THEPOWERGAME
To περιθώριο κέρδους και τα έργα πληροφορικής του ΟΤΕ
Γράφαμε ότι τα έσοδα του ΟΤΕ αυξήθηκαν με διψήφιο ρυθμό στο α’ τρίμηνο του 2024, χάρη κυρίως τα έργα πληροφορικής, αλλά και την αύξηση της διεκπεραίωσης διεθνούς τηλεπικοινωνιακής κίνησης. Αμφότερες οι δραστηριότητες προσθέτουν έσοδα μεν, αλλά περιορίζουν το περιθώριο κέρδους που είχε ο ΟΤΕ στην Ελλάδα. Το α’ τρίμηνο του 2023 το περιθώριο λειτουργικών κερδών (EBITDA margin) ήταν στο 43% και αυτό το τρίμηνο ήταν στο 39%. Επίσης, το περιθώριο καθαρού κέρδους (προ φόρων) υποχώρησε από το 22% στο 20%. Σύμφωνα με τον CFO του OTE, Μπάμπη Μαζαράκη, τα έργα πληροφορικής δουλεύονται με περιθώριο λειτουργικού κέρδους 20%, αντί 40% που δουλεύει τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.
Τα οφέλη από τη διεθνή παρουσία των τραπεζών
Τυχερές οι τράπεζες που κατάφεραν να κρατήσουν παρουσία εκτός Ελλάδος και μακάρι να μπορούσε να σβήσει κανείς εκ των υστέρων τις μνημονιακές απαιτήσεις της πλήρους αποχώρησης από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη… Δεν το ψιθύριζαν μόνο, το έλεγαν δυνατά και εντελώς συνειδητοποιημένα ανώτατοι τραπεζικοί παράγοντες μεταξύ τυρού και αχλαδιού σε μια νέα resto άφιξη στην Αθήνα.
Και δεν έλαθαν… Η Eurobank. για παράδειγμα, είχε καθαρά κέρδη 48 εκατ. ευρώ από τη Βουλγαρία και 92 εκατ. ευρώ από την Κύπρο, τα οποία διαχωρίζονται σε 41 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της (κατά 29,2%) στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου (συμμετοχή η οποία θα αυξηθεί οσονούπω και επισήμως στο 55%, μετά τις επικείμενες εγκρίσεις, οδηγώντας σε δημόσια προσφορά, όπως γράφαμε την Παρασκευή).
Η Εθνική έχει διατηρήσει παρουσία σε Βόρεια Μακεδονία και Κύπρο και η πλεονάζουσα ρευστότητά της επιτρέπει να εξετάσει κάθε ενδιαφέρουσα προοπτική. Αντίστοιχα δεν αποκλείεται να κινηθεί και η Πειραιώς, που υποχρεώθηκε να ξεχάσει κάθε διεθνή παρουσία την περίοδο της κρίσης… και στον αντίποδα, η Alpha Bank ετοιμάζει come back μέσα από τη συνεργασία της με τη Unicredit. Η πώληση της Ρουμανίας οδηγεί αναπόφευκτα σε επαναθεώρηση της ευρύτερης παρουσίας της από κοινού με έναν πολύ δυνατό σύμμαχο.
Υπάρχει έκθεση ελέγχου για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού;
Πολλά ακούγονται για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τη διαχείρισή του. Κακές γλώσσες κάνουν λόγο για έκθεση ελέγχου, η οποία στόχο έχει να εξετάσει καταγγελίες. Η στήλη διατηρεί τις επιφυλάξεις της, καθώς δεν κατέστη δυνατόν κυριακάτικα να μιλήσουμε με κάποιον από τη διοίκηση. Το σίγουρο είναι πως ακούγονται πολλά για την κακή σχέση της διοίκησης με πρόσωπα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Στην πράξη δεν υπάρχει σχέση και η επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου θυμίζει… Σιβηρία.
