THEPOWERGAME
Από την περασμένη Παρασκευή η περιφέρεια έχει παραλύσει. Τα εργαστήρια είναι κλειστά και όσοι χρειάζονται εξετάσεις μικροβιολογικές αναγκάζονται να περιμένουν. Ο λόγος; Οι εργαστηριακοί γιατροί προβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση την κατάργηση του clawback, που «απειλεί», όπως λένε, ευθέως τη βιωσιμότητα όλων των εργαστηρίων.
Χθες, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους για άλλες τρεις ημέρες. Όπως αναφέρει στο powergame.gr ο ακτινολόγος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και ταμίας του ΠΙΣ Βασίλης Ψυχογιός υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που τα ποσοστά συμμετοχής είναι υψηλότερα στην Περιφέρεια.
«Η απεργία αφορά εργαστηριακούς γιατρούς, δεν συμμετέχουν κλινικο- εργαστηριακοί ή άλλες ειδικότητες. Αφορά επί το πλείστον μικροβιολόγους και ακτινολόγους. Ενδιαφέρει δηλαδή εργαστήρια τα οποία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, διότι έχουν μια εξαιρετικά σημαντική επιβάρυνση εξαιτίας του clawback» τονίζει.
Το clawback είναι ένα μέτρο που λήφθηκε πριν από 12 χρόνια ως μνημονιακή υποχρέωση, ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες του κράτους στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επειδή δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες ρυθμιστικές κινήσεις και εξακολουθεί να υπάρχει σαν μέτρο μέχρι τις μέρες μας.
«Το clawback πρακτικά σημαίνει: Το κράτος έχει αποφασίσει στο κομμάτι των κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων δηλαδή, για όλες τις μικροβιολογικές, όλες τις ακτινολογικές και εξετάσεις κάποιων ειδικοτήτων, όπως τρίπλεξ καρδιάς, σπιρομετρήσεις που κάνουν οι πνευμονολόγοι κλπ έχει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 340 εκατ. ευρώ. Δεν είναι και ο καλύτερος προϋπολογισμός στην Ευρώπη, δεν είναι όμως και ένα μικρό ποσό. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο λεγόμενος “κλειστός”. Δηλαδή, ότι και να γίνει το κράτος θα δαπανήσει 340 εκατ. Όταν γίνεται υπέρβαση αυτού του προϋπολογισμού κατά 10% το κράτος οριζόντια ζητά πίσω αυτό το 10%. Αν η υπέρβαση είναι 30% τότε το κράτος ζητάει το 30% πίσω κοκ» εξηγεί ο κ. Ψυχογιός.
Στον συγκεκριμένο κλάδο το clawback κινείται στο 50-52%, που σημαίνει ότι τα μισά χρήματα από αυτά που έχουν εισπράξει ως δεδουλευμένα καλούνται να τα επιστρέψουν πίσω. «Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει υπάρξει αναπροσαρμογή στον τιμοκατάλογο των εξετάσεων από το 1979 αλλά το μόνο που έγινε ήταν η αναπροσαρμογή σε ευρώ κάποια στιγμή. Επίσης, τα λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί αλλά και η αμοιβή για το επιστημονικό κομμάτι των εργαστηριακών γιατρών, δηλαδή τη διάγνωσή τους, ενώ είναι νομοθετημένη δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μία πολύ δύσκολη κατάσταση» υποστηρίζει ο κ. Ψυχογιός.
Εργαστήρια δύο ταχυτήτων
«Προφανώς και υπάρχουν δύο ταχύτητες. Υπάρχουν μεγάλοι όμιλοι με δεκαπλάσιους τζίρους από ένα εργαστήριο της Αρκαδίας. Και αυτοί υφίστανται clawback, αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλοι οι τζίροι ακόμα και όταν “κόψει” το κράτος χρήματα, παραμένουν λειτουργικοί. Σε ένα μικρό εργαστήριο το 50% μείωση είναι ασφυκτικό, γιατί οι τζίροι δεν είναι πολύ μεγάλοι» σημειώνει ακόμη ο κ. Ψυχογιός.
