THEPOWERGAME
Εγκράτεια συνιστά το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ αναφορικά με τις απανωτές μειώσεις των επιτοκίων εν μέσω παρατεταμένων κινδύνων για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την σελίδα Nikkei. Όλα αυτά, καθώς η κεντρική τράπεζα προετοιμάζεται για τη συνεδρίαση του Ιουνίου, στην οποία εκτιμάται από πολλούς αναλυτές, αλλά και στελέχη της τράπεζας ότι θα έρθει μια μείωση επιτοκίων.
Ενώ μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα και τις προβλέψεις, τα πράγματα είναι λιγότερο σίγουρα από εκεί και πέρα, δήλωσε η Σνάμπελ στο Nikkei. Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, αλλά αναμένεται να τα μειώσει στο 3,75% από το τρέχον 4% στην επόμενη συνεδρίασή της.
«Η πορεία μετά τον Ιούνιο είναι πολύ πιο αβέβαιη. Τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού είναι το πιο δύσκολο», δήλωσε η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται να δικαιολογείται. «Μετά από τόσα πολλά χρόνια πολύ υψηλού πληθωρισμού και με τους κινδύνους πληθωρισμού να εξακολουθούν να κλίνουν προς τα πάνω, μια εμπροσθοβαρής χαλάρωση της διαδικασίας μείωσης επιτοκίων, θα ενέχει τον κίνδυνο πρόωρης χαλάρωσης», πρόσθεσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Απρίλιο στο 2,7% από 2,9%. Η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2%. Οι αγορές αντιμετωπίζουν επίσης επί του παρόντος «πολύ υψηλή αβεβαιότητα», σημείωσε η Σνάμπελ, τονίζοντας ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν μετατοπιστεί στην τιμολόγηση περίπου τριών μειώσεων επιτοκίων τώρα από έξι στις αρχές του 2024.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα εν μέσω μιας σειράς εκλογικών μαχών σε όλο τον κόσμο φέτος ενέχουν επίσης κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης , ανέφερε η ΕΚΤ σε πρόσφατη επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η επισκόπηση, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν βελτιωθεί.
«Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μιας βαθιάς ύφεσης συνοδευόμενης από αύξηση της ανεργίας – που αποτελούσε σημαντική πηγή ανησυχίας πριν από έξι μήνες – είναι πολύ μικρότερος από τη σημερινή οπτική γωνία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος στην επισκόπηση.
Διαβάστε επίσης:
Επιχείρηση “Θεός”: Ένα βιβλίο υπολογίζει τα έσοδα “της πίστης”
Τα σημερινά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι εντυπωσιακά. Οι ομάδες τους θα είναι τρομερές
Η απουσία ειδικού χωροταξικού σχεδίου απειλεί τον νέο γύρο επενδύσεων στις ΑΠΕ