THEPOWERGAME
Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι καθιερωμένες αγοραπωλησίες έργων τέχνης που γίνονται κάθε φθινόπωρο και άνοιξη στο Λονδίνο, υπό τον τίτλο Greek Sale, διακόπτονται, με τις συναλλαγές να μεταφέρονται λόγω Brexit στο μικρό παράρτημα του οίκου Bonhams στο Παρίσι.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Απεναντίας, ενδέχεται να τονώσει τη συνολική δευτερογενή αγορά ελληνικών έργων τέχνης σε άλλους οίκους όπως Drouot, Piasa, Fauve Paris, κ.α.
Από την άλλη, το γεγονός ότι οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μακριά από τη New Bond Street και τα στέκια του εφοπλιστικού λόμπι, που αποτελούσε για αρκετά χρόνια (πλην ορισμένων περιόδων απουσίας) έναν από τους ισχυρότερους επενδυτές και υποστηρικτές της ελληνικής τέχνης, δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο θα συνεχίσει η ναυτιλία να επενδύει στην ελληνική αγορά τέχνης.
Στις 19 Μαϊου 2021, θα είναι η πρώτη φορά που το Greek Sale θα διεξαχθεί εκτός Λονδίνου, για το πρώτο crash test της μετα-Brexit εποχής.
Η τελευταία αναμέτρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης το φθινόπωρο του 2020 είχε αφήσει αισιόδοξα μηνύματα πέραν των προσδοκιών καθώς ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 2,3 εκατ. στερλίνες (2,6 εκατ. ευρώ) καταγράφοντας άνοδο από την προηγούμενη αναμέτρηση του Μαΐου, οπότε ο τζίρος είχε κλείσει στα 2 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, τα θετικά αποτελέσματα επανέφεραν μνήμες παλαιότερες περιόδους πριν από την οικονομική κρίση οπότε οι τιμές πώλησης ανέβαιναν άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Θυμίζουμε πως στην τελευταία αναμέτρηση το starlot ήταν ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου «Scène homérique avec le héros / Scène homérique: épisode de la guerre de Troie» που ενώ είχε εκτιμηθεί μεταξύ 150.000-200.000 στερλινών, σκαρφάλωσε στις 682.750 στερλίνες (763.933 ευρώ).
Στην επερχόμενη δημοπρασία στο Παρίσι στην κορυφή των εκτιμήσεων έρχεται ο πίνακας του Θεόδωρου Ράλλη «The Captive» με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 300.000 και 500.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα πίνακα που είχε εκτιμηθεί με τις ίδιες τιμές το 2007 αλλά είχε εκτοξευθεί στις 737.300 στερλίνες (1.046.232 ευρώ). Θα είναι μία από τις πιο κρίσιμες μεταπωλήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης καθώς θα δείξει την απόδοση που θα έχει στον ιδιοκτήτη στη διάρκεια όλων αυτών των ετών.
Είχε γίνει μια προσπάθεια να μεταπωληθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης το 2011, μέσω του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο αλλά είχε μείνει απούλητος με την εκτίμηση των 346.530 – 577.549 ευρώ.
Στις υψηλές εκτιμήσεις είναι και το έργο του Γιάννη Μόραλη με χρονολογία το 2006 και τίτλο «Silhouette/ La bas au loin et près de la mer». Εκτιμάται μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ.
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα σημειώσει υπεραξία ο πίνακας του Νικόλαου Γύζη με τίτλο «Un moment tendre» (Μια τρυφερή στιγμή). Ζωγραφισμένος το 1883 θεωρείται ένας από τους blue chip πίνακες της ελληνικής αγοράς τέχνης και έχει εκτιμηθεί με αρκετά δελεαστική -για τα επίπεδα της αγοράς Γύζη- τιμή, μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου Bonhams προέρχεται από ιδιώτη στη Γαλλία που απέκτησε το έργο από Ελληνα συλλέκτη.