Πότε ξεκινά το Gigabit Voucher
Όλα δείχνουν ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα ξεκινήσει η δράση ενίσχυσης της απόκτησης ευρυζωνικών συνδέσεων βασισμένων σε οπτικές ίνες. Πρόκειται για υπερύψηλών αποδόσεων συνδέσεις Fiber to the home (FTTH), που αναμένεται να ενισχυθεί η ζήτησή τους με 80 εκατ. ευρώ. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών την περιμένουν πώς και πώς, αφού σήμερα γίνεται πολύ χαμηλή χρήση των συνδέσεων αυτής της κατηγορίας. Στον ΟΤΕ, όπου το δίκτυο FTTH είναι το πιο εκτεταμένο, παρ’ όλο που διέρχεται σήμερα από 1,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λιγότερα από 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάνουν χρήση τέτοιων συνδέσεων. Το Gigabit Voucher αναμένεται να ενισχύσει με 150-250 ευρώ για δύο χρόνια την απόκτηση μιας τέτοιας σύνδεσης. Ουσιαστικά θα καταβάλλει για δύο χρόνια μέρος του μηνιαίου κόστους, π.χ. 5 έως 10 ευρώ τον μήνα, προκειμένου οι χρήστες να μυηθούν στην κοινωνία των Gigabit. Σύμφωνα με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, η ενεργοποίησή του θα γίνει στο β’ εξάμηνο του έτους.
Η επένδυση της J&J στη Μάνδρα και οι θέσεις εργασίας
Η Johnson & Johnson Hellas είναι μία από τις πολυεθνικές που έχουν ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή τους στην Ελλάδα. Αυτό ήρθε να υπενθυμίσει η τροποποίηση απόφασης υπαγωγής επένδυσης 18,4 εκατ. ευρώ, που είχε υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3299/2004, με έτος ολοκλήρωσης το 2017 και επιχορήγηση 5,9 εκατ. ευρώ. Η τροποποίηση της απόφασης ήταν αποτέλεσμα της μη διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και της δημιουργίας νέων. Πρακτικά οι συνολικές θέσεις εργασίας όταν ολοκληρώθηκε η επένδυση ήταν περίπου 235, από 315 όταν άρχισε, και δημιουργήθηκαν οι μισές από τις προβλεπόμενες θέσεις, ήτοι 4 αντί 8, οπότε επιβλήθηκαν κυρώσεις (337.302 ευρώ και 80.000 ευρώ αντίστοιχα). Σημειώνεται, πάντως, ότι σημαντικό μέρος των επενδύσεων υλοποιήθηκε πριν από μια δεκαετία, όταν το χαμηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είχε συμβάλει καθοριστικά στην απόφαση της J&J για τη μεταφορά γραμμών παραγωγής από άλλες χώρες του εξωτερικού στη μονάδα της Μάνδρας.
Υπερτουρισμός ή έλλειψη υποδομών;
Το φαινόμενο του υπερτουρισμού έχει έρθει τελικά και στην Ελλάδα; Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, μιλώντας στη γενική συνέλευση των ξενοδόχων της Ρόδου, εξέφρασε τις ενστάσεις του για την ευκολία με την οποία γίνεται η χρήση του όρου. «Οι αιτιάσεις περί “υπερτουρισμού” μέχρι σήμερα το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να αποκρύψουν το πραγματικό πρόβλημα. Οι δημόσιες υποδομές υπολείπονται των ιδιωτικών. Γι’ αυτό λοιπόν είναι αναγκαίος ο στρατηγικός σχεδιασμός μακράς πνοής, ώστε όλα τα δεδομένα να μπουν στο τραπέζι στην πραγματική διάστασή τους», τόνισε. Ο κ. Χατζής πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΣΕΤΕ από το 2021 έχει εκπονήσει μέσω του ΙΝΣΕΤΕ τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης», για την ανάπτυξη των τουριστικών προϊόντων της χώρας σε προορισμούς και clusters προορισμών από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όπου περιλαμβάνεται και κατάλογος με έργα υποδομής ανά την Ελλάδα, που θα βοηθήσουν όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά την οικονομία στο σύνολό της.
Διαβάστε επίσης:
JOBmatch: Πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις στην πλατφόρμα
Μασκ: Εγκαινίασε το Starlink στην Ινδονησία, προσβλέπει σε νέες επενδύσεις
Tι λέει η αγορά για δυναμικό και μεσημεριανό τιμολόγιο