THEPOWERGAME
Όσοι θεωρούσατε το Aperol Spritz το απόλυτο ποτό για τα καλοκαιρινά απογεύματα μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε, καθώς η Gen Z και οι Millennials έχουν ένα νέο ποτό, το πορτοκαλί κρασί, το οποίο έχει γίνει διάσημο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων της Ocado, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 99% φέτος μέχρι στιγμής, ενώ οι αναζητήσεις γι’ αυτό έχουν επίσης αυξηθεί κατά 80%.
Η τάση αυτή είναι ενιαία σε όλο το Διαδίκτυο, με το πορτοκαλί κρασί να γίνεται μια νέα «μόδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στο TikTok, καθώς οι νεότεροι λάτρεις του ποτού καθιερώνουν το πορτοκαλί κρασί ως το απόλυτο δροσιστικό ποτό για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Υπάρχει όμως και κάποια σύγχυση σχετικά με το πορτοκαλί κρασί, με ορισμένους χρήστες να μην είναι σίγουροι αν πρόκειται για κρασί από πορτοκάλια ή απλώς για κρασί πορτοκαλί χρώματος.
Βέβαια, το πορτοκαλί κρασί είναι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), ένα «λευκό κρασί με εκχύλιση», ενώ η ελάχιστη διάρκεια της φάσης εκχύλισης είναι ένας μήνας. Η επαφή με το δέρμα είναι αυτή που προκαλεί το κεχριμπαρένιο ή «πορτοκαλί» χρώμα.
Ορισμένοι χρήστες στα social media τονίζουν ότι θα πρέπει να ονομάζεται «κεχριμπαρένιο» κρασί, για να μην νομίζουν οι καταναλωτές ότι πρόκειται για ζυμωμένο χυμό πορτοκαλιού. Πράγματι, η ιταλική λέξη για έναν τύπο αυτού του κρασιού που έρχεται σε επαφή με το δέρμα είναι «ramato» – που παράγεται στο Friuli από σταφύλια Pinot Grigio – η οποία μεταφράζεται χονδρικά ως «καστανοκόκκινο».
Μιλώντας στη MailOnline σχετικά με την τάση αυτή, ο Christian Streatfield, αγοραστής κρασιού στην Ocado, δήλωσε «Το πορτοκαλί κρασί είναι όλο και πιο δημοφιλές στους πελάτες μας. «Σε αντίθεση με την τυπική παραγωγή λευκού κρασιού, οι φλούδες των σταφυλιών παραμένουν σε επαφή με τον χυμό κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, παράγοντας πολύπλοκες γεύσεις και υφές, καθώς και αυτό το βαθύτερο χρώμα».
«Το κρασί που προκύπτει είναι νόστιμο και ευπροσάρμοστο και είναι αρεστό τόσο στους λάτρεις του κόκκινου όσο και του λευκού κρασιού».