THEPOWERGAME
Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν, με αφορμή τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα «πράσινα» και τα «κόκκινα» δανειακά χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για μέτωπο στο οποίο οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι και πεπεισμένοι πως οι στόχοι που έχουν τεθεί στα business plans του έτους, κυρίως για την πιστωτική επέκταση, αλλά και για τον περιορισμό των NPEs, παραμένουν ως έχουν. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει μεσολαβήσει καμία ανησυχία ή άλλο αίτιο, ώστε τα επιτελεία των τραπεζών να σκεφθούν να προβούν σε αναθεώρηση στόχων. Η κοινή αυτή γραμμή πλεύσης παραμένει με νέα ημερομηνία… πιστοποίησης, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν και θα κριθεί εκ νέου η ανάγκη μιας πιθανής αναθεώρησης ή όχι.
Με καλύτερους οιωνούς δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει η χρονιά, σημειώνουν τραπεζικές πηγές στο powergame.gr, σχολιάζοντας τα θετικά «ευρήματα» στις καθαρές ροές νέων χρηματοδοτήσεων, αλλά και στη διατήρηση υψηλών στόχων για νέα πιστωτική επέκταση. Και οι τέσσερις μεγάλες συστημικές προβλέπουν επέκταση νέων χορηγήσεων σε νούμερα αρκετά εντυπωσιακά, την ίδια στιγμή που η πορεία εξυγίανσης από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια βαίνει διαρκώς μειούμενη, με τους μισούς ομίλους να έχουν σχεδόν μπει στην τελική ευθεία σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αυτό ήταν μεταξύ άλλων ένα από τα πιο ηχηρά μηνύματα που έλαβαν οι επενδυτές και οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές από τις προβλέψεις των τραπεζών για τη χρονιά, με βάση τη μαγιά των αποτελεσμάτων τριμήνου, που παρουσίασαν υψηλά τον πήχη σε δάνεια, αλλά και σε έσοδα από τόκους, με επίσης θετικές εκπλήξεις στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Νέες τιτλοποιήσεις εν όψει, προϊδεάζουν για συμπίεση του δείκτη NPE, παρά το υψηλό κόστος που θα σημάνουν. Άλλωστε, ένα από τα μηνύματα που «κυκλοφόρησαν» στο περιθώριο του σχολιασμού των αποτελεσμάτων είναι ότι η επίπτωση από το κόστος θα υπερκαλυφθεί και θα σβήσει από τον θετικό απόηχο της πλήρους εξυγίανσης που θα επιφέρει το προσεχές διάστημα.
Προφανώς οι επενδυτές κοιτάνε τις γνωστές «σταθερές» τους, το ΝΙΙ, τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία, προς έκπληξη ακόμη και των ίδιων των τραπεζών, παραμένουν και θα παραμείνουν υψηλά, όσο η απαρχή της αποκλιμάκωσης δεν έχει ακόμη συντελεστεί. Για το 2024, οι όποιες μειώσεις επιτοκίων, επειδή ακριβώς θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο και θα είναι μάλλον «φειδωλές», δεν επηρεάζουν αξιόλογα την ανάπτυξη της οργανικής κερδοφορίας. Και ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ήδη οι όποιες κινήσεις θα αντισταθμιστούν από το όφελος που θα αποτυπωθεί στο τραπεζικό κόστος για τις καταθέσεις.
Οι προοπτικές είναι από τις καλύτερες των τελευταίων ετών: μόνο στο τρίμηνο η αύξηση των εκταμιεύσεων ξεπέρασε τα 3,3 δισ. ευρώ. Η Eurobank, η οποία εν τω μεταξύ προσβλέπει σε καθαρή ροή νέων δανείων 2,3 δισ. ευρώ για φέτος (εκ των οποίων το 1,3 δισ. ευρώ μόνο στην ελληνική αγορά), είχε στο τρίμηνο νέα αύξηση ενήμερων δανείων κατά 0,4 δισ. ευρώ, με το συνολικό υπόλοιπο να φθάνει τα 41,6 δισ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα βλέπει την ανοδική τάση των νεών εκταμιεύσεων να διευρύνεται πέραν του τριμήνου, όπου τα ενήμερα δάνεια έφτασαν τα 30,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια αύξηση κατά 1,1 δισ ευρώ. Ο Απρίλιος θα προσθέσει άλλα 0,85 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τους στόχους υπέρβασης για το έτος.
Η Alpha Bank, σταθερή επίσης στους στόχους του business plan του έτους, είχε νέα εισροή ενήμερων δανείων 0,2 δισ. ευρώ το τρίμηνο, με το σύνολο υπολοίπων να φθάνει τα 29,9 δισ. ευρώ.
Για την Τράπεζα Πειραιώς το φετινό τρίμηνο είχε συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ετήσια αύξηση 6%, η οποία αποτυπώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ επιπλέον εξυπηρετούμενα δάνεια, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων να φθάσει τον Μάρτιο τα 30 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές “σταρ των γηπέδων” το 2024
Το Eras Tour της Τέιλορ Σουίφτ θα αποφέρει 1,2 δισ. στη βρετανική οικονομία
Tι λέει η αγορά για δυναμικό και μεσημεριανό τιμολόγιο