THEPOWERGAME
Ήταν την επομένη της τελετής λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, δηλαδή Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, που ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγνώρισε επίσημα ως αυτόνομες τις περιοχές του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ. Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αρχές Μαρτίου διέρρευσαν πληροφορίες των New York Times πως Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν διαμηνύσει προ μηνός στη Μόσχα να μην ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν από την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από το Πεκίνο, γεγονός είναι πως έκτοτε η στενή οικονομική συνεργασία των δυο δυνάμεων επιβεβαιώνει τη «δίχως όρια» φιλία τους, όπως είχε αναγγελθεί εκείνη την περίοδο.
Η επίσκεψη του Πούτιν αυτήν την Πέμπτη και Παρασκευή, μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του που παράτεινε το 25ετές καθεστώς του, σηματοδοτεί την 43η συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ. Αφορμή είναι τα εγκαίνια της 8ης Ρώσο-Κινεζικής Έκθεσης στην Χαρμπίν, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Πεκίνο ώστε να μην παρέχει τεχνολογίες αιχμής στον στρατό της Μόσχας. Αναμφίβολα το εμπόριο με την Κίνα έχει βοηθήσει τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο από τις κυρώσεις της Δύσης.
Την ώρα που βαθαίνουν οι αποστάσεις ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, το διμερές εμπόριο με την Κίνα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 240 δισ. δολάρια, αντανακλώντας άνοδο 26% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αν και η Κίνα τονίζει πως δεν εξοπλίζει τον στρατό του Κρεμλίνου με όπλα, παρέχει πρόσβαση σε προϊόντα που δεν είναι διαθέσιμα από τη Δύση. Οι ανάγκες των δυο χωρών αλληλοσυμπληρώνονται. Οι εισαγωγές αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων και μηχανολογικού εξοπλισμού από την Κίνα στη Ρωσία και οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία στην Κίνα δημιουργούν ένα δίπολο που γυρνά την πλάτη του στη Δύση.
Αυτή η στενή συνεργασία επιβεβαιώνει, επίσης, πως η ανάπτυξη της Κίνας στη 2η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου εδώ και μια 20ετία, απορροφώντας στην πορεία την τεχνογνωσία της Δύσης, προσδίδει στο Πεκίνο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Τη δυνατότητα να εξυπηρετεί χώρες που βρίσκονται στο περιθώριο της Δύσης και έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα και τη Λευκορωσία. Το Πεκίνο προβλέπει πως θα είναι μακροχρόνιος ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα με τη Δύση, σχολιάζει ο Φίλιπ Ιβάνοφ, πολιτικός επιστήμονας στο Asia Society Policy Institute, στους Financial Times.
Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από την αύξηση των δασμών που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον προ ημερών σε φθηνές εισαγωγές 18 δισ. δολαρίων από την Κίνα που επηρεάζουν στρατηγικούς κλάδους της αμερικανικής οικονομίας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Μετά από μια μακρά έρευνα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αποφάσισε επίσης να αφήσει αμετάβλητους τους δασμούς σε εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα που είχαν εφαρμοστεί από τον προκάτοχο του, Ντόναλντ Τραμπ. Αναλυτές συμφωνούν πως η Κίνα θεωρεί πως θα επιδεινωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το αν κερδίσει ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον επόμενο Νοέμβριο.
Η Κίνα είναι δε αποφασισμένη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να παρακάμψουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Πέρυσι, τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα επιβάλει δευτερογενείς κυρώσεις σε τράπεζες που διευκολύνουν τη Ρωσία να αποκτήσει τεχνολογικό εξοπλισμό για στρατιωτικούς σκοπούς ακόμη και αν γίνεται εν αγνοία τους. Όπως είχε δηλώσει ο Κινέζος πρέσβης στη Ρωσία, Τζαν Χάνουι, σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της χώρας, «οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει μια αναταραχή στο εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών, αλλά εξετάζονται άμεσες λύσεις».
Διαβάστε επίσης:
Πράσινο Ταμείο: 30 εκατ. για προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας
Φορολογικές δηλώσεις: Όλη η λίστα με τα αφορολόγητα εισοδήματα
Στάσσης: Τρεις προτάσεις της Eurelectric στη νέα Κομισιόν για την πράσινη ενέργεια