THEPOWERGAME
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε σήμερα ότι θα ανακοινώσει την προσεχή Τετάρτη την ημερομηνία που η Ισπανία του θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, γεγονός που αποκλείει να γίνει αυτή η αναγνώριση στις 21 Μαΐου.
«Είμαστε σε διαδικασία συντονισμού με άλλες χώρες», είπε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, εξηγώντας για ποιον λόγο η Ισπανία δεν θα προχωρήσει στην αναγνώριση αυτήν την Τρίτη, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ισπανικό ραδιόφωνο ο Μπορέλ είπε ότι ενημερώθηκε από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ότι η ημερομηνία που επιλέχθηκε ήταν η 21η Μαΐου.
Ο Σάντσεθ δεν διευκρίνισε με ποιες χώρες συζητά το θέμα η κυβέρνησή του. Τον Μάρτιο ωστόσο είχε δώσει στη δημοσιότητα μια κοινή ανακοίνωση με τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας όπου ανέφεραν ότι πρόθεσή τους είναι να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Την Τρίτη, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαλ Μάρτιν, επιβεβαίωσε ότι το Δουβλίνο θα προχωρήσει στην αναγνώριση «πριν από το τέλος του μήνα», χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Υπενθυμίζεται ότι, η Ισπανία η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, όπως δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πριν από μία ψηφοφορία στον ΟΗΕ σχετικά με την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
Το Ισραήλ επαναλαμβάνει ότι τα σχέδια για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αποτελούν «επιβράβευση της τρομοκρατίας», που θα μειώσουν τις πιθανότητες μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση στη Γάζα. Αργότερα σήμερα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υποστηρίξει την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας ότι πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να γίνουν μέλη και στέλνοντας την αίτηση πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να «επανεξετάσει ευνοϊκά το ζήτημα». Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες – μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.
Διαβάστε επίσης:
Επιχείρηση “Θεός”: Ένα βιβλίο υπολογίζει τα έσοδα “της πίστης”
Η Ινδία “αρπάζει” τα σκήπτρα της πολυτελούς μόδας από την Κίνα
Η απουσία ειδικού χωροταξικού σχεδίου απειλεί τον νέο γύρο επενδύσεων στις ΑΠΕ