THEPOWERGAME
*** Για όσους τυχόν είχαν αμφιβολίες σχετικά με τις αντικρουόμενες απόψεις που ακούγονται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφορικά με τη bad bank, ας διαβάσουν και το εξής: Την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επιμένει στη χρησιμότητα της, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τη θεωρεί πανάκριβη κι εξ αυτού του λόγου περιττή.
*** Και ο πρωθυπουργός; Ακούει όλες τις απόψεις, ρωτάει, συμβουλεύεται τρίτους για το θέμα και το μόνο που – προς το παρόν – ζητάει είναι «να τελειώνουμε με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων το συντομότερο δυνατό». Η εκτίμηση που του μεταφέρεται από παντού είναι ότι «ναι μεν υπάρχει θέμα εκεί», αλλά «σε κάθε περίπτωση, είναι διαχειρίσιμο». Κι αυτή είναι η επικρατούσα άποψη αυτή τη στιγμή.
*** Όπως ο καρχαρίας τα θύματα του, «κυκλώνει» η Άγκυρα το Κάιρο σε αυτή τη φάση. Προ μερικών ωρών, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρέθηκε, όπως είναι γνωστό, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, με (πολύ) συγκεκριμένη αποστολή: Να προετοιμάσει την ατζέντα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στο Κάιρο, προσεχώς!
*** Αυτό που δεν είναι γνωστό, έχει να κάνει με το ότι οι Τούρκοι θέλουν να χαράξουν και να υπογράψουν ΑΟΖ με τους Αιγύπτιους. Και παρασκηνιακά προσφέρουν, απ’ ό,τι μαθαίνει η Αθήνα, γη και ύδωρ, για να το πετύχουν. Βασικά, για έναν λόγο: Μόνο έτσι τίθεται εν αμφιβόλω η επίδραση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ στην περιοχή. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται εκεί.
*** Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το Κάιρο θα είχε υπογράψει ήδη τη συμφωνία, αν δεν υπήρχαν δυο μεγάλα αγκάθια – που δεν ξεπερνιούνται καθόλου εύκολα – στις σχέσεις του με την Άγκυρα:
1ο. Η ταύτιση της με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που είναι ο μόνιμος εφιάλτης του προέδρου Σίσι
2ο. Η παρουσία και η επιρροή της στη γειτονική Λιβύη, που αποτελεί το μαλακό υπογάστριο της Αιγύπτου, αυτή τη στιγμή.
*** Την ίδια ώρα, η Αθήνα βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση με το Κάιρο για ό,τι κάνει στη Λιβύη, ενώ αποτελεί και τον καλύτερο αγωγό συνεννόησης των Αιγυπτίων με την ΕΕ για το ίδιο θέμα.
*** Μεγάλη συγκέντρωση επιχειρηματικών δυνάμεων ακούω ότι ετοιμάζεται για το project που αφορά στο λιμάνι του Ηρακλείου και την αξιοποίησή του. Οι ενδιαφερόμενοι πολλοί κι όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία, θα προστίθενται κι άλλοι. Προσοχή: Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στους παραδοσιακά ενδιαφερόμενους σε τέτοια projects (ακτοπλόοι), αλλά και σε τρίτους. Το dead line είναι η 30η Ιουλίου
*** Αλλά γιατί τέτοιο ενδιαφέρον για το Ηράκλειο; Γιατί εμπορικά έχει πολύ ουρά. Όπως και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Αντιθέτως, η Αλεξανδρούπολη, για παράδειγμα, έχει μόνο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον. Προς το παρόν, τουλάχιστον.