Υπάρχει όμως και άλλη παράμετρος που συζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί και που δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα. Αφορά στη συνεχή προσθήκη εξετάσεων. «Το κράτος προσθέτει εξετάσεις χωρίς να αυξάνει τον προϋπολογισμό. Δηλαδή πρέπει με τα ίδια χρήματα να γίνουν επιπρόσθετες εξετάσεις σε επιπλέον ανθρώπους. Άρα στο τέλος πάλι θα αυξηθεί το clawback στα εργαστήρια. Για κάποιες από αυτές τις εξετάσεις έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο Eπικρατείας και έχουμε δικαιωθεί. Αυτό όμως που ζητάμε είναι: εξετάσεις για τις οποίες δεν ονοματίζει με τι κοστολόγηση θα μπουν ή δεν αυξάνει τον προϋπολογισμό, δεν θα πρέπει να μπαίνουν μέσα. Επίσης, υπήρχε ένα νομοσχέδιο του κ. Βορίδη, το οποίο είχε βάλει κάποιους ορθούς κανόνες συνταγογράφησης που όμως δεν έχει λειτουργήσει, ενώ είναι ψηφισμένος νόμος, με αποτέλεσμα η συνταγογράφηση να είναι ανεξέλεγκτη» συνεχίζει ο κ. Ψυχογιός.
Οι πολίτες πολλές φορές γίνονται πιεστικοί και ζητούν συνεχώς από τον γιατρό τους να τους γράψει εξετάσεις ανεξάρτητα από το αν χρειάζονται ή όχι. «Θέλει κάποιος πολίτης να μετράει συνέχεια τη χοληστερίνη του. Αυτό όμως δεν είναι επιστημονικά ορθό» επισημαίνει ο κ. Ψυχογιός και συνεχίζει: «Εκεί θα πρέπει να υπάρχει ένας κόφτης. Αν θέλει να κάνει συνεχώς εξετάσεις να τις κάνει, αλλά να τις πληρώνει από την τσέπη του».
Επίσης, ο κάθε γιατρός δεν υπολογίζει ότι το εργαστήριο θα υποστεί clawback και προκειμένου να διατηρήσει τις καλές του σχέσεις με τον εκάστοτε πολίτη του γράφει πολλές εξετάσεις κι από την άλλη το εργαστήριο δεν μπορεί να αρνηθεί να εκτελέσει το παραπεμπτικό. Καταγγέλλει, επίσης, ότι το σύστημα είναι τέτοιο που δεν αναγνωρίζει εξετάσεις ανά φύλο και μπορεί να γράφονται εξετάσεις για προστάτη σε γυναίκες και τεστ εγκυμοσύνης σε άνδρες.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει μία πρόταση η οποία, όπως εξηγεί ο κ. Ψυχογιός, θα αποφέρει χρήματα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας, μειώνοντας παράλληλα το clawback κατά 30% – 35%: αφορά την επιβολή 10 λεπτών στα καπνικά είδη. Δεν έχει γίνει όμως δεκτό από την πολιτεία με το σκεπτικό ότι μπορεί να αυξηθεί το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.
Τέλος, ο ΠΙΣ έχει προτείνει να δημιουργηθεί το πορτοφόλι του ασθενούς με τη διάθεση του ποσού (το οποίο θα καθορίζεται από τις ασφαλιστικές εισφορές του) που θα περιέχει σύμφωνα με τα κριτήρια που θα έχουν τεθεί, την εκτίμηση των γιατρών και τη βούληση του πολίτη. «Το σύστημα λειτουργεί με τους παραπάνω τρόπους και δεν έχουν εκπαιδευτεί οι πολίτες γι’ αυτό και την Παρασκευή έχει οριστεί συνάντηση με την Ένωση Ασθενών» αναφέρει ο κ. Ψυχογιός.
Ποιοι απεργούν και ποιοι όχι
Στην περιφέρεια τα πράγματα είναι διαφορετικά από την Αθήνα. Υπάρχει ο μιμητισμός, αλλά και η μονοπωλιακή κατάσταση που δίνει την ευκαιρία στους εργαστηριακούς γιατρούς να απεργήσουν. Στην Αθήνα, όμως, μια και ο πολίτης έχει επιλογή λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαστηρίων από γειτονιά σε γειτονιά, μπορεί να καλυφθεί, εξηγεί ο κ. Ψυχογιός.
Όμως αποφασίστηκε νέα τριήμερη απεργία αλλά και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη την Πέμπτη, από την οποία και θα εξαρτηθεί η πορεία των κινητοποιήσεων.
Διαβάστε επίσης:
Tornado Cash: Ένοχος ο Πέρτσεφ για το “πλυντήριο” των crypto
ΔΕΔΔΗΕ: Πιστοποίηση καταναλωτών ρεύματος μέσω κινητού
Deutsche Bank: Καταδικασμένα να αποτύχουν τα stablecoin