ, που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της άμεσης επαφής, υπογραμμίζουν ότι ο διαλύτης, μαζί με άλλα υγρά που χρησιμοποιούνται για να αφαιρεθεί η καφεΐνη, εξατμίζεται από τον ατμό, το πλύσιμο και το ψήσιμο των κόκκων που ακολουθεί.
Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις των εταιρειών δεν επαρκούν. Η ανησυχία για την ασφάλεια του ντεκαφεϊνέ παραμένει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα (και πιο πρόσφατο) το σχέδιο νόμου στην Καλιφόρνια για τις πιθανές επιπτώσεις που έχει το χλωριούχο μεθυλένιο στην υγεία: «Έγκυες γυναίκες και άτομα με προβλήματα υγείας που επιθυμούν να μειώσουν την καφεΐνη, πίνουν εν αγνοία τους ίχνη χλωριούχου μεθυλενίου στον ντεκαφεϊνέ τους καφέ» σημειώνει η Jaclyn Bowen, εκτελεστική διευθύντρια του Clean Label Project, το οποίο υπέγραψε το σχετικό αίτημα προς τον FDA. Οι πολέμιοι της Άμεσης Επαφής με χλωριούχο μεθυλένιο βασίζονται επίσης στο γεγονός ότι το όριο των 10 ppm χρονολογείται πίσω στο 1985, όταν ακόμα οι καταναλωτές δεν είχαν τον βαθμό εγρήγορσης σε θέματα ασφάλειας τροφίμων που παρουσιάζουν σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση το debate για τον ντεκαφεϊνέ επιβεβαιώνει τη στροφή 180 μοιρών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του καφέ) εν μέσω μιας ολοένα και μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ευαισθησίας, όπου ο καταναλωτής ενημερώνεται διαρκώς και επιδιώκει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα, τα οποία βγαίνουν μέσα από μια ασφαλή γραμμή παραγωγής υψηλών στάνταρ.
Διαβάστε επίσης:
Το Κογκρέσο αψηφά τη SEC και εγκρίνει σχέδιο νόμου για τα crypto
“Γάμος” 250 εκατ. δολαρίων μεταξύ OpenAI και WSJ
Λιμάνια, δίκτυα και εφοδιαστική αλυσίδα για να προχωρήσουν τα υπεράκτια αιολικά