THEPOWERGAME
Όπως έχουμε πει, σε μια πρωτεύουσα-προορισμό, όπως έχει γίνει πλέον η Αθήνα, χρειάζονται εκτός της ντόπιας κουζίνας και μερικές ethnic κουζίνες του κόσμου ως εναλλακτικές επιλογές. Που φυσικά πρέπει να δικαιολογούν την ύπαρξή τους, όπως το Tuk Tuk.
Έξι χρόνια μετράει το Tuk Tuk στο Κουκάκι. Το δημιούργησε ο Μπάμπης Ασκερίδης, που ερωτεύτηκε την κουζίνα της Ταϊλάνδης στα ταξίδια του. Τώρα πλέον βρίσκεται σε όλες τις προτάσεις για φαγητό στην Αθήνα ως το καλύτερο ταϊλανδέζικο street food. Σημείωση: «Tuk Tuk» είναι τα μικρά τρίκυκλα που χρησιμοποιούνται στη Μπανγκόκ ως φτηνά ταξί, που προσφέρουν άφθονο τρόμο και αδρεναλίνη στον ανυποψίαστο επιβάτη με τον τρόπο που ελίσσονται στην κυκλοφορία της χαοτικής πρωτεύουσας. Σταδιακά έχει κυριαρχήσει να λέγονται έτσι όλα τα τρίκυκλα μεταφορικά μέσα στη Νότια Ασία.
Εξαιρετική αφενός η Thai κουζίνα, όπως και η Βιετναμέζικη και η παραγνωρισμένη Μαλαισιανή. Όχι τυχαία, αφού οι χώρες που βρίσκονται κοντά στους τροπικούς και έχουν άφθονες βροχοπτώσεις, επομένως και βλάστηση και πλούσια χλωρίδα με μοναδικά αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, έχουν δυνατότητα για εκρηκτικούς γευστικούς συνδυασμούς (όπως άλλωστε γίνεται και στο νότιο Μεξικό και το Περού της άλλης πλευράς του πλανήτη).
Στο Κουκάκι, αφετέρου, το βασίλειο της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων, το Air-bnb-stan, βλέπεις κυρίως τουρίστες να σέρνουν βαλίτσες. Εκεί έχει δημιουργηθεί μια βιομηχανία από μαγαζιά με πλυντήρια αυτοεξυπηρέτησης, mini markets και οικονομικά εστιατόρια, που μοιραία πρέπει να ξεχωρίσουν από τον σκληρό ανταγωνισμό με πιάτα ικανά να καταχωρισθούν στις προτάσεις για τους urban τουρίστες.
Μοιραία λοιπόν το καλοκαίρι οι ξένοι που κάνουν ουρά στο Tuk Tuk είναι περισσότεροι από τους Έλληνες. Το γεμάτο από memorabilia ροζ μαγαζί των περίπου 20 θέσεων δεν κάνει φυσικά κρατήσεις, αλλά βασίζεται στο ότι θα φας και θα φύγεις σε μικρό σχετικά χρόνο. Άρα έχει και μικρό χρόνο αναμονής για να εξυπηρετηθείς. Αυτό το μοντέλο, που βασίζεται στο γρήγορο «γύρισμα» των τραπεζιών, επιτρέπει και σχετικά χαμηλές τιμές.
Φυσικά, πιο εξοικειωμένοι οι ξένοι με αυτό το μοντέλο λειτουργίας, αδειάζουν πράγματι τα τραπέζια μόλις τελειώσουν το φαγητό τους. Το ελληνικό κοινό όμως έχει συνδυάσει το «φαγητό έξω» με την κοινωνικοποίηση. Έρχεται λοιπόν για βραδινή έξοδο σε σχηματισμό παρέας, που θέλουν να πουν τα νέα του μήνα για κανένα δίωρο, και κάπως έτσι η ιδέα ανατρέπεται και οι ουρές γίνονται μεγαλύτερες. Ακόμα κι έτσι, όμως, αξίζει η ορθοστασία της αναμονής για να δοκιμάσεις τα γευστικά πιάτα.
Στο menu βρίσκεις βασικές επιλογές: Tom (σούπες), Yam (σαλάτες), Aahaan Wouan (μικρά πιάτα), Kaeng (πιάτα με κάρι) και Sen (noodles).
Δοκιμάσαμε το δημοφιλέστατο πιάτο με νούντλς Pad Thai, που μπορεί να περιέχει είτε κοτόπουλο είτε χοιρινό είτε γαρίδες με ρύζι, αυγό, φρέσκα λαχανικά, φιστίκια, tamarind sauce και τσίλι. Τη βιετναμέζικη σαλάτα Goi Tom Xoai με μάνγκο, καρότο, ντοματίνια, φρέσκο δυόσμο, φιστίκια και ντρέσινγκ από lime και σάλτσα ψαριού. Η αυθεντική συνταγή, πάντως, περιέχει και γαρίδες. Ενδιαφέροντα τα γεμιστά πιτάκια με κοτόπουλο και πατάτα, αρωματισμένα με curry. Εξαιρετικά τα Shrimp dumplings με αρωματικά βότανα και γλυκιά σάλτσα σόγιας. Αγαπήσαμε το αρωματικό κάρι κοτόπουλου Panang με γάλα καρύδας, φύλλα μοσχολέμονου «καφίρ», κρεμμύδια, πιπεριές και φρέσκο βασιλικό. Κορυφαίο πιάτο. Κλείσαμε με το πολύ νόστιμο πιάτο πάπιας με λαχανικά στο γουόκ με σάλτσα στρειδιών και ψαριών.
Μπορούμε να πούμε πως με τέτοια επίπεδα γεύσης, που στέκονται επάξια δίπλα στην αυθεντική Thai γεύση, και με αυτές τις τιμές, το εστιατόριο αυτό είναι ένα από τα κορυφαία value-for-money εστιατόρια στην Αθήνα.
Η κουζίνα λειτουργεί σαν καλολαδωμένη μηχανή σε υψηλές στροφές και είναι πραγματικό χάζι να καθίσεις στον πάγκο μπροστά της, καθώς τα πιάτα ετοιμάζονται σε πολύ μικρό χρόνο και σερβίρονται αμέσως.
Αλλά μην ξεχαστείτε. Είπαμε: καθόμαστε, τρώμε, παίρνουμε μια ανάσα και σηκωνόμαστε για να μπουν οι επόμενοι. Σύμφωνοι;
Διαβάστε επίσης:
Rolex: Πώς διατήρησε το στέμμα του βασιλιά των ρολογιών
Η μανία της Gen Z να αγοράζει ρολόγια πολυτελείας
GreenTank: Στα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης οι εισαγωγές ρωσικού αερίου