THEPOWERGAME
Η έναρξη του λεγόμενου «ενάρετου κύκλου γρήγορης ανάκαμψης», όπως τον χαρακτήρισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, δεν σηματοδοτείται μόνο από την επανεκκίνηση μιας σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι η εστίαση, αλλά και με τη νέα έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, αυτή τη φορά με πενταετές ομόλογο. Η κίνηση αυτή από το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να γίνει την Τετάρτη – ή το αργότερο την Πέμπτη – με στόχο την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, με ένα σχετικά χαμηλό επιτόκιο.
Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που επιτρέπουν αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανάκαμψη και ταυτόχρονα στέλνουν ένα σήμα στις διεθνείς αγορές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία, αγοράζοντας τους νέους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Τα στοιχεία αυτά είναι η σημαντική αύξηση των καταθέσεων (περίπου +20 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες), η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος, το σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, η ενίσχυση του τουρισμού, σε σχέση με το 2020 – καθώς εκτιμάται, στο χειρότερο σενάριο, ότι τα έσοδα θα προσεγγίσουν το 40% αυτών του 2019, από 25% το 2020 (+3 δισ. ευρώ) – και, τέλος, η προκαταβολή και εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4 δισ. ευρώ. Είναι επίσης η επιτάχυνση της επιχείρησης «Ελευθερία» και οι βάσιμες πλέον προσδοκίες ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας στη χώρα, ενώ παράλληλα μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού.
Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με στόχο όχι μόνο το εγχώριο αλλά και το διεθνές ακροατήριο. Οι βασικές παράμετροι είναι οι εξής:
1) Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%) από το 2021.
2) Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022
3) Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια), μέχρι το τέλος του 2022.
4) Η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.
5) Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.